Het beschermde stadsgezicht van Appingedam

Het middeleeuwse centrum van Appingedam in Groningen Hangende Keukens van Appingedam in Groningen Fietspad door de middeleeuwse stad Appingedam, Groningen Het Raadhuis van Appingedam, Groningen Sint-Nicolaaskerk in Appingedam, Groningen Synagoge in Appingedam, Groningen

Naast Groningen de enige tot stad uitgegroeide nederzetting

Appingedam is een klein stadje in het noordoosten van Groningen en bezit een beschermd stadsgezicht. Dat gepreserveerde deel bevindt zich rondom het Damsterdiep in het centrum waar je het diep via verschillende bruggen kunt oversteken waaronder twee smalle pittoreske voetgangersbruggetjes. Vanaf het bruggetje aan de Oude Kerkstraat is er prachtig zicht op de drie Hangende Keukens. Het voorheen middeleeuwse pakhuis verloor gedurende de 19e eeuw haar oorspronkelijke functie: het is toen tot een serie woonhuizen verbouwd. Omdat er geen ruimte was voor de keukens heeft men daarom die keukens maar aan de buitenkant geplaatst. Loop ook zeker even door de fraaie Solwerderstraat met haar oude huizen en bekijk de Nicolaikerk met daar pal voor het fraaie raadhuis. Aan de andere kant van de Wijkstraat vindt u Museum Stad Appingedam. Ook is er de Sint-Nicolaaskerk te zien en de synagoge. De synagoge staat aan de rand van het beschermde stadsgezicht.


Officiële tekst omtrent de toekenning van de status van beschermd dorpsgezicht:

Appingedam is buiten de stad Groningen de enige tot stad uitgegroeide nederzetting van de provincie Groningen. De plaats ontwikkelde zich aan de uit het westelijk gedeelte van Fivelingo komende Delf (het huidige Damsterdiep), bij het punt waar de van het noorden en zuiden komende Heekt en Groeve zich met de Delf verenigen. Op de dijk, ter weerszijden van het diep, dat ook nu nog in een bochtig verloop schilderachtig door de stad stroomt, ontstond een bebouwing, waaruit de huidige stad zich vormde. Bekijk hier het hele document:

Toelichting beschermd stadsgezicht Appingedam


Locatie van Appingedam

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Filmpje

Filmpje is begin juni 2021 gemaakt bij de Hangende Keukens over het Damsterdiep. Filmpje 2 begint in de Solwerderstraat en eindigt bij de keukens (eind augustus 2021).


Terug naar:

→ Beschermde dorpsgezichten in Noord Groningen


→ Fivelingo


© 2020-2023 — Ontdek Noord Groningen