Op vakantie in het dorp Ezinge (Groningen)

Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Straatje in Ezinge, Groningen Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Museum Wierdenland in Ezinge, Groningen Middag-Humsterland in de provincie Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Allersmaborg in Middag-Humsterland, Groningen Het dorpje Feerwerd in Groningen Het Reitdiepgebied bij het dorpje Garnwerd, Groningen Aduarderzijl aan het Reitdiep in Groningen Kerk van Oostum in Groningen Mooi huis in het dorpje Saaksum, Groningen Het dorpje Niehove in Groningen Kerkje Harkema bij Den Ham in Groningen Het landschap De Marne bij Warfhuizen in Groningen

Ezinge in het Middag-Humsterland

De middeleeuwse kerk van Ezinge in Groningen, Nederland

Ezinge is een mooie dorpje vlakbij het Reitdiep in Groningen, telt ongeveer 700 inwoners en maakt onderdeel uit van de gemeente Westerkwartier. Het ligt bij de weg langs het Oldehoofsche Kanaal. Ezinge heeft een beschermd dorpsgezicht dat gedomineerd wordt door de duidelijk waarneembare wierde waarop de 13e eeuwse kerk staat. U kunt de kerk en wierde vanuit elke hoek bekijken want er loopt ook een mooi wandelpad achter de wierde langs. U zit hier in het Middag-Humsterland, één van de 20 Nationale Landschappen van Nederland en tevens één van de oudste cultuurlandschappen van West Europa. Ezinge lag heel vroeger op een eiland genaamd Middag. Humsterland is de naam van een eiland dat hier ten westen lang, in de omgeving Niehove.

Landschappen het Hogeland en De Marne liggen ook niet ver van hier. In het dorp kunt u meer over deze streek te weten komen in Museum Wierdeland. Bij het water vindt u Café-restaurant de Brug en op een steenworp afstand de buurtsupermarkt. Als u uitgebreid boodschappen wilt doen dan zou u naar het grote dorp Winsum kunnen gaan. Daar zijn meerdere supermarkten en ook andere winkels. Het dorp Leens is qua supermarkt ook nog een optie. Net buiten Ezinge staat de statige Allersmaborg maar die is helaas niet van binnen te bezichtigen. Wel kunt u door het compacte bomenrijke borgterrein wandelen zodat u de borg van buiten kunt aanschouwen. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Twee kilometer ten zuiden van het dorp - aan de Zuiderweg richting Hardeweer en Den Ham - staat Guikema Rijwielhandel. Daar kunt u fietsen huren, ook electrisch. Bezorgen is ook mogelijk.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 a 6 kilometer van het dorp vind je mooie plaatsjes als Feerwerd, Aduarderzijl, Saaksum, Garnwerd en het heel kleine Oostum. De laatste drie hebben beschermde dorpsgezichten. Iets verder weg maar een aanrader om te bekijken is het pittoreske Niehove. De historische stad Groningen is een eind verder rijden. In het dorpje Aduard kunt u het Kloostermuseum St Bernardushof bezoeken. In het net genoemde Allersma is de borg niet te bezichtigen. Dat is wel het geval op Landgoed Verhildersum in Leens. In het geval u boodschappen/inkopen wilt doen: Winsum is een relatief groot dorp met verschillende supermarkten en andere winkels. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

Ezinge is gesitueerd aan één buslijn en dat is lijn 36 tussen Winsum en Oldehove. Bekijk OV informatie op het vierde tabblad. Winsum is een relatief groot dorp met een beschermd dorpsgezicht en biedt de mogelijkheid om met een kano of bootje te varen op het Winsumerdiep. Die zijn te huur. Het pittoreske dorpje Garnwerd ligt ook aan die lijn. Dat is gesitueerd aan het Reitdiep en heeft ook een beschermd dorpsgezicht.


Interactieve kaart van Ezinge en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Niehove in Groningen Vakantiebestemming Zuidhorn in Groningen Vakantiebestemming Aduard in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen

Overnachten in Ezinge

Hotel
Hotel


Overnachten in de buurt van Ezinge

Dit is een selectie van locaties waar u in de buurt kunt verblijven. Veel meer overnachtingslocaties zijn te vinden in het volledige overzicht hotels, b&b's en vakantiehuizen in Noord Groningen.


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Garnwerd gaat door Middag-Humsterland en doet ook Ezinge aan. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Ezinge groen vlak


Wandelen in Aduarderzijl

In combinatie met de bus

Er rijdt regelmatig een bus (lijn 36) van Winsum naar Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. U kunt zodoende de route vanuit Winsum over het Hogeland en door het Reitdiepgebied lopen. Ook kunt u een rondje Middag-Humsterland vanuit Oldehove wandelen, via het pittoreske Niehove. Bekijk OV informatie op tabblad 4.

Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in NiehoveFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Ezinge kun je verschillende kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroute ook als fietsroute gebruiken. Hieronder staat een beduidend langer traject door het Middag-Humsterland (westelijke deel) en het Reitdiepgebied (oostelijke deel). De tweede route komt niet door Ezinge maar wel door het 2 kilometer verderop gelegen dorpje Saaksum. Die route leidt u door de Marne, het Hogeland en een stukje Lauwersland. Als u dat traject gaat fietsen, tel er vanuit Ezinge dus in totaal 4 kilometer bij op.

Fietsen in het Middag-Humsterland groen vlak Fietsen in Pieterburen


Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Ezinge. Het gaat om lijn 36: Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een 8 personenbusje. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.

Lijn 36 (zomervakantie 2020): Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een grote bus. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Ezinge gerekend (een selectie)

West/noordwest/noord:

Het dorpje Saaksum = 2 km
Het dorpje Niehove = 7,5 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 11 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 11,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 11,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 15 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 14 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 26 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 23 km


Zuid/zuidoost:

Het gehucht Oostum = 7 km
Kerkje Harkema = 8 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 10 km
De stad Groningen = 20 km


Oost/noordoost:

Het dorpje Feerwerd = 2 km
Het dorpje Garnwerd = 4 km
Het dorp Winsum = 10 km
Het dorpje Onderdendam = 15 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 18,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 24 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 20,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 24 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 27,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 38 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 35 km

Filmpjes

Filmpje 1 is gemaakt bij de kerk op de wierde van Ezinge en filmpje 2 bij de Allersmaborg die niet ver buiten het dorpje gesitueerd is. Beide filmpjes zijn eind juli 2021 gemaakt.


Terug naar:

→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2023 — Ontdek Noord Groningen