Op vakantie in het dorp Lauwersoog (Groningen)

Dorp Lauwersoog in Groningen B&B in de provincie Groningen Strandpaviljoen bij het Nieuw Robbengat, Lauwersmeer Activiteitencentrum Lauwersnest in het Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Ballastplaat in het Nationaal Park Lauwersmeer, Nederland De natuur van het Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland Uitkijktoren en fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied Natuur en vijver in de Marnewaard, Lauwersmeergebied Het dorpje Anjum vlakbij het Lauwersmeer in Friesland Het dorpje Oostmahorn aan het Lauwersmeer in Friesland Het dorpje Vierhuizen in Groningen De haven van Zoutkamp in Groningen

Lauwersoog aan de zee en het LauwersmeerFietspad langs de dijk in Lauwersoog, Groningen

Lauwersoog is een zeer klein dorpje in het Lauwersmeergebied en bestaat pas sinds 1969. Toen werd de Lauwerszee afgesloten en veranderde dat water in het Lauwersmeer waarvan een deel veel later de status kreeg van nationaal park. Lauwersoog telt slechts een inwoner of 150 en is vooral bekend vanwege het toerisme. Dat toerisme vindt plaats op het vasteland en ook op de Wadden want de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt in de haven. Het is tevens een belangrijke vissershaven, één van de redenen waarom dagjesmensen hier komen, namelijk om een visje te eten. Het dorpje bestaat uit een cluster woonhuizen (oostelijke kant van de Strandweg) en horecagelegenheden en vakantieaccommodaties aan de waterkant. Een bekende locatie is Restaurant het Booze Wijf. Daar vindt u tevens een museumhaven, een haven met oude boten. Die zijn niet van binnen te bekijken overigens. Iets verder zuidwaarts ligt Strandpaviljoen Meerzicht, zoals de naam al zegt bij het meer en bij een strand. Aan dit water - het Nieuwe Robbengat - zijn meerdere strandjes waar u kunt liggen en uiteraard kunt gaan zwemmen.

Vlakbij de veerbootterminal in de haven zijn nog verschillende horecagelegenheden, namelijk Vishandel Sterkenburg, Restaurette Schierzicht, Waddenpaviljoen De Noorman en 't Ailand Lauwersoog. Ik hoef u niet te vertellen dat de liefhebber van vis hier aan zijn of haar trekken komt. In de haven vindt u ook Het Informatie Paviljoen (HIP). Dat is een Toeristisch Informatie Punt van Waddenland waar info te krijgen is over Nationaal Park Lauwersmeer, Nationaal Park Schiermonnikoog en de Unesco Werelderfgoed Waddenzee. Bij het net genoemde restaurant Booze Wijf staat ook een supermarkt. Andere supermarkten staan wat verder weg. Denk aan de dorpen Anjum (Friesland), Zoutkamp en Leens (Groningen).

Het dorp bevindt zich op de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, een waterrijk natuurgebied met veel open stukken land en wat bos. In het gebied zijn ook Schotse hooglanders en koninkpaarden te zien en uiteraard heel veel vogels. Op verschillende locaties zijn vogelkijkpunten ingericht. Het gebied ten oosten van het nationale park is ook mooi. Dat is de natuur van de Marnewaard die voor een deel in gebruik is door Defensie. Daar worden militaire oefeningen gehouden en dus kun je daar niet altijd terecht. Dat wordt duidelijk aangegeven op borden en met stoplichten. Wanneer het open is kunt u er mooi fietsen en wandelen. Lauwersoog ligt zowat op de grens met Friesland. Die grens ligt bij de imposante R.J. Cleveringsluizen (spilsluizen). Aan de Friese kant zijn ook mooie paden en natuur te vinden. Daarnaast zijn er twee mooie dorpjes in de relatief nabije omgeving, te weten Anjum en Oostmahorn.

Uitstapjes met de bus

Lauwersoog is het eindpunt van buslijn 163 (Qbuzz) vanuit de stad Groningen maar die rijdt niet zeer frequent dus als u er gebruik van maakt dan is het zaak goed te plannen. Zo kunt u per bus naar Landgoed Verhildersum in Leens en uiteraard de stad Groningen waar van alles te zien is. De bus naar de Friese hoofdstad Leeuwarden (Arriva 155) rijdt frequenter. Onderweg kunt u ook uitstappen in het dorpje Anjum en het stadje Dokkum.


Interactieve kaart van Lauwersoog en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen Vakantiebestemming Oostmahorn in Friesland Vakantiebestemming Anjum in Friesland Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Schiermonnikgoog in Nederland Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen

Wandelroutes in deze streek

Lauwersoog ligt vlakbij de Ballastplaat, een deel van het nationale park dat deels in en deels buiten het nationale park gesitueerd is. Vanuit het Activiteitencentrum Lauwersnest zijn er verschillende routes te volgen door dit bosrijke stukje land. De Kollumerwaard is wat verder weg want dat ligt in het zuidelijke deel van het nationale park, even over de provinciegrens in Friesland. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

De routes

Wandelen op de Ballastplaat in Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Wandelen in de Kollumerwaard in Nationaal Park LauwersmeerIn combinatie met de bus

Er rijdt een bus (lijn 163) van Groningen naar de haven van Lauwersoog maar die rijdt niet vaak op een dag. Goede planning is dus wel nodig. Onderweg kunt u onder andere uitstappen in Leens, Winsum en Sauwerd, drie dorpen waar mooie routes te lopen zijn. Of u reist helemaal naar het eindpunt Groningen om daar een mooie stadswandeling te maken. Een route volgen door de groene delen van de stad is ook mogelijk.

Wandelen in Leens Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in Groningen groen vlak


Fietsroutes in deze streek

Er zijn verschillende fietspaden in en rondom het Nationaal Park Lauwersmeer. De eerste route is een flink ronde rondom het Lauwersmeer waarbij u dus ook een stuk door Friesland zult fietsen. Het ene moment rijdt u door het nationale park, het andere langs de grenzen er van. De tweede route bestaat uit een traject over de Ballastplaat binnen het nationale park en uit paden door de natuur van de Marnewaard.

Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Fietsen door de Marnewaard in het Lauwersmeergebied

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz (Groningen) en Arriva (Friesland) naar en van Lauwersoog:

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.

Lijn 155 (Arriva): Leeuwarden - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via oa. Feanwâlden, Dokkum, Morra en Anjum. Rijdt overdag elk uur, ook in het weekend. Op één tijdstip rijdt de bus niet verder dan Dokkum. Bekijk de dienstregeling.


Bekijk dienstregelingen: QBuzz | ArrivaAfstanden vanaf Lauwersoog gerekend (een selectie)

West/noordwest:

Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 2 km
Het dorpje Oostmahorn = 10,5 km
Het dorpje Anjum = (inclusief Molenmuseum de Eendragt) = 9 km


Zuidoost:

Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 12 km
Het dorpje Vierhuizen = 9 km
Het dorpje Ulrum = 12,5 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 14,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 16 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 21 km
Het dorp Winsum = 26 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 34 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 39 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 50 km
Het dorpje Niehove = 24 km
Het dorpje Garnwerd = 28 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 25 km
Het gehucht Oostum = 32 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 34 km
De stad Groningen = 40 km


Noordoost/oost:

Zeehondencentrum Pieterburen = 23 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 29 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 34 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 38 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 56 km

Accommodaties boeken via deze website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com. Op boekingen die u daar vervolgens doet verdient Ontdek Noord Groningen commissie. Niet onbelangrijk: u betaalt niet meer dan anders. U kunt uw waardering dus laten blijken door hier te boeken maar bovenal kunt u hier een fijne overnachtingslocatie vinden. Daar gaat het immers om. Ik hoop dat de website u inspiratie verschaft en hulp biedt voor uw aanstaande reis. Heel hartelijk dank voor het boeken.


Kamer boeken in Groningen

Waarom hier via Ontdek Noord Groningen boeken?

Booking.com is al vele jaren lang een zeer bekende website waar u veilig kunt boeken.

Het aanbod is enorm groot.

U kunt accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

Hier via Ontdek Noord Groningen is niet duurder dan anders.Ik wenns u alvast heel plezier in Noord Groningen!

Terug naar:

→ Nationaal Park Lauwersmeer


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen