Vakantie op het Hogeland van Groningen

Korenmolen op het Hogeland van Groningen Tulpenvelden op het Hogeland van Groningen Menkemaborg en Schathoes op het Hogeland van Groningen Kaart van Het Hogeland van Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen De Notoarestoen, Arboretum van Eenrum op het Hogeland van Groningen Landgoed Ewsum op het Hogeland an Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen Villa's in Usquert, Hogeland van Groningen De Noordkaap op de dijk van het Hogeland in Groningen Noordpolderzijl aan de kust van Groningen Nicolaaskerk van Oosternieland in Groningen

Het land van weidse uitzichten, statige boerderijen, polders en dijken

Het Hogeland is in dit geval de naam van een cultuurlandschap in het noordoosten van Groningen en omvat ook een groot deel van de kust. Uit de naam kunt u afleiden dat dit gebied boven zeeniveau ligt. U vindt er wierdedorpen met oude kerken maar ook uitgestrekte landerijen, meestal akkerland. Zo wordt er veel tarwe verbouwd maar bijvoorbeeld ook tulpen. Die tulpenvelden zijn te zien zo vanaf half april tot in mei. Op het platteland zijn ook veel fraaie akkerbouwbedrijven te zien waaronder statige hereboerderijen. Er zijn ook slingerende waterlopen (maren) en aan zee kilometers aan dijken met daarachter een kwelderlandschap. Het Uithuizerwad in en achter de Emmapolder bestaat uit kwelders achter de dijk en een natuurreservaat voor vogels (met name kluten) binnen de dijk. Er zijn verschillende vogelkijkwanden, bijvoorbeeld bij het reservaat Ruidhorn. Een bepaalde locatie op de zeedijk van het Hogeland is het meest noordelijke punt van het vasteland van Nederland en dat heet de Noordkaap. Het wordt gemarkeerd door het kunstwerk genaamd De Hemelpoort. Dit is overigens vlakbij de Eemshaven, een gebied met de nodige windmolens en industrie, en ook de plek waar de veerboot naar het eiland Borkum vertrekt.

Er zijn mooie dorpen in deze streek te vinden. Denk aan de wierdedorpen Warffum, Eenrum en Middelstum, allemaal plaatsen met een beschermd dorpsgezicht en een middeleeuwse kerk. De grootste plaats in de streek is Uithuizen, een dorp met verschillende kerken en bovenal een historische trekpleister. U kunt er namelijk de prachtige Menkemaborg bezichtigen, een prachtig oud omgracht huis met fraaie tuinen. In Middelstum ligt ook een borgterrein, namelijk van Landgoed Ewsum. De tuinen en het landgoed kunt u gratis bekijken en bewandelen, het koetshuis is in bedrijf als theeschenkerij. Een dorp met overwegend wat nieuwere monumentale gebouwen is Usquert, een plaats met fraaie villa's in het dorpscentrum. Hier staat ook het Raadhuis van Usquert, in de jaren '30 van de vorig eeuw laten bouwen door de beroemde architect Berlage. Pieterburen in het noordwesten van Het Hogeland is bekend vanwege het Zeehondencentrum maar ook omdat u er kunt wadlopen. Althans, er worden tochten georganiseerd want Pieterburen ligt niet aan zee. Daarnaast vindt u er de botanische tuin Domies Toen en vormt het dorp het eindpunt van het Pieterpad. In Warffum kunt u naar het schilderachtige Openluchtmuseum Het Hoogeland gaan en zien hoe men hier in de 19e en 20e eeuw leefde. Baflo en Rasquert zijn aangrenzen wierdedorpjes in het zuidelijke deel van het Hogeland. Naast de wandelroutes en fietsroutes die u kunt volgen kunt u bijvoorbeeld in Warffum aan de Warffumermaar een kano huren. Dat kan ook in Winsum, een dorp dat aan de zuidelijke rand van landschap het Hogeland ligt en op deze website terug te vinden is op de pagina over het 'Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied'.

Andere betekenis: het Hogeland als benaming kan ook verwarring opleveren want het is ook de naam van een gemeente én de naam van een streek. De streek het Hogeland omvat in feite de gehele noordkust van de provincie plus een heel stuk land in het binnenland, laten we zeggen van Zoutkamp tot Delfzijl en alles wat daar boven zit. De streek het Hogeland omvat dus ook delen van de cultuurlandschappen De Marne en Fivelingo. Op deze website wordt verwezen naar het cultuurlandschap tenzij anders vermeld.

Zes voorbeelden van bestemmingen

Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Rasquert en Baflo in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Usquert in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen groen vlak

Nog wat impressies van de streekTerug naar:

→ Cultuurlandschappen in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen