Vakantie op het Hogeland van Groningen

Korenmolen op het Hogeland van Groningen Tulpenvelden op het Hogeland van Groningen Menkemaborg en Schathoes op het Hogeland van Groningen Kaart van Het Hogeland van Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen De Notoarestoen, Arboretum van Eenrum op het Hogeland van Groningen Landgoed Ewsum op het Hogeland an Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen Villa's in Usquert, Hogeland van Groningen De Noordkaap op de dijk van het Hogeland in Groningen Noordpolderzijl aan de kust van Groningen Nicolaaskerk van Oosternieland in Groningen

Het land van weidse uitzichten, statige boerderijen, polders en dijken

Het Hogeland is in dit geval de naam van een cultuurlandschap in het noordoosten van Groningen en omvat ook een groot deel van de kust. Uit de naam kunt u afleiden dat dit gebied boven zeeniveau ligt. U vindt er wierdedorpen met oude kerken maar ook uitgestrekte landerijen, meestal akkerland. Zo wordt er veel tarwe verbouwd maar bijvoorbeeld ook tulpen. Die tulpenvelden zijn te zien zo vanaf half april tot in mei. Op het platteland zijn ook veel fraaie akkerbouwbedrijven te zien waaronder statige hereboerderijen. Er zijn ook slingerende waterlopen (maren) en aan zee kilometers aan dijken met daarachter een kwelderlandschap. Het Uithuizerwad in en achter de Emmapolder bestaat uit kwelders achter de dijk en een natuurreservaat voor vogels (met name kluten) binnen de dijk. Er zijn verschillende vogelkijkwanden, bijvoorbeeld bij het reservaat Ruidhorn. Een bepaalde locatie op de zeedijk van het Hogeland is het meest noordelijke punt van het vasteland van Nederland en dat heet de Noordkaap. Het wordt gemarkeerd door het kunstwerk genaamd De Hemelpoort. Dit is overigens vlakbij de Eemshaven, een gebied met de nodige windmolens en industrie, en ook de plek waar de veerboot naar het eiland Borkum vertrekt.

Er zijn mooie dorpen in deze streek te vinden. Denk aan de wierdedorpen Warffum, Eenrum en Middelstum, allemaal plaatsen met een beschermd dorpsgezicht en een middeleeuwse kerk. De grootste plaats in de streek is Uithuizen, een dorp met verschillende kerken en bovenal een historische trekpleister. U kunt er namelijk de prachtige Menkemaborg bezichtigen, een prachtig oud omgracht huis met fraaie tuinen. In Middelstum ligt ook een borgterrein, namelijk van Landgoed Ewsum. De tuinen en het landgoed kunt u gratis bekijken en bewandelen, het koetshuis is in bedrijf als theeschenkerij. Een dorp met overwegend wat nieuwere monumentale gebouwen is Usquert, een plaats met fraaie villa's in het dorpscentrum. Hier staat ook het Raadhuis van Usquert, in de jaren '30 van de vorig eeuw laten bouwen door de beroemde architect Berlage. Pieterburen in het noordwesten van Het Hogeland is bekend vanwege het Zeehondencentrum maar ook omdat u er kunt wadlopen. Althans, er worden tochten georganiseerd want Pieterburen ligt niet aan zee. Daarnaast vindt u er de botanische tuin Domies Toen en vormt het dorp het eindpunt van het Pieterpad. In Warffum kunt u naar het schilderachtige Openluchtmuseum Het Hoogeland gaan en zien hoe men hier in de 19e en 20e eeuw leefde. Baflo en Rasquert zijn aangrenzen wierdedorpjes in het zuidelijke deel van het Hogeland. Naast de wandelroutes en fietsroutes die u kunt volgen kunt u bijvoorbeeld in Warffum aan de Warffumermaar een kano huren. Dat kan ook in Winsum, een dorp dat aan de zuidelijke rand van landschap het Hogeland ligt en op deze website terug te vinden is op de pagina over het 'Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied'.

Andere betekenis: het Hogeland als benaming kan ook verwarring opleveren want het is ook de naam van een gemeente én de naam van een streek. De streek het Hogeland omvat in feite de gehele noordkust van de provincie plus een heel stuk land in het binnenland, laten we zeggen van Zoutkamp tot Delfzijl en alles wat daar boven zit. De streek het Hogeland omvat dus ook delen van de cultuurlandschappen De Marne en Fivelingo. Op deze website wordt verwezen naar het cultuurlandschap tenzij anders vermeld.

Zes voorbeelden van bestemmingen

Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Rasquert en Baflo in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Usquert in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen groen vlakInteractieve kaart van het Hogeland en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Hotels op het Hogeland

Hotel Waddengenot doet niet alleen dienst als hotel maar u kunt er ook vakantiehuisjes huren. Hotel Eckhardt is alleen geschikt voor mensen die willen overnachten. Er wordt geen ontbijt geserveerd.


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
foto


B&B's op het Hogeland

Waddenhoes Gastenverblijven doet niet alleen dienst als b&b maar u kunt er ook vakantiehuisjes huren (en fietsen huren).


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
foto


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Vakantiehuizen op het Hogeland

Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Middelstum kan ook worden begonnen in Toornwerd of Kantens, het Rondje Eenrum in Wehe-den Hoorn en het Rondje Winsum in Mensingeweer of Schouwerzijl. De eerste route vanuit Uithuizen gaat via Zandeweer en Doodstil naar Usquert. De tweede is een rondwandeling via Uithuizermeeden. De eerste etappe van het Pieterpad vindt ook plaats op het Hogeland, namelijk tussen Pieterburen en Winsum. Die wandeling gaat ook door Eenrum. Het Rondje Pieterburen gaat via Westernieland, Den Andel, Saaxumhuizen en Eenrum. Het Rondje Mensingeweer gaat niet alleen over het Hogeland maar ook deels door de Marne. Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden en Roodeschool hebben een treinstation. Middelstum, Mensingeweer, Eenrum en Pieterburen kunnen per bus worden bereikt. Het startpunt en eindpunt van de route tussen Loppersum en Uithuizermeeden (Meij in het Gronings) bevinden zich langs een andere spoorlijn. Terug dient u dan dus nog een keer over te stappen, tenzij u in de stad Groningen verblijft.


Wandelen in 't Zandt Wandelen op het Hogeland Wandelen op het Hogeland in de winter Wandelen in Uithuizen Wandelen langs boerderijen op het Hogeland Wandelen in Breede Wandelen in Saaxumhuizen Wandelen in Westernieland Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Tinallinge Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in Eenrum Wandelen in Middelstum Wandelen in Huizinge Wandelen in Den Andel Wandelen in Pieterburen Wandelen over het Pieterpad in Groningen Wandelen in Groot Maarslag Wandelen in Winsum Wandelen in MensingeweerLangere fietsroutes in deze streek

De route vanuit Winsum kan oa. ook worden begonnen in Schouwerzijl, Mensingeweer, Eenrum, Saaxumhuizen, Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum, Rasquert en Baflo. De fietstocht over het Hogeland en langs de kust kan behalve in Warffum ook worden gestart in Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden en Hefswal. De dorpjes Roodeschool en Oldenzijl liggen ook vlakbij de route. Routes drie en vier gaan deels over het Hogeland en deels door Fivelingo, een aangrezend cultuurlandschap. De derde route vindt u in het uiterste noordoosten van de provincie, onder de rook van de Eemshaven. Die iets kortere fietstocht kunt u behalve in Oosteinde ook starten in Roodeschool, Oudeschip, Spijk, Losdorp en Godlinze. Route vier kunt u ook beginnnen in oa. Huizinge, Westeremden, 't Zandt, Zijldijk, Oosternieland, Roodeschool, Uithuizermeeden, Uithuizen, Rottum, Stitswerd en Kantens. Route vijf komt door verschillende cultuurlandschappen waaronder De Marne en dus het Hogeland.


Fietsen op het Hogeland Fietsen bij de Noordkaap Fietsen langs boerderijen op het Hogeland Fietsen in Oosteinde Fietsen in Middelstum Fietsen in PieterburenTulpenroutes - wandelen of fietsen

Er bestaan ook speciale fietsroutes en wandelroute langs bollenvelden (tulpen) over het Hogeland. De velden bloeien tussen half april tot in mei. U kunt de routes op de volgende website bekijken:

Naar de Bollen


Uitgelichte locaties en paden

Maarhuizen ligt in het Reitdiepgebied maar op de grens met het Hogeland.


't Baalkje in Oldenzijl Bos Abelstok Dwarsweg bij Valom in de Uithuizerpolder Eenrumerstreek Hoogholtje bij Pieterburen Boerderij in Maarhuizen Molenweg bij Tinnalinge Noordpolderzijl Rottum Saaxumhuizen groen vlak Toornwerd

Met het openbaar vervoer

Trein: de dorpen Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden en Roodeschool zijn prima per trein te bereiken. De dorpen liggen aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bus: er rijden ook bussen naar een aantal plaatsen in deze streek waaronder Mensingeweer, Eenrum, Baflo, Westernieland, Pieterburen, Middelstum, Kantens, Rottum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeden, Roodeschool en Eemshaven:

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen via (oa.) Den Andel, Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt een klein aantal keren per dag, één keer per twee uur.

Lijn 41: Appingedam - Uithuizen via Holwierde, Bierum, Spijk, Eemshaven, Roodeschool en Uithuizermeeden. Rijdt één keer per uur, niet op zondag.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

Terug naar:

→ Cultuurlandschappen in Noord Groningen

© 2020-2022 — Ontdek Noord Groningen