Op vakantie in Kloosterburen en Molenrij (Groningen)

Restaurant in het dorp Kloosterburen, Groningen B&B in de provincie Groningen De Cloostertuin in Kloosterburen, Groningen Mooie huizen in het dorpje Molenrij, Groningen Landschap de Marne in Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Het dorpje Hornhuizen in de Marne, Groningen Fietsers in de Westpolder van Groningen Boerderij op het Hogeland van Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen Uitkijktoren en fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied Lauwersmeergebied in Nederland

Kloosterburen in de MarneKerk en kloostertuin in het dorpje Kloosterburen, de Marne

Kloosterburen is een dorp in de gemeente het Hogeland en telt ongeveer 1400 inwoners. Qua landschap behoort het tot de Marne, een gebied met weidse akkers, een kustlijn met dijken en slechts kleinere dorpen. Kloosterburen ligt niet ver van zee en vlakbij de uitgestrekte Westpolder. Achter die Westpolder ligt de natuur van de Marnewaard en daar weer achter het Nationaal Park Lauwersmeer. Het dorp dankt haar naam aan de kloosters die hier vroeger stonden, beiden gesticht rond het jaar 1200. Het gaat hier om het Oldeklooster en het Nijeklooster waarvan geen steen meer overeind staat. Er zijn echter wel twee mooie kerken te zien, namelijk de van oorsprong 13e eeuwse Nicolaaskerk (hervormd) en de katholieke 19e eeuwse Sint-Willibrorduskerk. Achter deze laatste kerk kunt u de fraaie kloostertuin (gratis) bekijken. Het is een mix van bloemen, kruiden, nog weinig bekende groenten en ook fruitbomen. Bijzonder aan Kloosterburen is dat het één van de zeer weinige katholieke enclaves is op het Groningse platteland. Het heeft ook een eigen carnavalsvereniging.

In Kloosterburen kunt u eten en drinken bij Café Willibrord (ook pizzeria) maar voor boodschappen moet u naar het dorp Leens, enkele kilometers verderop. Daar vindt u twee supermarkten. Op een kilometer afstand ligt het kleine dorpje Molenrij. Ondanks de naam vindt u daar geen molens meer maar wel een klein haventje aan de Molenrijgstermaar en een herberg waar u kunt en drinken. Naast Herberg Restaurant Molenrij bevindt zich ook de Groene Luwte, een landschapstuin met boomgaard en moestuin die tijdens open dagen of op afspraak voor groepen te bezoeken is. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te fietsen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 7 kilometer van Kloosterburen en Molenrij zijn zeer interessante locaties te bezoeken. In Leens kunt u naar de historische trekpleister Landgoed Verhildersum waar in het dorp ook DoeZoo Insektenwereld te vinden is. In dat dorp staat ook een openluchtzwembad. In Pieterburen staat het bekende Zeehondencentrum maar bijvoorbeeld ook de prachtige middeleeuwse Petruskerk met daar pal naast Domies Toen, een mooie botanische tuin. In het dorp Eenrum met haar beschermde dorpsgezicht is ook het één en ander te zien waaronder Abraham's Mosterdmakerij, de Notoarestoen (arboretum) en de tuin van Kwekerij de Kleine Plantage. Nog iets dichterbij staat de Kerk van Hornhuizen en dat is een interessante locatie om twee redenen: ten eerste is het een plek waar je vanuit de gele toren mooi uitzicht over het omliggende land hebt en ten tweede omdat dit vroeger een landmerk in de provincie Groningen was. Dat betekent dat het een oriëntatiepunt in het landschap was waar reizigers ter zee en ter land op navigeerden. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

Kloosterburen is gesitueerd aan één buslijn en dat is lijn 68 tussen Winsum en Hornhuizen. Winsum is een relatief groot dorp met een beschermd dorpsgezicht en biedt de mogelijkheid om met een kano of bootje te varen op het Winsumerdiep. Die zijn te huur. Pieterburen ligt ook aan die lijn en daar is zoals u hebt gelezen ook genoeg te zien.


Interactieve kaart van Kloosterburen en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Kloosterburen ligt langs één van de wandelroutes die is vastgelegd op de website. Dat is een leuke route door dit noordwestelijke deel van de Marne, oa. via Hornhuizen, Wehe-den Hoorn en ook Landgoed Verhildersum in Leens. Molenrij ligt dus ook vlakbij de route.

groen vlak Wandelen in Kloosterburen groen vlakIn combinatie met de bus

Er rijdt een bus (lijn 68) van Hornhuizen naar Winsum en stopt ook in Baflo en Pieterburen of de andere richting uit via Leens en Wehe-den Hoorn. Vanuit die plaatsen kunt u mooie routes wandelen over het westelijke deel van het Hogeland en in het geval van met name de derde route ook een stukje door het Reitdiepgebied. Bekijk OV informatie op tabblad 4. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Pieterburen Wandelen in Den Andel Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in Leens groen vlak Wandelen in Leens groen vlak


Fietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Kloosterburen en Molenrij kun je verschillende routes rijden. Hieronder staan wat langer trajecten. De eerste route gaat in zijn geheel door de Marne en komt ook door Kloosterburen. Tijdens de tweede route fiets je niet alleen door een deel van de Marne maar ook over het Hogeland en bij het brede Rietdiep kleine stukjes door het Lauwersland.

Fietsen in Ulrum groen vlak Fietsen in Pieterburen

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Kloosterburen:

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen - Winsum. Tot Hornhuizen via (oa.) Baflo, Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Vanaf Hornhuizen terug via Leens, Wehe-den Hoorn en Mensingeweer. Lijn 68 vertrekt één keer per uur vanuit Winsum maar dat is of via Pieterburen naar Hornhuizen of via Leens. De diensten 's ochtends gaan via Leens en de middagdiensten via Pieterburen. Kijk dus goed naar de dienstregeling. Soms met grotere bussen, soms met 8 persoonsbusjes.

Als je bij Molenrij er uit wilt, stap dan uit bij halte H. v Cappenbergweg, Kloosterburen. Dat is bij het kruispunt van Molenrij. Vanaf dat punt rijdt de bus noordwaarts via Kleine Huisjes naar Broek en Pieterburen.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Kloosterburen gerekend (een selectie)

West/zuidwest/zuid:

Het dorpje Kruisweg = 1 km
Het dorpje Hornhuizen = 2 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 4 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 8 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 11 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 20 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 16 km
Het dorpje Niehove = 14,5 km


Noordoost/oost:

Het dorpje Molenrij = 1 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 6,5 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 13 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 19 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 22 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 38 km


Zuidoost

Het dorpje Eenrum (oa. Abraham's Mosterdmakerij en de Notoarestoen) = 7 km
Het dorpje Saaxumhuizen: 8 km
Het dorp Winsum = 14,5 km
Het dorpje Garnwerd = 18 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 13 km
Het gehucht Oostum = 19 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 20 km
De stad Groningen = 30 km
Het dorpje Onderdendam = 18,5 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 22,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 27,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 38 km

Accommodaties boeken via deze website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com. Op boekingen die u daar vervolgens doet verdient Ontdek Noord Groningen commissie. Niet onbelangrijk: u betaalt niet meer dan anders. U kunt uw waardering dus laten blijken door hier te boeken maar bovenal kunt u hier een fijne overnachtingslocatie vinden. Daar gaat het immers om. Ik hoop dat de website u inspiratie verschaft en hulp biedt voor uw aanstaande reis. Heel hartelijk dank voor het boeken.


Kamer boeken in Groningen

Waarom hier via Ontdek Noord Groningen boeken?

Booking.com is al vele jaren lang een zeer bekende website waar u veilig kunt boeken.

Het aanbod is enorm groot.

U kunt accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

Hier via Ontdek Noord Groningen is niet duurder dan anders.Ik wenns u alvast heel plezier in Noord Groningen!

Terug naar:

→ Cultuurlandschap de Marne


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen