Op vakantie in het dorp Usquert (Groningen)

Molen in Usquert, Hogeland van Groningen Villa's in Usquert, Hogeland van Groningen Kerk van Usquert, Hogeland van Groningen Monumentale boerderij aan de Wadwerderweg vlakbij Usquert in Groningen Monumentale boerderij aan de Wadwerderweg vlakbij Usquert in Groningen Monumentale boerderij in De Streek vlakbij Usquert in Groningen Landschap het Hogeland van Groningen Molen in het openluchtmuseum van Warffum in Groningen Noordpolderzijl aan de kust van Groningen De historische Menkemaborg in Uithuizen Theeschenkerij op het Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen

Usquert op het HogelandBerlagehuis, Raadhuis van Usquert in Groningen

Usquert ligt op het Hogeland, de naam van zowel een landschap als een gemeente. Het dorp bevindt zich binnen de grenzen van beide gebieden. Het gebied biedt onder andere weidse uitzichten, akkerland, mooie boerderijen en ook een kustgebied met dijken en kwelders. De plaats telt ongeveer 1400 inwoners en heeft een stijlvol dorpshart met daarin verschillende fraaie villa's. Tijdens het interbellum (periode tussen de twee wereldoorlogen in) was dit namelijk één van de meest welvarende dorpen van het land, kijkend naar het gemiddelde vermogen per inwoner. Dat komt door de grote landbouwarealen in dit deel van de provincie en de toen zeer hoge graanprijzen. Dat heeft geresultueerd in de bouw van villa's en buiten het dorp mooie hereboerderijen. De Wadwerderweg in Usquert heeft de status van beschermd dorpgsgezicht en die weg ligt deels in en deels buiten het dorp. De Wadwerderweg gaat richting Warffum maar de weg naar Uithuizen - de Streek - wordt ook geflankeerd door mooie boerderijen en langgerekte akkers die zich uitstrekken tot in de noordelijke polders.

Behalve villa's en boerderijen zijn er in Usquert nog een paar in het oog springende gebouwen te zien. Op de wierde staat de 13e eeuwse Petrus en Pauluskerk en daar beneden de 19e eeuwse molen genaamde Eva waar normaal op zaterdagen ook thee en koffie wordt geschonken. Een vanuit architectonisch oogpunt belanghebbend gebouw is het Raadhuis van Usquert, ontworpen door de beroemde architect Hendrik Petrus Berlage en gebouwd in 1930. Boodschappen kunt u doen in Warffum maar vooral in Uithuizen. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Een kano huren kan bijvoorbeeld in Warffum en in het daar vlakbij gelegen Breede vindt u een openluchtzwembad. Dat geldt ook voor Uithuizen. Pal ten zuiden van Usquert in het buurtschap Helwerd bevindt zich ook nog een zeer interessante plek al is er niet veel te zien. De tweekoppige wierden van Helwerd was in de middeleeuwen een bedevaartsoord omdat hier de missionaris en later heilige Liudger in de vroege middeleeuwen de blinde zanger Bernlef weer liet zien. Dat stukje land wordt nu beschermd en open gehouden door het Groninger Landschap (stichting).

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 kilometer van het dorp vindt u enkele bekende trekpleisters op het Groningse Hogeland. In het dorpje Warffum bevindt zich het Openluchtmuseum het Hoogeland en in het wat grotere Uithuizen staat de historische Menkemaborg. Rijd vanuit Usquert de polder in en je komt uit bij Noordpolderzijl, een locatie aan de zeedijk waarop mooi uitzicht is op zee en de kwelders. Daar staat ook bruincafé 't Zielhoes en er worden wadlooptochten gestart. Wat verder weg is uiteraard nog veel meer te zien. Ga bijvoorbeeld naar de Noordkaap, het meest noordelijke punt van Nederland (op het vasteland), ga eens kijken op het Landgoed Ewsum in Middelstum of bezoek Pieterburen waar onder andere het zeer bekende zeehondencentrum te vinden is. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de trein of bus

Usquert ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool en dat betekent dat u zeer frequent met de trein naar de grote stad kunt waar van alles te zien is. Ook kunt u naar Uithuizen om de Menkemaborg te bezichtigen, naar Warffum voor een bezoek aan Openluchtmuseum het Hoogeland, naar Winsum om met een bootje of kano te varen over het Winsumerdiep of naar de Eemshaven voor een dagtripje naar het Duitse waddeneiland Borkum. Enkele keren per dag rijdt de trein namelijk door vanaf Roodeschool naar de Eemshaven. Het treinstation staat pal voor de veerbootterminal. Usquert heeft ook een bushalte langs een frequent rijdende bus (lijn 61) tussen Groningen en Uithuizen. Dat betekent dat u ook per bus naar bijvoorbeeld Middelstum kunt om het beschermde dorpsgezicht met haar fraaie kerk te bekijken en rond te kijken op het net al genoemde Landgoed Ewsum.


Interactieve kaart van Usquert en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Rasquert en Baflo in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. De route tussen Uithuizen en Usquert is een mooie wandeling over dit deel van het Hogeland waarbij u ook door de plaatsjes Zandeweer en Doodstil komt. Dat geldt ook voor de tweede route die een stuk langer is en ook de kleine dorpjes Oldenzijl, Eppenhuizen en Rottum aandoet. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is. De eerste en de vierde route gaat dus van a naar b waarbij u op het eind de trein terug pakt.

Wandelen op het Hogeland Wandelen langs boerderijen op het Hogeland Wandelen op het Hogeland in de winter groen vlak Wandelen in Winsum groen vlakIn combinatie met de trein

Het openbaar vervoer is in Usquert prima geregeld. U kunt zeer frequent gebruik maken van de trein waardoor u dus ook als u geen auto tot uw beschikking heeft elders in Noord Groningen wandelroutes kunt beginnen. Hieronder volgen routes die beginnen in dorpen die langs de spoorlijn Groningen - Roodeschool liggen. Deze trein rijdt overigens een paar keer per dag door tot Eemshaven.

Wandelen in 't Zandt Wandelen in Uithuizen Wandelen in Breede Wandelen in Saaxumhuizen Wandelen in Westernieland Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Tinallinge Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in Groot Maarslag Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in GroningenIn combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 61) tussen Groningen en Uithuizen. Die rijdt via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.

Wandelen in Middelstum Wandelen in Huizinge Wandelen in Westerdijkshorn groen vlak Wandelen in Menkeweer groen vlak


Fietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Usquert kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan drie wat langere trajecten. De eerste route gaat door Usquert en de noordelijke streken van het Hogeland inclusief het kustgebied. De tweede brengt u langs tal van prachtige boerderijen hier op het Hogeland. De derde komt tot vlakbij het dorp en bestrijkt een deel van het Hogeland maar ook een deel van het aangrenzende cultuurlandschap Fivelingo. Het dichtstbijzijnde punt langs de vierde fietstocht is het dorp Warffum waardoor die route vanuit Usquert 9 kilometer langer wordt.

Fietsen bij de Noordkaap Fietsen langs boerderijen op het Hogeland Fietsen in Middelstum groen vlak Fietsen op het Hogeland groen vlak

Met het openbaar vervoer

Trein: Usquert is prima per trein te bereiken. Het dorp ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Usquert:

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Usquert en Uithuizen.

Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Usquert gerekend (een selectie)

Noordoost/oost/zuidoost:

Menkemaborg (Uithuizen) = 5,5 km
De Noordkaap = 14,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 21 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 7,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 13 km
Het dorp Loppersum = 15 km
Het dorpje Zeerijp = 15 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 24 km


Noord/noordwest/west:

Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 4,5 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 4,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 12,5 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 35 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 28 kmZuid/zuidwest:

Het dorpje Onderdendam = 10,5 km
De stad Groningen = 25 km
Het dorp Winsum = 14 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 13,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 18 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 24 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 27 km
Het dorpje Garnwerd = 18 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 22 km
Het gehucht Oostum = 20,5 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 26 km
Het dorpje Niehove = 26,5 km

Filmpje(s)

Het filmpje is gemaakt bij de oude Petrus en Pauluskerk in het dorp (half augustus 2021).


groen vlak
Terug naar:

→ Cultuurlandschap het Hogeland


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen