Op vakantie in het dorp Loppersum (Groningen)

Winkelstraat van het dorp Loppersum in Groningen B&B in de provincie Groningen Brasserie Meer in het dorp Loppersum in Groningen Hotel restaurant Spoorzicht in het dorp Loppersum in Groningen Kerk en platteland in het dorp Loppersum in Groningen Ondergaande zon in Fivelingo, Groningen Borgstraat in het dorpje Zeerijp in Fivelingo, Groningen Kerk van Eenum op de wierde van Eenum in Groningen Kösters Toen bij de kerk van Eenum in Groningen Boerderijtuin met tuinbeelden de Gerichtshof bij Eenum, Groningen Museum Helmantel in Fivelingo, Groningen Oosterwijtwerd in Fivelingo, Groningen Hangende Keukens van Appingedam, Groningen De dijk en zee in havenstad Delfzijl, Groningen

Loppersum in FivelingoPetrus en Pauluskerk op de wierde van Loppersum in Groningen

Loppersum is een dorp in het cultuurlandschap Fivelingo, behoort tot de gemeente Eemsdelta en telt ongeveer 2500 inwoners. Het gebied bestaat uit fraai platteland met uitgestrekte akkers en velden met grazend vee, wierdedorpjes met oude kerken, twee kleine steden en een kustlijn met dijken. Het dorp is onlosmakelijk verbonden met de aardbevingsproblematiek van Groningen, deze specfieke streek vormt het epicentrum. Niet toevallig is het voormalige stationsgebouw (treinstation zelf doet nog steeds dienst) een kantoor is van architecten die gespecialiseerd zijn in aardbevingsbestendig bouwen. Denk echter niet dat Loppersum een bouwval is, zeker niet. Het is een mooi wierdedorp met een oude middeleeuwse kerk en een leuk winkelstraatje. Een groot deel van Loppersum heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Dat geld voor de oude wierde en ook voor de 19e eeuwse uitbreiding rond het treinstation.

De fraaie Petrus en Pauluskerk is gebouwd in de 19e eeuw. Ook is er een 19e eeuwse molen genaamd Fortuna te zien. Dit bouwwerk staat aan de Molenweg, een brede straat met mooie huizen en monumentale paden. Eén daarvan is het Hotel Spoorzicht (zie het tweede tabblad), een accommodatie waar ook spafaciliteiten en een binnenzwembad aanwezig zijn en waar u als gast fietsen kunt huren. Bij Spoorzicht kunt u ook eten en drinken. Dat kan ook bij Brasserie Meer. Het dorp heeft verder bijvoorbeeld een supermarkt, een bakkerij en ook een openluchtzwembad, een zoutwaterbad om precies te zijn. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Kanovaren kan hier in deze streek bijvoorbeeld over het Damsterdiep. Bij Kanocentrum Wirdumerklap in Wirdumerdraai kunt u een kano huren.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 kilometer van het dorp vindt u mooie plaatsjes als Zeerijp, Eenum, Oosterwijtwerd, Huizinge, Westeremden en Stedum. De laatste drie hebben net als Loppersum een beschermd dorpsgezicht, allen bezitten een fraaie middeleeuwse kerk. In Eenum vindt u vlakbij die kerk de Kösters Toen, een deels toegankelijke siertuin en in Westeremden kunt u in de pastorieboerderij (de Weem) Museum Helmantel bezichtigen. In deze streek zijn ook drie tuinen te bekijken, namelijk Kösters Toen, de Beeldentuin Eenumermaar en de Gerichtshof. De eerste is een deels openbare siertuin en de andere twee tuinen/beeldentuinen die op bepaalde data geopend zijn. Zie de interactieve kaart voor de locaties en meer informatie.

Slechts iets verder zijn nog meer mooie locaties. Denk aan het stadje Appingedam met haar schilderachtige middeleeuwse hart, het dorpje Middelstum waar het Landgoed Ewsum te bewonderen en te bewandelen is en nog iets verder de prachtige Menkemaborg in Uithuizen. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de trein

Loppersum heeft als voordeel dat het heel goed per trein te bereiken is. Bekijk wat dat betreft ook het vierde tabblad. Zo kunt u per trein naar de stad Groningen, het oude stadje Appingedam en de havenstad Delfzijl waar je mooi op de zeedijk kunt wandelen. Er is ook de mogelijkheid om de trein te pakken en elders langs deze spoorlijn een mooie wandeling te maken. Bekijk wat dat betreft het derde tabblad.


Interactieve kaart van Loppersum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Zeerijp in Groningen Vakantiebestemming Appringedam in Groningen Vakantiebestemming Bierum in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Bedum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Loppersum gaat over het mooie platteland van Fivelingo en langs de mooie dorpjes Wirdum, Oosterwijtwerd en Eenum. Een deel van die route gaat tevens over het fraaie Landgoed Ekenstein. Rondje Loppersum 2 is er één voor droog weer want die gaat voor een groot deel over onverharde paden. Voor route drie dient u eerst de trein te pakken (5 minuten) naar het middeleeuwse stadje Appingedam waar een lange route door Fivelingo begint. Die tocht gaat oa. langs de dorpjes Krewerd, 't Zandt en Zeerijp. Wandeling drie kent hetzelfde eindpunt maar gaat over een ander traject, namelijk via Oosterwijtwerd, over het Landgoed Ekenstein en door Garrelsweer. Route vier begint niet in Loppersum maar komt er wel doorheen dus u kunt die wandeling net zo goed hier starten. Westeremden is de plek waar Museum Helmantel te bezichtigen is. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen op Ekenstein Wandelen bij Eenum Wandelen in Lutjerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen in 't Zandt Wandelen in Stedum groen vlak Wandelen in Zeerijp groen vlakIn combinatie met de trein

Het openbaar vervoer per trein is in Loppersum prima geregeld. U kunt zeer frequent gebruik maken van de trein waardoor u ook als u geen auto tot uw beschikking heeft elders in Noord Groningen wandelroutes kunt beginnen. Hieronder volgen routes die beginnen in dorpen die langs de spoorlijn Groningen - Delfzijl liggen. Bovenstaande route Appingedam - Loppersum hoort eigenlijk ook bij dit overzicht. De route vanuit Onderdendam kan ook worden begonnen vanuit Bedum, een dorp dat wel een treinstation heeft.

Wandelen in Appingedam Wandelen in Westerdijkshorn Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Loppersum kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook (grotendeels) als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. Die gaan voornamelijk door Fivelingo, één route gaat ook voor een deel over het Groningse Hogeland.

Fietsen in Appingedam Fietsen in Godlinze Fietsen in Middelstum

Met het openbaar vervoer

Trein: Loppersum is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten)Afstanden vanaf Loppersum gerekend (een selectie)

Oost/noordoost:

Het dorpje Zeerijp = 3 km
Het dorpje Eenum = 3 km
Het dorpje Oosterwijtwerd = 5 km
Het dorpje Krewerd = 9 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 9 km
Het havenstadje Delfzijl = 15 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 25,5 km


Noord/noordwest:

Museum Helmantel (Westeremden) = 4 km
Het dorpje Lellens = 6 km
Het dorpje Huizinge = 7 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 8 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 12 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 19 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 20 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 22,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 26 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 26,5 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 31 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 34 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 44 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 37 kmWest/zuidwest:

Het dorpje Stedum 4,5 km
Het dorpje Onderdendam = 12 km
Het dorp Bedum = 13 km
Het dorp Winsum = 16,5 km
Het dorpje Garnwerd = 22 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 26,5 km
Het gehucht Oostum = 24 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 27 km
De stad Groningen = 21 km
Het dorpje Niehove = 31 km

Accommodaties boeken via deze website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com. Op boekingen die u daar vervolgens doet verdient Ontdek Noord Groningen commissie. Niet onbelangrijk: u betaalt niet meer dan anders. U kunt uw waardering dus laten blijken door hier te boeken maar bovenal kunt u hier een fijne overnachtingslocatie vinden. Daar gaat het immers om. Ik hoop dat de website u inspiratie verschaft en hulp biedt voor uw aanstaande reis. Heel hartelijk dank voor het boeken.


Kamer boeken in Groningen

Waarom hier via Ontdek Noord Groningen boeken?

Booking.com is al vele jaren lang een zeer bekende website waar u veilig kunt boeken.

Het aanbod is enorm groot.

U kunt accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

Hier via Ontdek Noord Groningen is niet duurder dan anders.Ik wenns u alvast heel plezier in Noord Groningen!

Terug naar:

→ Cultuurlandschap Fivelingo


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen