Het beschermde dorpsgezicht van Ezinge

Kerk en wierde van Ezinge in het Middag-Humsterland, Groningen De wierde van het dorp Ezinge, Groningen Torenstraat in Ezinge, Groningen Kerk en het beschermde dorpsgezicht van Ezinge in het Middag-Humsterland, Groningen Museum Wierdenland in Ezinge, Groningen

Plek waar al mensen woonden in de 4e eeuw voor Christus

Ezinge is een wierdedorp in het eeuwenoude Groningse cultuurlandschap Middag-Humsterland en bezit een beschermd dorpsgezicht. Het is een zeer oude nederzetting met als blikvanger de fraaie middeleeuwse kerk die gesitueerd is op de wierde waar tevens te genieten is van een mooi uitzicht op het omringende land. Het beschermde dorpsgezicht bestaat voornamelijk uit het gebied rondom de wierde en kerk zoals de Torenstraat, de Slagtersrijge en de Peperweg. Volg ook zeker het wandelpad rondom de wierde (pad vanuit de kerk), ook dat direct omringende land behoort tot het dorpsgezicht. Hier in het dorp kunt u overigens ook Museum Wierdenland bezichtigen, een museum dat aandacht besteed aan dit type nederzetting en landschap. Het staat aan de doorgaande weg: de van Swinderenweg.


Officiële tekst omtrent de toekenning van de status van beschermd dorpsgezicht:

Het beschermde dorpsgezicht betreft het, deels afgegraven, wierdeterrein van het dorp Ezinge, gelegen in het noordwestelijk kleigebied van de provincie Groningen. De nederzetting Ezinge, waarvan de oudste sporen teruggaan tot de 4de eeuw voor Christus, heeft van oorsprong een agrarische bestaansbasis. De agrarische nederzetting ontwikkelt vanaf de 13de eeuw tevens een bescheiden verzorgende functie. Bepalend voor de karakteristiek van de Ezinger wierde is de ronde vorm met hierbinnen een radiale structuur. De dorpsbebouwing is voornamelijk geconcentreerd op de zuidoostelijke sector. Het onbebouwde driekwart deel van de wierde is aan het begin van de 20ste eeuw afgegraven, waardoor een nieuwe ruimtelijke kwaliteit is ontstaan. De bijzondere kwaliteit van de radiale wierdestructuur, de historische dorpsbebouwing, de relatie tussen het open landschap en de bebouwde dorpswierde, en de in ruime mate aanwezige beplanting leveren een beeld van zodanige cultuurhistorische waarde, dat een aanwijzing van Ezinge als beschermd dorpsgezicht gerechtvaardigd is. Bekijk hier het hele document:

Toelichting beschermd dorpsgezicht Ezinge


Locatie van Ezinge

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Filmpjes

Het filmpje is eind juli 2021 gemaakt bij de kerk op de wierde van Ezinge.


groen vlak
Terug naar:

→ Beschermde dorpsgezichten in Noord Groningen


→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2023 — Ontdek Noord Groningen