Op vakantie in het dorpje Onderdendam (Groningen)

Brug, molen en restaurant van Onderdendam in Groningen B&B in de provincie Groningen Kantongerecht en Winsumerdiep in Onderdendam, Groningen Waterschapshuis in Onderdendam, Groningen Molen de Zilvermeeuw in Onderdendam, Groningen Het Centrale Woldgebied in Groningen Het kerkje van Westerdijkshorn in het Centrale Woldgebied van Groningen Winkels en café's in Bedum, Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Herberg, molen en markt in Winsum, Groningen Landgoed Ewsum op het Hogeland an Groningen Kerk in het dorpje Westerwijtwerd, Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen Museum Helmantel in Fivelingo, Groningen

Onderdendam in het Centrale WoldgebiedMooi huis aan het Winsumerdiep in Onderdendam, Groningen

Onderdendam is een fraai dorpje in de gemeente het Hogeland maar ligt in het landschap genaamd het Centrale Woldgebied. Dat is een veenontginningsgebied met kanaal- en straatdorpen. Op de kleigronden die na de afgravingen zijn overgebleven wordt met name veeteelt bedreven. Andere landschappen, namelijk die van het Hogeland, Reitdiepgebied en Fivelingo zijn ook in de buurt te vinden. Onderdendam telt ongeveer 600 inwoners, heeft een beschermd dorpsgezicht en is gesitueerd aan verschillende kanalen en waterlopen. Vanuit het westen komt het Winsumerdiep, vanuit het noorden het Warffumermaar, vanuit het zuidoosten het Kardingermaar en vanuit het oosten en zuiden het Boterdiep. Het Winsumerdiep en het Boterdiep zijn de bredere vaarwegen. Het dorp had vroeger een centrale functie in de regio. Haar bijnaam was dan ook Lutje n Hoag wat Klein Den Haag betekent. U ziet aan het water nog het fraaie Kantongerecht staan en aan de andere kant van de brug het eveneens monumentale gebouw van Waterschap Hunsingo. Die instituties zitten er nu niet meer. Het dorp telt ook twee kerken, namelijk de 20e eeuwse Gereformeerde Kerk en de mooiere 19e eeuwse Hervormde Kerk.

Winkels (behalve een vintage winkel) zijn er niet. Winkels en supermarkten vindt u echter binnen een straal van 5 kilometer: meerdere in de grotere dorpen Winsum en Bedum maar ook één in het kleinere Middelstum. In Onderdendam kunt u wel eten en drinken in Restaurant De Molenaar dat gevestigd is in de molen aan het Boterdiep. Ook is er een jachthaven (en camping) waar u kunt aanmeren als u met de boot bent. Op korte loopafstand ligt Onderwierum, een klein gehuchtje waar je alleen te voet kunt komen en waar nog een oude wierde ligt. De kerk staat er al een tijd niet meer. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 a 6 kilometer van het dorp vindt u de grotere dorpen Winsum en Bedum. In Winsum kunt u bijvoorbeeld een kano of bootje huren en varen over het Winsumerdiep. Dat dorp heeft ook een mooi beschermd dorpsgezicht. In de buurt zijn ook mooie plaatsjes te zien als Westerdijkshorn met haar gele klokkentoren en Middelstum. Dat heeft een beschermd dorpsgezicht, een vrij imposante kerk en een mooi landgoed waar u de tuinen en het parklandschap kunt bekijken en bewandelen. In het koetshuis aldaar zit een theeschenkerij. Nog wat verder weg kunt u bijvoorbeeld het museum van Henk Helmantel bezichtigen in het dorpje Westeremden of Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum. Groningen ligt ook niet ver weg dus een bezoek aan de stad behoort zeker tot de mogelijkheden. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

In Onderdendam kunt u gebruik maken van de bus. Lijn 61 rijdt tussen de stad Groningen en Middelstum (en Uithuizen). Bekijk het vierde tabblad voor meer info over reizen per openbaar vervoer. Zo kunt u de bus pakken naar de stad, naar het fraaie dorp Middelstum voor een wandeling via Landgoed Ewsum of Uithuizen waar de historische Menkemaborg te bezichtigen is.


Interactieve kaart van Onderdendam en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Bedum in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Loppersum in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Onderdendam gaat door het Centrale Woldgebied. De tweede route gaat deels door het gebied en voor een groter gedeelte over het Hogeland. U dient daarvoor met het openbaar vervoer te reizen. Wandel eerst het traject naar Winsum, pak daar de trein naar Baflo en wandel dan via Tinallinge terug naar Onderdendam.

Wandelen in Westerdijkshorn Wandelen in Menkeweer Wandelen in TinallingeIn combinatie met de bus (en trein)

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 61) tussen Groningen en Uithuizen. Die rijdt via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen. De eerste route hieronder komt langs Onderdendam. Wandel in dat geval eerst het traject naar Usquert, pak vervolgens de trein naar Winsum en loop dan het stuk terug naar Onderdendam. U kunt ook gaan wandelen in en rond de stad Groningen. Voor de tweede route moet u dan vanaf het busstation de bus nemen om de route te starten in Eelderwolde.

Wandelen in Winsum Wandelen in Middelstum Wandelen in Huizinge Wandelen op het Hogeland Wandelen in Uithuizen Wandelen in de binnenstad van GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Onderdendam kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. De eerste is een fietstocht door het Centrale Woldgebied en de tweede voor ongeveer de helft. Die boerderijenroute komt ook door het Reitdiepgebied.

Fietsen in het Centrale Woldgebied groen vlak Fietsen langs boerderijen in het Reitdiepgebied en het Centrale Woldgebied

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Onderdendam:

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Onderdendam gerekend (een selectie)

Zuid/zuidwest:

Het dorpje Westerdijkshorn = 4 km
Het dorp Bedum = 4 km
De stad Groningen = 15 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 20,5 km


West/noordwest:

Het dorp Winsum = 5 km
Het dorpje Garnwerd = 10 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 15 km
Het dorpje Niehove = 20 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 12 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 17,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 16 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 20 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 24,5 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 32 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 27 km


Noord/noordoost/oost:

Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 8 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 14 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 4,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 9,5 km
Het dorpje Stedum = 9 km
Het dorpje Lellens = 12,5 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 16,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 26 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 20 km

Accommodaties boeken via deze website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com. Op boekingen die u daar vervolgens doet verdient Ontdek Noord Groningen commissie. Niet onbelangrijk: u betaalt niet meer dan anders. U kunt uw waardering dus laten blijken door hier te boeken maar bovenal kunt u hier een fijne overnachtingslocatie vinden. Daar gaat het immers om. Ik hoop dat de website u inspiratie verschaft en hulp biedt voor uw aanstaande reis. Heel hartelijk dank voor het boeken.


Kamer boeken in Groningen

Waarom hier via Ontdek Noord Groningen boeken?

Booking.com is al vele jaren lang een zeer bekende website waar u veilig kunt boeken.

Het aanbod is enorm groot.

U kunt accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

Hier via Ontdek Noord Groningen is niet duurder dan anders.Ik wenns u alvast heel plezier in Noord Groningen!

Terug naar:

→ Cultuurlandschap het Centrale Woldgebied


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen