Op vakantie in het dorp Garnwerd (Groningen)

Café-restaurant bij het Reitdiep in Garnwerd, Groningen B&B in de provincie Groningen Molen en skyline van Garnwerd, Groningen Sint-Ludgerkerk in Garnwerd, Groningen Burgemeester Brouwersstraat in Garnwerd, Groningen Het Reitdiepdal in Noord Groningen Middag-Humsterland in de provincie Groningen Kerk van Oostum in Groningen Aduarderzijl aan het Reitdiep in Groningen Het dorpje Feerwerd in Groningen Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Allersmaborg in Middag-Humsterland, Groningen Schoolgebouw van Groot Wetsinge in Groningen Café bij het water in Winsum, Groningen Mooi huis in het dorpje Saaksum, Groningen

Garnwerd in het Middag-Humsterland & ReitdiepgebiedSmalste straatje van Nederland in Garnwerd, Groningen

Garnwerd is een fraai dorpje aan het Reitdiep in Groningen, telt ongeveer 350 inwoners en maakt onderdeel uit van de gemeente Westerkwartier. Het heeft een beschermd dorpsgezicht met enkele in het oogspringende locaties. Het is een populaire locatie vanwege de horecagelegenheden bij het water. Daar is ook een jachthaven. Bij het water staat de 19e eeuwse molen De Meeuw en verderop de 13e eeuwse Sint-Ludgerkerk. Daar bevindt zich ook de pittoreske Burgemeester Brouwersstraat, het smalste straatje van Nederland. Ook een begrip in het dorpje is café-restaurant Bij Hammingh, al tijden een plek waar mensen een terrasje komen pakken bij het Reitdiep. Tegenwoordig kan dat ook bij het etablisement Garnwerd aan Zee. Achter de molen vindt u tevens Eetcafé 't Woaterbörgje.

Het dorp ligt op het grensvlak van Nationaal Landschap Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied, twee zeer oude cultuurlandschappen met mooie wierdedorpjes, waterlopen en middeleeuwse kerken. Dit gebied is ook veelvuldig vereeuwigd op schilderijen van het Gronings kunstenaarscollectief De Ploeg. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kerk van Oostum maar ook voor het net al genoemde Café Hammingh. Garnwerd ligt overigens ook aan de bekende meerdaagse wandelroute het Pieterpad. Zuidwaarts loop je via Oostum naar de stad Groningen en noordwaarts via Winsum en Eenrum naar het eindpunt Pieterburen. Bekijk het derde tabblad wat betreft wandelen en fietsen in deze streken. Als u boodschappen wilt doen dan zou u naar het grote dorp Winsum kunnen rijden. Daar zijn meerdere supermarkten en ook andere winkels.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 a 6 kilometer van het dorp vind je mooie plaatsjes als Aduarderzijl, Feerwerd, Ezinge, Saaksum, Winsum en het heel kleine Oostum. De laatste vier hebben beschermde dorpsgezichten. In Ezinge kunt u tevens Museum Wierdeland bezoeken om meer over deze streek te leren. Een eindje verder weg maar een aanrader om te bekijken is het pittoreske Niehove en uiteraard ook de stad Groningen. In Aduard vindt u het Kloostermuseum St Bernardushof. In het geval u boodschappen/inkopen wilt doen: Winsum is een relatief groot dorp met verschillende supermarkten en andere winkels. De Allersmaborg is overigens niet te bezichtigen. Het compacte bomenrijke borgterrein daaromheen wel dus de borg is wel van buiten te zien. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

Ezinge is gesitueerd aan één buslijn en dat is lijn 36 tussen Winsum en Oldehove. Bekijk OV informatie op het vierde tabblad. Winsum is een relatief groot dorp met een beschermd dorpsgezicht en biedt de mogelijkheid om met een kano of bootje te varen op het Winsumerdiep. Die zijn te huur. Het pittoreske dorpje Ezinge ligt ook aan die lijn. Daar staat een prachtige wierde met dito kerk dat onderdeel is van het beschermde dorpsgezicht en u kunt er het Museum Wierdenland bezichtigen.


Interactieve kaart van Garnwerd en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Niehove in Groningen Vakantiebestemming Aduard in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Garnwerd gaat door Middag-Humsterland. De tweede etappe van het Pieterpad start in Winsum en gaat via Garnwerd en het Reitdiepgebied naar de stad Groningen. Het Rondje Sauwerd door het Reitdiepgebied kan eenvoudig verlengd worden met enkele kilometers zodat Garnwerd ook onderdeel uitmaakt van de route. De route van Sauwerd naar Winsum volgt voor een groot deel het Pieterpad. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Ezinge Wandelen in Aduarderzijl Wandelen over het Pieterpad in Groningen Wandelen in het Reitdiepgebied groen vlak Winterwandelen in het ReitdiepgebiedIn combinatie met de bus

Er rijdt regelmatig een bus (lijn 36) van Winsum naar Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. U kunt zodoende de route vanuit Winsum over het Hogeland en door het Reitdiepgebied lopen. Ook kunt u een rondje Middag-Humsterland vanuit Oldehove wandelen, via het pittoreske Niehove. Bekijk OV informatie op tabblad 4.

Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in NiehoveFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Garnwerd kun je verschillende kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. De tweede route heeft als thema 'boerderijen' maar uiteraard is daar langs ook veel meer te zien.

Fietsen in het Middag-Humsterland groen vlak Fietsen langs boerderijen in het Reitdiepgebied en het Centrale Woldgebied

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Garnwerd. Het gaat om lijn 36: Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een 8 personenbusje. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.

Lijn 36 (zomervakantie 2020): Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een grote bus. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Garnwerd gerekend (een selectie)

West/Noordwest:

Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 4 km
Het dorpje Saaksum = 6 km
Het dorpje Niehove = 11 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 15 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 10,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 13,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 15,5 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 20 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 30 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 30 km


Zuid/Zuidoost:

Het gehucht Oostum = 3 km
Het dorpje Groot Wetsinge = 7 km
Het dorpje Sauwerd = 7,5 km
Kerkje Harkema = 9 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 8,5 km
De stad Groningen = 15 km


Oost/Noordoost:

Het dorp Winsum = 5,5 km
Het dorpje Onderdendam = 10 km
Het dorp Bedum = 15 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 14,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 20 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 14 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 20 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 27 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 34 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 31 km

Nog wat impressiesTerug naar:

→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen