Op vakantie in het dorp Leens (Groningen)

Skyline van het dorp Leens, Groningen Mooi straatje in het dorp Leens, Groningen Mooi huis in het dorpje Leens, Groningen Middeleeuwse Petruskerk in Leens, Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen De tuin van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Akkers en een kerk in het landschap de Marne in Groningen Hunsingokanaal bij Leenstertillen in Groningen Theefabriek in Houwerzijl, Groningen Hunsingosluis in Zoutkamp, Groningen Het dorp Wehe-den Hoorn in de Marne, Groningen De Kloostertuin in Kloosterburen, Groningen Brug van Warfhuizen in de Marne, Groningen Boerderij op het Hogeland van Groningen Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen

Leens en Landgoed Verhildersum in de MarneIngang Museumboerderij van Landgoed Verhildersum in Groningen

Leens is een dorp in de gemeente het Hogeland en telt ongeveer twee duizend inwoners. Qua landschap behoort het tot de Marne, een gebied met weidse akkers, een kustlijn met dijken en slechts kleinere dorpen. Leens heeft verschillende in het oog springende locaties waaronder de fraaie 12e eeuwse Petruskerk die op de dorpswierde staat. Daarnaast zijn er twee bezoekersattracties. De bekendste is Landgoed Verhildersum waar u de omgrachte borg kunt bezichtigen maar dat ook een museumboerderij heeft. U kunt er ook wandelen op het landgoed waar tevens formele tuinen te zien zijn. De andere attractie is vooral populair bij kinderen en gezinnen, namelijk DoeZoo Insektenwereld. Het is een dierentuin die zich richt op insekten en op insekten etende planten -en dieren. U vindt deze plek vlakbij Verhildersum.

Dit dorp is een locatie waar u kunt gaan wandelen of fietsen in de omgeving maar het heeft ook een openluchtzwembad (Zwembad De Marne) waar u kunt gaan zwemmen. Een eind verder weg bij het Lauwersmeer kunt u ook naar het strand gaan en zwemmen in de natuur. Bij Lanting Tweewielers in Leens kunt u een fiets huren als u wilt. In het dorp zijn ook andere faciliteiten. Zo zijn er twee supermarkten, een bakker en horecagelegenheden. Bij het net genoemde Landgoed Verhildersum kunt u tijdens de openingstijden bij Ons Schathoes eten en drinken. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 6 kilometer van Leens vindt u meerdere dorpjes. In Eenrum met haar beschermde dorpsgezicht kunt naar de Notoarestoen (arboretum) en Abraham's Mosterdmakerij. In Ulrum staat Museum Eenhoorn dat werken exposeert van de 20e eeuwse schilder/tekenaar Johfra. In Houwerzijl kunt u naar de populaire Theefabriek, een prachtig pand met daarin een theemuseum, een theewinkel en een theeschenkerij, inclusief high tea. Warfhuizen is ook een mooi dorpje met een oude kerk die tegenwoordig de status heeft van bedevaartsoord. Aan de rand van dat dorpje staat nog Luchtwachttoren 701, een icoon uit de Koude Oorlog. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

Leens is prima per openbaar vervoer te bereiken want er rijdt zeer frequent een bus richting zowel vissersdorp Zoutkamp als de stad Groningen. Bekijk wat dat betreft ook het vierde tabblad. Uitstapjes maken of wandelingen maken vanuit andere plaatsen is op deze manier dus ook mogelijk. Ga naar het net genoemde dorp Eenrum om één of meerdere van haar attracties te bezoeken, uiteraard naar de stad Groningen waar van alles te zien is en naar het gezellige vissersdorp Zoutkamp dat tevens een visserijmuseum bezit. In Zoutkamp, Winsum en het zeer vlakbij gesitueerde Wehe-den Hoorn kunt u bijvoorbeeld ook een kano huren om een stukje te varen. Winsum heeft tevens een pittoresk beschermd dorpsgezicht rondom het Winsumerdiep.


Interactieve kaart van Leens en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Kloosterburen in Groningen Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Leens gaat onder andere via het Hunsingokanaal en het dorpje Houwerzijl en ook langs Landgoed Verhildersum dat zelfs het startpunt is. Ook het Rondje Wehe-den Hoorn gaat via Landgoed Verhildersum en voor de rest door de meer noordwestelijke regionen van de Marne, namelijk via oa. Hornhuizen en Kloosterburen. Het Rondje Mensingeweer laat u niet alleen de Marne maar rondom Mensingeweer ook een stukje Hogeland.

Wandelen in Leens Wandelen in Kloosterburen Wandelen in MensingeweerIn combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 65) van Zoutkamp naar Groningen en die stopt ook in Leens. Voorbeelden van andere plaatsen met een halte zijn Eenrum, Winsum en Sauwerd. Het Rondje Pieterburen komt ook door Eenrum waardoor er zeven routes zijn waarbij u per bus naar een punt langs de route kunt reizen. Een stadswandeling behoort zoals u ziet ook tot de mogelijkheden.

Wandelen in Zoutkamp Wandelen in Eenrum Wandelen in Pieterburen Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Leens kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. De eerste begint bij Landgoed Verhildersum in Leens en de tweede komt er langs maar kan er uiteraard ook beginnen. Elk punt langs de route kan immers dienen als startpunt.

Fietsen in Ulrum groen vlak Fietsen in Pieterburen

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Leens:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Leens gerekend (een selectie)

West/zuidwest:

De Theefabriek (Houwerzijl) = 4,5 km
Het dorpje Ulrum = 3 km
Het dorpje Vierhuizen = 6 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 8 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 11 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 17 kmNoord/noordoost/oost:

Het dorpje Wehe-den Hoorn = 3 km
De dorpjes Kloosterburen en Molenrij = 4 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 6,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 10 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 16 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 20,5 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 25 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 39 km


Zuid/zuidoost:

Het dorpje Warfhuizen = 4,5 km
Het dorpje Niehove = 12 km
Het dorpje Garnwerd = 15 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 10 km
Het gehucht Oostum = 16 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 19 km
De stad Groningen = 29 km
Het dorp Winsum = 14 km
Het dorpje Onderdendam = 16,5 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 20,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 26,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 37 km

Filmpjes

Filmpje 1 is gemaakt op Landgoed Verhildersum (begin september), filmpje twee begin juni 2021 vlakbij het landgoed in Leens en filmpje 3 bij de kerk in het dorp (begin juni 2021).


groen vlak
Terug naar:

→ Cultuurlandschap de Marne


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen