Op vakantie in het dorp Zoutkamp (Groningen)

De haven van Zoutkamp in Groningen B&B in de provincie Groningen Mooi straatje in het dorp Zoutkamp, Groningen Het Visserijmuseum Zoutkamp in Groningen Hunsingosluis in Zoutkamp, Groningen Akkers en een kerk in het landschap de Marne in Groningen Theefabriek in Houwerzijl, Groningen Het dorpje Niekerk in de Marne, Groningen Het dorpje Vierhuizen in Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Lauwersmeergebied in Nederland Activiteitencentrum Lauwersnest in het Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Uitkijktoren en fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied

Zoutkamp aan het Reitdiep, vlakbij het LauwersmeerPizzeria en mooi straatje in Zoutkamp, Groningen

Zoutkamp is een historisch vissersdorp in de gemeente het Hogeland maar ligt op het grensvlak van de landschappen de Marne en Lauwersland. Het telt ongeveer 1200 inwoners en lag vroeger aan zee. Het Reitdiep mondde toen uit in de Lauwerszee maar na de afsluiting daarvan is dat het Lauwersmeer geworden. Door de indijking is de belangrijke vissershaven in de regio nu Lauwersoog. Achter de monumentale Reitdiepsluis ligt het Zoutkamperril dat in directe verbinding staat met het meer. Dat geldt ook voor de Hunsingosluis (zie foto), het eindpunt van het Hunsingokanaal hier in de Marne. Het dorp is nu bekend vanwege Heiploeg, de grootste garnalenverwerker van Europa maar ook omdat het een toeristisch plaatsje is geworden. Bij de haven vindt u verschillende horecagelegenheden, namelijk Postma Paling & Vis, Restaurant ZK 86, Café Cafetaria en ijssalon De Boeter, Pizzeria l’ Ancora, Snackbar ’t Centrum Zoutkamp en Alie’s Buffet restaurant. Daarnaast is er ook een bakker, een slager en een supermarkt. Bij het water kunt u tevens het Visserijmuseum bezoeken en meer leren over dit stukje Zoutkampse geschiedenis. In het dorp vindt u ook nog een mooie 19e eeuwse kerk. Zeer fraai zijn de gekleurde, haast Scandinavisch aandoende panden in het meest oostelijke deel van de haven. Daar bevindt zich onder andere een palingrokerij en in het grootste exemplaar café-restaurant Aan de Haven (zie ook het filmpje op tabblad 5). Ga ook zeker op de dijk kijken voor een uitzicht op de haven en het Zoutkamperril.

Bij camping 't Ol Gat kunt u overigens verschillende typen kano's huren om de streek vanaf het water te verkennen. Bekijk het derde tabblad voor mogelijke wandel -en fietsroutes. Zwemmen kan bijvoorbeeld op de stranden langs het Lauwersmeer maar bijvoorbeeld ook in het dorp Leens en het kleine Electra. Die plaatsen hebben een openluchtzwembad. Zoutkamp ligt dus in de Marne en dat is een landschap met uitgestrekte polders, akkerland en ook wel grasland met grazend vee. Het dorp bevindt zich echter ook op de rand van Nationaal Park Lauwersmeer, een waterrijk natuurgebied met veel open stukken land en wat bos. In het gebied zijn ook Schotse hooglanders en koninkpaarden te zien en uiteraard heel veel vogels. Op verschillende locaties zijn vogelkijkpunten ingericht. Bij het Nieuwe Robbengat aldaar kunt u naar één van de stranden aan het Lauwersmeer en kan er ook gezwommen worden. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 kilometer van het dorp vindt u niet alleen de natuur van het Lauwersmeergebied maar ook dorpjes als Ulrum, Houwerzijl en Vierhuizen. In Ulrum staat een 13e eeuwse kerk en ook Museum de Eenhoorn. Houwerzijl heeft een fraaie trekpleister met de Theefabriek. Dat is een museum, winkel én theeschenkerij. U kunt er heen voor een snack op het terras maar ook een heerlijke high tea. In Vierhuizen staat een mooie 12e eeuwse kerk met daar tegenover de 19e eeuwse molen de Onderneming. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. U zult zien dat er ook verschillende locaties in Friesland liggen. Het Nationaal Park Lauwersmeer ligt namelijk op het grensvlak van twee provincies. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de bus

Zoutkamp is het eindpunt van buslijn 65 vanuit de stad Groningen en die rijdt zeer frequent langs verschillende interessante plaatsen. Zo kunt u per bus naar Landgoed Verhildersum in Leens, verschillende attracties in het dorp Eenrum (Notoarestoen en Abraham's Mosterdmakerij), het mooie dorp Winsum waar je eventueel kunt varen op het Winsumerdiep en uiteraard de stad Groningen. Vanuit haltes langs deze buslijn zijn ook verschillende mooie wandelingen te maken.


Interactieve kaart van Zoutkamp en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen Vakantiebestemming Oostmahorn in Friesland Vakantiebestemming Anjum in Friesland Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Kloosterburen in Groningen Vakantiebestemming Niehove in Groningen

Wandelroutes in deze streek

Hieronder staat een mooie wandelroute van 15 kilometer door het omliggende landschap van de Marne. Het startpunt is Zoutkamp maar ook komt u langs enkele andere mooie dorpjes, namelijk Vierhuizen, Niekerk en Houwerzijl waar u de Theefabriek kunt bezoeken. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

groen vlak Wandelen in Zoutkamp groen vlakIn combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 65) van Zoutkamp naar Groningen en die stopt ook in de plaatsen Leens, Wehe-den Hoorn, Eenrum, Winsum en Sauwerd. Het Rondje Pieterburen komt ook door Eenrum waardoor er zeven routes zijn waarbij u per bus naar een punt langs de route kunt reizen.

Wandelen in Leens Wandelen in Kloosterburen Wandelen in Eenrum Wandelen in Pieterburen Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Zoutkamp ligt op het grensvlak van De Marne en de natuur van het Lauwersmeergebied waarvan een deel ingenomen wordt door het nationale park. De eerste route is een echt rondje rondom het Lauwersmeer, dus door zowel Groningen als Friesland. De tweede route is een stuk korter en bevindt zich alleen in het Groningse deel. Het startpunt is wel 7 kilometer verwijderd van Zoutkamp dus die route telt vanuit het dorp dus 35 kilometer in totaal. De derde route komt door Zoutkamp en bestrijkt het landschap van de Marne waarbij u ook de Theefabriek en Landgoed Verhildersum kunt bezoeken.

Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer Fietsen door de Marnewaard in het Lauwersmeergebied Fietsen in Ulrum

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Zoutkamp:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 637: Zoutkamp - Zuidhorn via Munnekezijl, 't Hoekje, Kommerzijl, Niezijl, Grijpskerk en Noordhorn. Drie keer 's ochtends vroeg heen, vier keer 's middags terug. Rijdt niet op zaterdag en zondag.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Zoutkamp gerekend (een selectie)

West/noordwest:

Nationaal Park Lauwersmeer = 2 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 14 km
Het dorpje Oostmahorn = 20 km
Het dorpje Anjum = 20 km


Noordoost/oost:

De Theefabriek (Houwerzijl) = 3 km
Het dorpje Vierhuizen = 3,5 km
Het dorpje Ulrum = 5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 9 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 15,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 17 km
Het dorp Winsum = 18 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 23 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 28 km
Het dorpje Onderdendam = 24 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 28 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 33 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 31,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 50 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 44 km


Zuidoost/zuid:

Het dorpje Niehove = 12 km
Het dorpje Garnwerd = 18 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 14 km
Het gehucht Oostum = 20 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 20 km
De stad Groningen = 30 km

Nog wat impressies


Terug naar:

→ Cultuurlandschap de Marne


→ Nationaal Park Lauwersmeer


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen