Op vakantie in het dorp Oostmahorn (Friesland)

Het dorpje Oostmahorn aan het Lauwersmeer in Friesland B&B in de provincie Groningen Het dorpje Oostmahorn aan het Lauwersmeer in Friesland Het dorpje Oostmahorn aan het Lauwersmeer in Friesland De natuur van het Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland Ballastplaat in het Nationaal Park Lauwersmeer, Nederland Het dorpje Anjum vlakbij het Lauwersmeer in Friesland Dorp Lauwersoog in Groningen Activiteitencentrum Lauwersnest in het Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Uitkijktoren en fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied Het buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen in het Lauwersmeergebied, Friesland De haven van Zoutkamp in Groningen

Oostmahorn aan het LauwersmeerOostmahorn aan het Lauwersmeer in Friesland

Oostmahorn is een zeer klein dorpje aan de westelijke oever van het Lauwersmeer en telt minder dan 100 inwoners. Het bevindt zich tevens aan de rand van het Friese deel van Nationaal Park Lauwersmeer. In de vakantieperioden zal het hier aanmerkelijk drukker zijn dan het aantal inwoners doet vermoeden want hier vindt u ook een vakantiepark genaamd Esonstad en naast de natuur van het nationale park heeft Oostmahorn ook een strand bij het meer. Zwemmen kan hier dus ook. Daarnaast is het mogelijk een boot te huren om een tocht te maken over het Lauwersmeer. Horeca is er uiteraard ook. Op de dijk kunt u terecht bij Grandcafé en restaurant de Gouden Stek. Op een steenworp afstand en bij het water staat restaurant 't Mootje en in Esonstad vindt u Brasserie de Waegh, Havencafé het Silt en café en pizzeria Uccelo. Er is geen supermarkt in Oostmahorn. Vlakbij - in het dorpje Anjum - vindt u echter een grote supermarkt. Daar staat ook de fraaie molen de Eendragt. Dat doet tevens dienst als museum en als toeristisch informatiepunt (VVV). Veel meer winkels zijn te vinden in het stadje Dokkum.

Het dorp bevindt zich op de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, een waterrijk natuurgebied met veel open stukken land en wat bos. In het gebied zijn ook Schotse hooglanders en koninkpaarden te zien en uiteraard heel veel vogels. Op verschillende locaties zijn vogelkijkpunten ingericht. Hier in de buurt bijvoorbeeld die van Ezumakeeg Noord, middels een korte wandeling vanuit Ezumazijl te bereiken. Het gebied ten oosten van het nationale park (in Groningen) is ook mooi. Dat is de natuur van de Marnewaard die voor een deel in gebruik is door Defensie. Daar worden militaire oefeningen gehouden en dus kun je daar niet altijd terecht. Dat wordt duidelijk aangegeven op borden en met stoplichten. Wanneer het open is kunt u er mooi fietsen en wandelen. In het behoorlijk nabij gelegen Groningse Lauwersoog kunt u met de veerboot naar het mooie Waddeneiland Schiermonnikoog. De auto mag niet mee op de boot en naar het eiland dus die parkeert u op het terrein bij de terminal.

Uitstapjes met de bus

Oostmahorn is het eindpunt van buslijn 52 (Arriva) vanuit Dokkum dus dat mooie stadje kunt u nog bezoeken met het openbaar vervoer. Het al genoemde Anjum is ook één van de haltes aan die lijn. In het laatst genoemde dorpje stopt ook lijn 155 tussen de Friese hoofdstad Leeuwarden en Lauwersoog. Dat zou nog interessant kunnen zijn aangezien Anjum minder dan 3 kilometer lopen is.


Interactieve kaart van Oostmahorn en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in de regio *

Vakantiebestemming Anjum in Friesland Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Kloosterburen in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen* = deze website gaat over (Noord) Groningen dus de bestemmingen liggen muv Anjum in die provincie.

Wandelroutes in deze streek

In de omgeving van Oostmahorn kan uiteraard ook gewandeld worden. Hieronder vindt u verschillende wandelingen vanuit een bepaalde locatie/gebied binnen of net buiten het Nationaal Park Lauwersmeer. De Kollumerwaard is een natuurgebied in het zuidelijke deel van het nationale park, binnen de provincie Friesland. Vlakbij Lauwersoog in Groningen ligt de Ballastplaat, een bosrijk stuk land. Vanuit het Activiteitencentrum Lauwersnest zijn er daar verschillende routes te volgen. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

De routes

Wandelen in de Kollumerwaard in Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Wandelen op de Ballastplaat in Nationaal Park LauwersmeerFietsroutes in deze streek

Er zijn verschillende fietspaden in en rondom het Nationaal Park Lauwersmeer. De eerste route is een flink ronde rondom het Lauwersmeer waarbij u dus ook een stuk door Friesland zult fietsen, inclusief Oostmahorn. Het ene moment rijdt u door het nationale park, het andere langs de grenzen er van. De tweede route bestaat uit een traject over de Ballastplaat binnen het nationale park en uit paden door de natuur van de Marnewaard. Vanuit Oostmahorn is het wel een kilometer of 10 fietsen voordat u bij het dichtstbijzijnde punt van de route (Lauwersoog) bent aanbeland. Zodoende duurt die route in totaal 39 kilometer.

Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Fietsen door de Marnewaard in het Lauwersmeergebied

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Arriva naar en van Oostmahorn:

Lijn 52: Dokkum - Oostmahorn via oa. Wetzens, Oosternijkerk, Morra en Anjum. Rijdt 's middag elk uur, 's ochtends minder vaak. Rijdt niet in het weekend en minder frequent tijdens de vakanties.


Bus: in het geval 3 kilometer naar Anjum lopen geen probleem is:

Lijn 155: Leeuwarden - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via oa. Feanwâlden, Dokkum, Morra en Anjum. Rijdt overdag elk uur, ook in het weekend. Op één tijdstip rijdt de bus niet verder dan Dokkum. Bekijk de dienstregeling.

Bekijk dienstregelingen: ArrivaAfstanden vanaf Oostmahorn gerekend (een selectie *)

* = deze website gaat over Noord Groningen dus de locaties zijn gesitueerd in de provincie Groningen, met uitzondering van Anjum, Dokkum en Leeuwarden. Die plaatsen liggen net als Oostmahorn in Friesland.


West/zuidwest:

Het dorpje Anjum = (inclusief Molenmuseum de Eendragt) = 3 km
Het stadje Dokkum = 13,5 km
De stad Leeuwarden = 38 km


Noordoost/oost:

Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 9 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 35 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 42 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 48 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 51 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 67 km

Zuidoost:

Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 20 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 22,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 26,5 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 33 km
Het dorp Winsum = 38 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 45,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 51 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 61,5 km
Het dorpje Niehove = 25,5 km
Het dorpje Garnwerd = 40,5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 36 km
Het gehucht Oostum = 44 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 36 km
De stad Groningen = 45 km

Accommodaties boeken via deze website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com. Op boekingen die u daar vervolgens doet verdient Ontdek Noord Groningen commissie. Niet onbelangrijk: u betaalt niet meer dan anders. U kunt uw waardering dus laten blijken door hier te boeken maar bovenal kunt u hier een fijne overnachtingslocatie vinden. Daar gaat het immers om. Ik hoop dat de website u inspiratie verschaft en hulp biedt voor uw aanstaande reis. Heel hartelijk dank voor het boeken.


Kamer boeken in Groningen

Waarom hier via Ontdek Noord Groningen boeken?

Booking.com is al vele jaren lang een zeer bekende website waar u veilig kunt boeken.

Het aanbod is enorm groot.

U kunt accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

Hier via Ontdek Noord Groningen is niet duurder dan anders.Ik wenns u alvast heel plezier in Noord Groningen!

Terug naar:

→ Nationaal Park Lauwersmeer


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen