Op vakantie in het dorp Pieterburen (Groningen)

Historisch huis en b&b in Pieterburen, Groningen Hotel en horeca in Pieterburen, Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen Domies Toen in Pieterburen, Groningen Landschap het Hogeland van Groningen Het dorpje Westernieland in Groningen Het dorpje Den Andel in Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen Het dorpje Saaxumhuizen in Groningen Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Noordpolderzijl aan de kust van Groningen Akkers en een kerk in het landschap de Marne in Groningen De Kloostertuin in Kloosterburen, Groningen

Pieterburen op het HogelandDe laat middeleeuwse Petruskerk in Pieterburen, Groningen

Pieterburen ligt op het Hogeland, de naam van zowel een landschap als een gemeente. Het dorp bevindt zich binnen de grenzen van beide gebieden. Het telt ongeveer 450 inwoners en geniet al jaren een zekere bekendheid. Dat komt enerzijds omdat hier sinds 1971 zeehonden worden opgevangen. Eerst waren dat jonge verweesde dieren maar tegenwoordig vangt het Zeehondencentrum Pieterburen zieke en verzwakte zeehonden van alle leeftijden op. Het zeehondencentrum is al jaren een bezoekersattractie en zet zich verder oa. in voor het beheer en behoud van het leefgebied van de zeehond. Het centrum zal overigens verhuizen naar Lauwersoog aan de kust. Vanaf 2025 kunt u daar naar het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Het dorp is bij menig wandelaar ook bekend omdat Pieterburen het eindpunt is van de Nederland doorkruisende meerdaagse wandelroute genaamd het Pieterpad. Bekijk wat dat betreft ook het derde tabblad. Daar ziet u ook andere wandelroutes en fietsroutes staan. Wandelen kan echter ook op het wad. Pieterburen is een plek waar wadlooptochten worden georganiseerd. Fietsen kunt u huren bij de Groene Kicker, een buitensportcentrum middenin het dorp.

Er is echter nog meer te zien in het dorp. Uiteraard is daar het mooie weidse landschap van het Hogeland, het nabijgelegen landschap van de Marne en de kustgebieden met haar dijken en kwelders. Noordpolderzijl is bijvoorbeeld niet ver. In Pieterburen zelf vindt u het Koffie -en Winkelmuseum, het Bezoekerscentrum Waddenkust dat vertelt over de natuur en het landschap van het Waddengebied en pal naast elkaar een fraaie kerk met een botanische tuin. De 15e eeuwse Petruskerk is toegetreden tot het 'Grootste Museum van Nederland'. Dat is een initiatief van Museum Catharijneconvent (niet in Groningen). Het gaat om kerken die uitblinken door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Drie van de vier kerken staan in Noord Groningen. Het interieur van de kerk valt op omdat het rijk gedecoreerd is met prachtig houtsnijwerk. Naast de Petruskerk ligt de compacte botanische tuin genaamd Domies Toen. Het dorp heeft geen supermarkt. Inkopen doen op dat vlak kan in dorpen in de omgeving zoals Eenrum, Leens, Baflo en Winsum. In Pieterburen kunt u eten en drinken bij Restaurant Waddengenot en Pizzeria Bij de Buren van Pieter. Bij de net al genoemde Domies Toen vindt u een theeschenkerij. Opties in de omgeving zijn er uiteraard ook, bijvoorbeeld in het nabij gelegen Westernieland bij de Oude Smidse.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 a 6 kilometer van het dorp vindt u mooie plaatsjes als Westernieland, Den Andel, Saaxumhuizen en Eenrum, allen dorpjes met mooie kerken. Eenrum heeft zelfs een beschermd dorpsgezicht, Abraham's Mosterdmakerij en twee tuinen om te bezichtigen. Eén is eigenlijk een arboretum. In Kloosterburen ligt de Kloostertuin. In de buurt zijn ook twee gekende historische trekpleisters om te bezichten. In Warffum kunt u naar Openluchtmuseum het Hoogeland en in Leens naar Landgoed Verhildersum. Vlakbij Den Andel en Saaxumhuizen kunt u ook naar de Bloemenboerderij, een attractie voor kinderen en gezinnen. U vindt er namelijk een maisdoolhof en een bloemenpluktuin. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

Pieterburen is gesitueerd aan één buslijn en dat is lijn 68 tussen Winsum en Hornhuizen. Winsum is een relatief groot dorp met een beschermd dorpsgezicht en biedt de mogelijkheid om met een kano of bootje te varen op het Winsumerdiep. Die zijn te huur. Kloosterburen ligt ook aan die lijn en heeft de gratis toegankelijke Kloostertuin om te bekijken al is dat misschien geen locatie om speciaal per bus naar af te reizen.


Interactieve kaart van Pieterburen en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Kloosterburen in Groningen Vakantiebestemming Rasquert en Baflo in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Pieterburen is het startpunt van het Pieterpad. Hier begint de eerste etappe (12 kilometer) via Eenrum en Mensingeweer naar Winsum. De tweede route gaat over het Pieterpad tussen Eenrum en Pieterburen maar bevat ook paden door de dorpjes Westernieland, Den Andel en Saaxumhuizen. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen over het Pieterpad in Groningen groen vlak Wandelen in PieterburenIn combinatie met de bus

Er rijdt een bus (lijn 68) van Pieterburen naar Winsum. Daar zou u een route kunnen lopen door het zuidwestelijke deel van het Hogeland + een stukje Reitdiepgebied. De bus stopt ook in Baflo dus u kunt de route Baflo - Winsum (mogelijk via Eenrum) ook doen. Bekijk OV informatie op tabblad 4.

Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in Den Andel groen vlak Wandelen in Mensingeweer groen vlak


Fietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Pieterburen kun je wat dat betreft echt verschillende routes rijden. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langer trajecten. De eerste route bestrijkt het westelijke deel van het Groningse Hogeland, de tweede gaat slechts deels over het Hogeland. en voornamelijk door de Marne.

Fietsen op het Hogeland groen vlak Fietsen in Pieterburen

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Pieterburen:

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen - Winsum. Tot Hornhuizen via (oa.) Baflo, Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Vanaf Hornhuizen terug via Leens, Wehe-den Hoorn en Mensingeweer. Lijn 68 vertrekt één keer per uur vanuit Winsum maar dat is of via Pieterburen naar Hornhuizen of via Leens. De diensten 's ochtends gaan via Leens en de middagdiensten via Pieterburen. Kijk dus goed naar de dienstregeling.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Pieterburen gerekend (een selectie)

West/zuidwest:

Het dorpje Kloosterburen = 6,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 11 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 16 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 17 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 24,5 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 21 km
Het dorpje Niehove = 18,5 km


Zuid/zuidoost:

Het dorpje Westernieland = 3 km
Het dorpje Den Andel = 5 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 5 km
Het dorpje Saaxumhuizen: 6 km
Het dorp Winsum = 12,5 km
Het dorpje Garnwerd = 15,5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 15 km
Het gehucht Oostum = 18 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 22,5 km
De stad Groningen = 29,5 km
Het dorpje Onderdendam = 16 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 19 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 24 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 35 km


Oost:

Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 8,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 15 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 18 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 32 km

Filmpje

Filmpje 1 is gemaakt buiten het dorpshart bij korenmolen de Vier Winden. De tweede is gemaakt bij de dijk achter Deikum en Wierhuizen, niet ver van Pieterburen: zie de wadlopers in de verte. Beiden filmpjes zijn gemaakt eind juli 2021.


Terug naar:

→ Cultuurlandschap het Hogeland


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen