Op vakantie in het dorp Aduard (Groningen)

Straat met oude huizen in Aduard, Groningen B&B in de provincie Groningen Kloostermuseum St Bernardushof in Aduard, Groningen Van Starkenborghkanaal bij Aduard, Groningen Middag-Humsterland in de provincie Groningen De skyline van Niehove in Middag-Humsterland, Groningen Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Het Reitdiepgebied bij het dorpje Garnwerd, Groningen Kerk van Oostum in Groningen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen Brasserie 't Oude Raadhuis in Zuidhorn, Groningen Kerk en boerderij in dorpje Den Horn, Groningen

Aduard in/bij Middag-HumsterlandDe abdijkerk van Aduard, Nederland

Aduard telt ongeveer 2000 inwoners en maakt onderdeel uit van de gemeente Westerkwartier. Het behoort tot de oude streek Middag dat vroeger in de middeleeuwen een eiland was. Het dorp ligt aan het Van Starkenborghkanaal dat de zuidelijke grens vormt van het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, een historisch wierdenlandschap in de provincie Groningen. Aduard behoort qua cultuurlandschap tot 'Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied'. Het net genoemde en brede Van Starkenborghkanaal vloeit naar/van de stad Groningen. Aan beide zijden van dat water kunt u ook in westelijke richting fietspaden volgen die naar rustigere streken leiden.

Het dorp heeft ook een historische trekpleister en dat is het Kloostermuseum St Bernardushof. Dat museum staat in het teken van het klooster dat aan het einde van de 12e eeuw werd gebouwd en toen het grootste was in de Ommelanden (het deel van de provincie buiten de stad Groningen). Eind 16e eeuw werd het klooster grotendeels verwoest. De huidige abdijkerk is het enig overgebleven gebouw van het grote complex. Dat is een voormalige ziekenzaal van de adbij, tevens het oudste gebouw met een geneeskundige functie in Nederland. Er worden door het museum rondleidingen verzorgd. Het Kloostermuseum zelf wordt gehuisvest in het oudste huisje van Aduard, vlakbij de abdijkerk. Een ander oud pand staat aan de hoofdweg en dat is het Rechthuis, een gebouw dat nu gebruikt wordt voor exposities en bijeenkomsten. In dat pand werd heel vroeger recht gesproken, vandaar de naam. Het dorp heeft een supermarkt. Kijkt u hier rechts en/of boven om de zoeken naar een overnachtingsplaats in deze plaats of de streek rondom.

In de buurt

Als u bij Aduard de brug over het Van Starkenborghkanaal oversteekt dan rijdt u bijna direct het Middag-Humsterland in, één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Wat verder weg vindt u fraaie dorpjes met beschermde dorpsgezichten als Saaksum, Ezinge en Garnwerd. In Ezinge staat ook Museum Wierdenland dat vertelt over dit landschap. Een stuk dichterbij ligt het dorpje Den Ham waar een oud kerkje staat en waar vlakbij nog twee interessante locaties te vinden zijn. Het Kerkje Harkema is bijzonder omdat het in tegenstelling tot het gros der andere kerken in de provincie juist niet middeleeuws is maar pas eind 20e eeuws. Het is samen met vrijwilligers gebouwd door boer Albert Harkema. Er staat niet alleen een kerk maar ook een miniatuur van een kop-hals-rompboerderij, een gracht, een ophaalbruggetje en een theehuis waar u kunt eten en drinken. De andere locatie is Borg Piloersma, ook wel de Hamsterborg genoemd. Dat is de enige nog overgebleven boerderijborg in Nederland. Het is dus geen historische attractie maar u kunt er wel overnachten omdat het ook dienst doet als b&b. Gewoon er langs fietsen (richting Niehove) kan ook. De dorpjes Oostum en Garnwerd liggen in het Reitdiepgebied, ook een oud cultuurlandschap waar mooi gewandeld of gefietst kan worden.

Ook niet te vergeten: Aduard ligt behoorlijk dichtbij Groningen, dus een bezoek aan de grote stad in de provincie behoort zeker tot de mogelijkheden. U kunt er tevens met de bus heen. Bekijk het vierde tabblad voor de dienstregeling. Bekijk het laatste tabblad ook voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Interactieve kaart van Aduard en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Zuidhorn in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Niehove in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Kerkje Harkema gaat door dit deel van Middag-Humsterland. De route komt niet door Aduard maar bevindt zich aan de andere kant van de brug over het Van Starkenborghkanaal. U hoeft vanuit Aduard dus alleen het dorp uit te lopen en de brug over te steken om de wandelroute te kunnen beginnen. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

groen vlak Wandelen in De Ham groen vlakIn combinatie met de bus

Er rijdt regelmatig een bus (lijn 35) van Groningen naar Oldehove via Aduard en Den Ham. U kunt zodoende de route vanuit Oldehove via het schilderachtige dorpje Niehove in het Middag-Humsterland wandelen. Er is ook een mooie route door de groene delen van de stad Groningen te wandelen of juist door de gezellige binnenstad. Bekijk OV informatie op tabblad 4.

Wandelen in Niehove Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Aduard kun je verschillende kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroute ook als fietsroute gebruiken. Hieronder staat een uitgebreide fietstocht door het Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied waarbij u onderweg in verschillende mooie dorpjes onderweg kunt halthouden. De tweede route gaat deels door het Middag-Humsterland maar ook een stuk door het cultuurlandschap Westerkwartier. Die fietstocht begint in Aduard. Route drie komt niet door het dorp maar drie kilometer ten oosten van hier in Slaperstil. Die fietstocht gaat door natuurgebieden en cultuurlandschappen rondom de stad Groningen.

Fietsen in het Middag-Humsterland Fietsen in het Middag-Humsterland en het Westerkwartier Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Aduard.

Lijn 35: Groningen - Oldehove via Den Ham en Aduard. Rijdt één keer per uur, niet op zondag. Meestal zijn dat kleinere busjes, in de zomervakantie (althans in 2020) rijden er grotere bussen.

Lijn 2: Groningen Europark - Zuidhorn via oa. Euroborg, Station Noord en Aduard (Aduarderweg). Rijdt twee keer per uur, op zaterdag niet via Aduard. Rijdt op zondag niet.

Lijn 39: Groningen - Surhuisterveen via oa. Aduard, Zuidhorn, Sebaldeburen, Grootegast en Opende. Rijdt één keer per uur. Op zondag één keer per twee uur.Afstanden vanaf Aduard gerekend (een selectie)

Zuidoost:

De stad Groningen = 10 km


Noord/noordwest:

Kerkje Harkema = 3,5 km
Het dorp Zuidhorn = 4,5 km
Het dorpje Saaksum = 9,5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 10 km
Het dorpje Niehove = 12 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 16,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 17 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 19 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 22,5 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 19 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 35 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 32 km


Oost/Noordoost:

Het gehucht Oostum = 5 km
Het dorpje Garnwerd = 8 km
Het dorp Winsum = 14 km
Het dorp Bedum = 16,5 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 23 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 25 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 22,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 31,5 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 32,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 42,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 34,5 km

Accommodaties boeken via deze website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com. Op boekingen die u daar vervolgens doet verdient Ontdek Noord Groningen commissie. Niet onbelangrijk: u betaalt niet meer dan anders. U kunt uw waardering dus laten blijken door hier te boeken maar bovenal kunt u hier een fijne overnachtingslocatie vinden. Daar gaat het immers om. Ik hoop dat de website u inspiratie verschaft en hulp biedt voor uw aanstaande reis. Heel hartelijk dank voor het boeken.


Kamer boeken in Groningen

Waarom hier via Ontdek Noord Groningen boeken?

Booking.com is al vele jaren lang een zeer bekende website waar u veilig kunt boeken.

Het aanbod is enorm groot.

U kunt accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

Hier via Ontdek Noord Groningen is niet duurder dan anders.Ik wenns u alvast heel plezier in Noord Groningen!

Terug naar:

→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen