Op vakantie in het dorpje Zeerijp (Groningen)

Borgstraat in het dorpje Zeerijp in Fivelingo, Groningen B&B in de provincie Groningen Jacobuskerk in de avondschemering van Zeerijp in Groningen Kerk en omliggende akkers van het dorpje Zeerijp in Groningen Ondergaande zon in Fivelingo, Groningen Boerderijtuin met tuinbeelden de Gerichtshof bij Eenum, Groningen Winkelstraat van het dorp Loppersum in Groningen Kösters Toen bij de kerk van Eenum in Groningen Museum Helmantel in Fivelingo, Groningen Oosterwijtwerd in Fivelingo, Groningen Theeschenkerij in het dorpje Krewerd, Groningen Hangende Keukens van Appingedam, Groningen De dijk en zee in havenstad Delfzijl, Groningen Kerk en beschermde dorpsgezicht van dorpje Spijk in Groningen Menkemaborg en Schathoes op het Hogeland van Groningen

Zeerijp in FivelingoFietspad en boerderij in Zeerijp, Groningen

Zeerijp is een mooi dorpje in het cultuurlandschap Fivelingo en behoort tot de gemeente Eemsdelta. Het gebied bestaat uit fraai platteland met uitgestrekte akkers en velden met grazend vee, wierdedorpjes met oude kerken, twee kleine steden en een kustlijn met dijken. Het dorp bevindt zich in het bekende Groningse aardbevingsgebied en telt ongeveer 500 inwoners. De meeste bebouwing bevindt zich aan en rond de Borgweg, zeker de historische bouwwerken. Zeerijp heeft namelijk verschillende fraaie panden om te zien. Zo staat hier de Jacobuskerk, één van de meest imposante middeleeuwse kerken op het platteland van Groningen, en dat zijn er nogal wat. Ook vindt u hier een 19e eeuwse molen genaamd de Leeuw met daarvoor een pand dat vroeger fungeerde als Café Nastrovja. Het naambord op de gevel herinnert aan die tijd. Aan de andere kant van de weg staat de voormalige kuiperij, nu in gebruik als atelier van een goud -en zilversmid. De kleine doopsgezinde kerk heeft inmiddels een andere functie gekregen.

Aan de oostelijke rand van Zeerijp - bij het bruggetje over het water van de Zeerijpstermaar - vindt u de Beeldentuin Eenumermaar. Die beeldentuin, tuin en theeschenkerij is in de zomer (in het weekend) te bezichtigen. Althans, dat is waar de weg begint die bij de beeldentuin uitkomt. Niet ver van hier - vlakbij Eenum en Oosterwijtwerd - bevindt zich de Gerichtshof, een fraaie boerderijtuin met tuinbeelden. Beide locaties zijn zeker niet altijd geopend. Bekijk de interactieve kaart hieronder voor meer info en de locaties waar u ze kunt bezoeken. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Kanovaren kan hier in deze streek bijvoorbeeld over het Damsterdiep. Bij Kanocentrum Wirdumerklap in Wirdumerdraai kunt u een kano huren. In Zeerijp is geen restaurant en u treft er geen winkels aan. Bij het dorpshuis (en dan snackbar) kan op vrijdag of zaterdag op beperkte tijden wel eten worden afgehaald. In de omgeving zijn echter wel genoeg horecagelegenheden om te eten en drinken. Denk aan Hotel-restaurant Spoorzicht en Brasserie Meer in Loppersum, de Roodehaan in Westeremden, Eetcafé de Boerderij en het Visrestaurant Ol' School in Oosterwijtwerd en Landgoed Ekenstein bij Eekwerderdraai aan het Damsterdiep. Uiteraard zijn er in de kleine middeleeuwse stad Appingedam nog meer opties. Boodschappen doen in een supermarkt kan bijvoorbeeld in het nabijgelegen Loppersum of anders bijvoorbeeld in Appingedam, Uithuizen en Middelstum. In de eerste drie plaatsen vindt u ook andere winkels.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 kilometer van het dorp vindt u mooie plaatsjes als Eenum, Oosterwijtwerd, Loppersum, Westeremden en Stedum. De laatste drie hebben een beschermd dorpsgezicht, allen bezitten een mooie middeleeuwse kerk. In Eenum vindt u vlakbij die kerk de Kösters Toen, een deels toegankelijke siertuin en in Westeremden kunt u Museum Helmantel bezichtigen. Daar wordt 's zomers en in het najaar in de Weem (pastorieboerderij) werk van Henk Helmantel geëxposeerd, één van 's lands meest bekende fijnschilders. Iets verder weg zijn nog meer mooie locaties. Denk aan het stadje Appingedam met haar schilderachtige middeleeuwse hart, het dorpje Middelstum waar het Landgoed Ewsum te bewonderen en te bewandelen is en nog iets verder de prachtige Menkemaborg in Uithuizen. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.


Interactieve kaart van Zeerijp en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Loppersum in Groningen Vakantiebestemming Appringedam in Groningen Vakantiebestemming Delfzijl in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Bierum in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Westeremden gaat over het mooie platteland van Fivelingo en langs de dorpjes Garsthuizen, Eenum, Wirdum, Loppersum en ook Zeerijp. U kunt die route dus net zo goed in Zeerijp starten. De tweede route komt niet door dit dorpje maar komt wel door Eenum dat slechts twee kilometer van Zeerijp gesitueerd is. Een lichte aanpassing van die wandelroute is eenvoudig te maken. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Zeerijp groen vlak Wandelen op EkensteinIn combinatie met de trein

Zeerijp heeft geen treinstation dus waarom staat deze route hier dan onder, vraagt u zich af? A) omdat het dorpje aan die route ligt en B) omdat het heel eenvoudig is om de route te onderbreken met een treinrit. U loopt eerst het stukje naar Loppersum en daar gaat u in slechts 5 minuten met de trein naar Appingedam. Die trein rijdt elk half uur, op zondag elk uur. Vanaf Appingedam loopt u vervolgens terug naar Zeerijp.

groen vlak Wandelen in Lutjerijp groen vlakFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Zeerijp kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook (grotendeels) als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. Die gaan voornamelijk door Fivelingo, één route gaat ook voor een deel over het Groningse Hogeland. De eerste route komt door Zeerijp, de andere twee tot op een kilometer of drie. Ook die routes kunt u dus fietsen vanuit dit dorpje.

Fietsen in Godlinze Fietsen in Appingedam Fietsen in Middelstum

Met het openbaar vervoer

U kunt hier niet handig gebruik maken van openbaar vervoer. Lijn 45 komt hier wel langs maar die bus rijdt een keer of vijf op een dag en dan ook nog de uren na elkaar. Dus vijf keer 's ochtends en begin middag van Eemshaven via Spijk en Zeerijp naar Loppersum en vijf keer 's middags in de omgekeerde richting. Daar kunt u dus niet van op aan als vakantieganger. Drie kilometer verderop ligt het grotere dorp Loppersum en dat heeft een treinstation vanwaar je twee keer per half uur naar Groningen of de andere kant op, naar Appingedam en Delfzijl kunt reizen.

Lijn 45: Eemshaven Datacenter - Loppersum via Spijk, Losdorp, Godlinze, 't Zandt en Zeerijp. Ritten worden uitgevoerd met een 8 persoonsbusje.

Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Zeerijp gerekend (een selectie)

Noordoost/oost/zuidoost:

Het dorpje Eenum = 2 km
Het dorpje Oosterwijtwerd = 4,5 km
Het dorpje Krewerd = 8 km
Het dorpje Spijk = 9 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 9 km
Het havenstadje Delfzijl = 13,5 km
Het dorpje Uitwierde = 13 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 18,5 km


Noord/noordwest:

Museum Helmantel (Westeremden) = 4,5 km
Het dorpje Huizinge = 7 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 9,5 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 10,5 km
De Noordkaap = 16,5 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 19,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 20 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 24,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 27 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 28 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 33,5 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 36 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 45,5 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 39 kmWest/zuidwest:

Het dorp Loppersum = 3 km
Het dorpje Stedum 7 km
Het dorp Winsum = 18 km
Het dorpje Garnwerd = 24 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 28 km
Het gehucht Oostum = 26,5 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 30 km
De stad Groningen = 24 km
Het dorpje Niehove = 33 km

Nog wat impressies


Terug naar:

→ Cultuurlandschap Fivelingo


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen