Op vakantie in het dorp Zuidhorn (Groningen)

Mooi gebouw aan de Gast in Zuidhorn, Groningen B&B in de provincie Groningen Brasserie 't Oude Raadhuis in Zuidhorn, Groningen De middeleeuwse kerk van Zuidhorn, Groningen Straat en molen Fortuna in Noordhorn, Groningen Kerk en boerderij in dorpje Den Horn, Groningen Bootje en huis aan het Hoendiep in Enumatil, Groningen Straat met oude huizen in Aduard, Groningen Middag-Humsterland in de provincie Groningen De skyline van Niehove in Middag-Humsterland, Groningen Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Het Reitdiepgebied bij het dorpje Garnwerd, Groningen Kerk van Oostum in Groningen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen

Zuidhorn in het Westerkwartier | bij Middag-HumsterlandPizzeria in het dorp Zuidhorn, Nederland

Zuidhorn is een dorp in de gemeente Westerkwartier en ligt ook in het gelijknamige cultuurlandschap. Dat gebied wordt verder niet behandeld op deze website over Noord Groningen maar aangezien het dorp pal aan de rand ligt van Nationaal Landschap Middag-Humsterland en een interessante locatie is vanwege de horeca en overnachtingsmogelijkheden wordt er wel aandacht aan geschonken. Zuidhorn telt ongeveer 8 duizend inwoners en heeft een eigen treinstation aan de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden. Een deel van deze plaats heeft de status van beschermd dorpsgezicht en dat is een weg in de buurt van het station. Het gaat om de lommerrijke straat de Gast waarlangs fraaie huizen en monumentale panden staan. Aan het zuidelijke uiteinde er van vindt u het winkelcentrum en verschillende horecagelegenheden.

Het dorp bevindt zich tevens aan het Van Starkenborghkanaal waar u de brug naar het kleinere Noordhorn kunt oversteken. Daar kon u vroeger het Kostuummuseum de Gouden Leeuw bezoeken. Nu herinnert alleen de gevel nog aan dat verleden. Wel heeft dat dorpje nog een 13e eeuwse kerk en een 19e eeuwse molen (Fortuna) die het plaatsje een historisch karakter geven. Zuidhorn heeft ook een fraaie 13e eeuwse kerk en daarnaast nog twee kleine musea die alleen per afspraak te bezichtigen zijn. Dat zijn het Verzamelmuseum en het Fietsmuseum Garage Birza. Een zeer mooi gebouw in het centrum is het oude raadhuis. Dat doet nu dienst als Bistro het Oude Raadhuis. Voorbeelden van andere locaties waar u kunt eten en drinken zijn Hotel-restaurant in 't Holt 1654, Pizzeria La Fontana, Eetcafé en restaurant De Opstal, Pizzeria & Grillroom Laziz, Chinees Indisch Restaurant Hao Hao, Balk Restaurant & Zalencentrum, het Eethuis Derde Perron en cafetaria Chef Zuidhorn. Ook is er bijvoorbeeld een bakker en zijn er drie supermarkten. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Bij Herman van der Meulen kunt u een fiets huren.

In de buurt

Het is al vermeld dat aan de andere kant van de brug over het Starkenborghkanaal het dorpje Noordhorn ligt. Dat heeft bijvoorbeeld een mooi kerkje. Dat geldt ook voor het dorpje Den Horn. Verder is het bijvoorbeeld mooi in en rond Enumatil aan het Hoendiep. Daar vlakbij kun je ook wandelen door de natuur van de Bergboezem Lettelbert. In Aduard kunt u het Kloostermuseum St Bernardushof bezoeken en daar in de buurt het Kerkje Harkema, een eind 20e eeuwse kerk, met minatuur kop-hals-rompboerderij en theehuisje. Een andere bekende locatie in het Middag-Humsterland - één van de oudste cultuurlandschappen van Europa - is het pittoreske wierdedorpje Niehove. Zoals al gemeld gaat deze website niet over de gebieden ten westen en zuiden van Zuidhorn maar het dient wel te worden gezegd dat het Landgoed Nienoord in de buurt te vinden is, één van de bekendere historische bezienswaardigheden in de provincie. Last but not least: de stad Groningen is zeker een bezoek waard. Het telt de nodige musea, leuke winkelstraten en is vanuit Zuidhorn ook direct en frequent per trein en bus te bereiken.

Interactieve kaart van Zuidhorn en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Aduard in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen Vakantiebestemming Niehove in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Er is geen wandelroute op deze website vastgelegd die begint in Zuidhorn. Er zijn in de buurt wel leuke paden. Het pad naar het dorpje Den Horn is mooi en ook het pad van het aangrenzende Noordhorn naar de Piloersmaborg bij Den Ham is fraai. Beide paden komen overigens terug in de onderstaande fietsroute door Zuidhorn (Middag en Westerkwartier). Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is. Het 'Rondje Kerkje Harkema' kunt u in de buurt volgen, sterker: u kunt met de bus naar Aduard dat vrij dicht bij die route ligt. Lees hieronder verder.


In combinatie met de trein en bus

U kunt met de trein naar Groningen reizen waar een mooie wandeling door de binnenstad te maken is of juist door de groene delen van de stad, inclusief de natuur van de Onlanden. Er rijdt ook regelmatig een bus (lijn 39) van Zuidhorn naar Groningen en die stopt ook in Aduard. Vanuit dat dorp zou u naar de route via het Kerkje Harkema kunnen lopen. Bekijk OV informatie op tabblad 4. Als een keer overstappen met de trein geen probleem is dan zijn er ook nog een hele hoop leuke routes op deze websites te vinden die u kunt starten bij treinstations. Soms rondwandelingen, soms van station a naar station b. Bekijk daarvoor het net genoemde wandeloverzicht. U neemt dan eerst de trein naar de stad Groningen en dan de spoorlijn richting Roodeschool of de spoorlijn richting Delfzijl.

Wandelen in De Ham Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Zuidhorn kun je verschillende kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroute ook als fietsroute gebruiken. Hieronder staat een route door het zuidelijke deel van Middag-Humsterland en het Westerkwartier. Die begint in Aduard maar die kan net zo goed worden begonnen in Zuidhorn omdat de route hier ook doorheen komt. De tweede fietstocht komt niet door het dorp, het dichtstbijzijnde punt ligt 4,5 kilometer verderop in Aduard maar ook Den Ham is niet ver. Die tweede route gaat door het Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied

Fietsen in het Middag-Humsterland en het Westerkwartier groen vlak Fietsen in het Middag-Humsterland

Met het openbaar vervoer

Trein: Zuidhorn is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en de Friese stad Leeuwarden. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Zuidhorn, Grijpskerk, Buitenpost, De Westereen, Feanwâlden, Hurdegaryp, Leeuwarden Camminghaburen en Leeuwarden.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Zuidhorn.

Lijn 2: Groningen Europark - Zuidhorn via oa. Euroborg, Station Noord en Aduard (Aduarderweg). Rijdt twee keer per uur, op zaterdag niet via Aduard. Rijdt op zondag niet.

Lijn 39: Groningen - Surhuisterveen via oa. Aduard, Zuidhorn, Sebaldeburen, Grootegast en Opende. Rijdt één keer per uur. Op zondag één keer per twee uur.

Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Zuidhorn gerekend (een selectie)

Het gaat hier voornamelijk om locaties die ten noorden, noordoosten en oosten van het dorp liggen. Deze website behandelt immers het noorden van Groningen, inclusief de stad. Wel mag hier nog even gemeld worden dat het fraaie Landgoed Nienoord (bij Leek) - dat net als Zuidhorn in het cultuurlandschap Westerkwartier gesitueerd is - op 12,5 kilometer rijden ligt.


Zuidoost:

Het dorpje Den Horn = 4,5 km
De stad Groningen = 13 km


Oostnoordoost:

Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 4,5 km
Kerkje Harkema = 8 km
Het gehucht Oostum = 9 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 28,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 39 km


Noordoost/noordnoordoost:

Het dorpje Garnwerd = 12,5 km
Het dorp Winsum = 17,5 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 26,5 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 26 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 33,5 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 35 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 45 km
Het dorpje Saaksum = 10,5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 12 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 18,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 23,5 km


Noord/noordwest:

Het dorpje Niehove = 8,5 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 15,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 19 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 18,5 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 34,5 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 27 km


Nog wat impressies


Terug naar:

→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen