Op vakantie in het dorp Eenrum (Groningen)

Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen B&B in de provincie Groningen Haven van Eenrum op het Hogeland van Groningen De Notoarestoen, Arboretum van Eenrum op het Hogeland van Groningen Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum, Groningen Landschap het Hogeland van Groningen Het dorpje Saaxumhuizen in Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen Het dorpje Den Andel in Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen Herberg en molen in het dorp Winsum, Groningen Kanaal en fietspad in landschap de Marne in Groningen Het dorp Wehe-den Hoorn in de Marne, Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen

Eenrum op het HogelandMooi huis in het dorp Eenrum, Groningen

Eenrum ligt op het Hogeland, de naam van zowel een landschap als een gemeente. Het dorp bevindt zich binnen de grenzen van beide gebieden. Het gebied biedt onder andere weidse uitzichten, akkerland, mooie boerderijen en ook een kustgebied met dijken en kwelders. Het dorp telt ongeveer 1500 inwoners en is eigenaar van een beschermd dorpsgezicht dat van een afstand gedomineerd wordt door de fraaie 13e eeuwse Kerk van Eenrum en de 19e eeuwse korenmolen De Lelie. Naast die molen vond u vroeger één van de attracties van het dorp want daar stond Abraham's Mosterdmakerij maar dat bestaat neit meer. Ook is er een natuurlijke bezoekersattractie die is gratis te bezichtigen. De Notoarestoen is het arboretum van Eenrum en ligt bij de zuidoostelijke rand van het dorp, vlakbij de ingang van een stukje bos. In het voorjaar kunt u er bijvoorbeeld de prachtige rododendrons in bloei zien staan.

Eenrum heeft ook verschillende faciliteiten. Zo is er een supermarkt, een bakker waar u tevens streekproducten kunt kopen en enkele horecagelegenheden. U vindt er cafetaria -en bar Eendrum en Café-restaurant 't Gemeentehuis. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Onder wandelaars zou het dorp bekend kunnen zijn omdat hier de meerdaagse wandelroute het Pieterpad langs komt. Kijk wat dat betreft op het derde tabblad. Daar ziet u ook andere wandelroutes en fietsroutes staan.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 a 7 kilometer van het dorp vindt u mooie plaatsjes als Pieterburen, Warfhuizen, Saaxumhuizen, Mensingeweer en het grotere Winsum. In Winsum en het eveneens nabij gelegen Wehe-den Hoorn kunt u een kano of bootje huren en varen over respectievelijk het Winsumerdiep en de Hoornse Vaart. In Pieterburen zijn verschillende attracties waaronder het Zeehondencentrum en Domies Toen. De mooie kerk van Warfhuizen is tegenwoordig een bedevaartsoord voor Katholieken. Tussen de dorpjes Saaxumhuizen en Den Andel kunt u naar de Bloemenboerderij & Maisdoolhof, een attractie vooral geschikt voor kinderen. Slechts iets verder weg zijn nog twee historische attracties van formaat te bezoeken, namelijk het Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum en Landgoed Verhildersum in Leens. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

Eenrum heeft geen treinstation maar wel een bushalte langs de lijn (65) Groningen - Zoutkamp. De eerder genoemde plaatsen Winsum, Wehe-den Hoorn en Leens zijn ook haltes van diezelfde busdienst. Zo kunt u op die manier bijvoorbeeld Landgoed Verhildersum bezoeken of een bezoek brengen aan de stad Groningen waar zeer veel te zien is. In Leens - waar het landgoed gesitueerd is - vindt u net als in Winsum een openluchtzwembad.


Interactieve kaart van Eenrum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Rasquert en Baflo in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Kloosterburen in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Eenrum gaat door dit westelijke deel van het Hogeland en ook een stukje door De Marne. Dat is het traject rondom Wehe-den Hoorn. Daarnaast ligt Eenrum ook aan het Pieterpad, de bekende meerdaagse wandelroute door Nederland. Het is onderdeel van etappe 1 van Pieterburen naar Winsum, een traject van 12 kilometer. Het cijfer 32 geeft de totale lengte van het Pieterpad in Noord Groningen aan. De tweede route gaat over het Pieterpad tussen Eenrum en Pieterburen maar bevat ook paden door de dorpjes Westernieland, Den Andel en Saaxumhuizen. De route vanuit Warffum (die ook door Eenrum gaat) is op zich wat minder praktisch als u zelf in Eenrum verblijft omdat er geen openbaar vervoer is tussen beide plaatsen. Dat verslag geeft u in elk geval een idee hoe de omgeving er in de herfst eruit ziet want die route is vastgelegd in november. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Eenrum Wandelen in Pieterburen Wandelen in Saaxumhuizen groen vlak Wandelen over het Pieterpad in Groningen groen vlakIn combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 65) van Groningen via Eenrum naar Zoutkamp. Die bus stopt ook in Mensingeweer, Wehe-den Hoorn, Winsum, Sauwerd en Leens, vier plaatsen waar een mooie wandeling begint. Dat geldt ook voor beide eindpunten van de route. In de stad Groningen kunt u er voor kiezen de binnenstad te bewandelen of (in combinatie met de bus) een route te lopen die u door de groene delen van de stad leidt. Bekijk OV informatie op tabblad 4.

Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Groningen Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in Kloosterburen Wandelen in Leens Wandelen in Zoutkamp Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in Groningen groen vlakFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Eenrum kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan twee wat langere trajecten. De eerste route gaat door de westelijke streken van het Hogeland, de tweede bestrijkt ook een deel van De Marne en het Lauwersland.

Fietsen op het Hogeland groen vlak Fietsen in Pieterburen

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Eenrum:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Eenrum gerekend (een selectie)

West/noordwest/zuidwest:

Het dorpje Wehe-den Hoorn = 3,5 km
Het dorpje Warfhuizen = 5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 6,5 km
Het dorpje Kloosterburen = 8 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 14 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 15,5 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 23 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 19 km
Het dorpje Niehove = 15 km


Noord/noordoost:

Het dorpje Saaxumhuizen: 3 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 5 km
Het dorpje Westernieland = 6,5 km
Het dorpje Den Andel = 6 km
Het dorpje Baflo: 5,5 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 9,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 14,5 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 19 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 38 km


Zuid/zuidoost:

Het dorpje Mensingeweer = 1,5 km
Het dorp Winsum = 7,5 km
Het dorpje Groot Wetsinge = 9,5 km
Het dorpje Garnwerd = 11 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 11,5 km
Het gehucht Oostum = 13,5 km
Het dorpje Onderdendam = 11,5 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 15 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 20,5 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 18,5 km
De stad Groningen = 26 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 31 km

Nog wat impressiesTerug naar:

→ Cultuurlandschap het Hogeland


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen