Het beschermde dorpsgezicht van Huizinge

Janskerk in Huizinge, Groningen De oude Janskerk in Huizinge, Groningen Straatje in het dorpje Huizinge, Groningen 't Ol Schoultje in Huizinge, Groningen Plaats Melkema in Huizinge, Groningen Framaheerd in Huizinge, Groningen Wandelpad door de weilanden, zicht op Plaats Melkema in Huizinge, Groningen

Agrarisch wierdedorp met kerk, huizen en heerden

Huizinge is een klein dorpje op het Hogeland van Groningen en bezit een beschermd dorpsgezicht. Het is gebouwd op een wierde temidden van weilanden en (tegenwoordig) akkers. Veel wierdedorpjes hebben een radiale (ronde) structuur maar die van Huizinge is rechthoekig. De blikvanger is de fraaie middeleeuwse Janskerk die direct omgeven wordt door huizen en boerderijen. Tussen de huizen ziet u ook 't Ol Schoultje, het oud schooltje uit de 19e eeuw. Twee andere blikvangers - alhoewel net buiten het beschermde dorpsgezicht gesitueerd - zijn de 19e eeuwse Framaheerd aan de weg richting Middelstum en het van oorsprong 16e eeuwse Plaats Melkema aan de weg richting Garsthuizen en Westeremden. Dat is een mooie kop-hals-rompboerderij die (terwijl ik dit typ) wordt gerestaureerd.


Officiële tekst omtrent de toekenning van de status van beschermd dorpsgezicht:

Huizinge is een kleine agrarische nederzetting in het noordoosten van de provincie Groningen. De structuur van Huizinge is aanvankelijk bepaald door de ligging in het vroeger door de zee gevormde kwelderlandschap van Noord-Nederland. De nederzetting ontstond op een door de mens opgeworpen terp of wierde in de periode dat het land nog niet door dijken was beschermd. Zowel in als buiten het dorp is het hoogteverschil tussen wierde en omgeving nog goed waarneembaar. Ondanks het feit dat de wierde gedeeltelijk is afgegraven is de historische structuur van het wierdedorp, bestaande uit een plaatselijk intensief bebouwingspatroon op basis van een rechthoekige verkaveling, goed herkenbaar gebleven. Een bijzondere plaats in het geheel wordt ingenomen door de kerksituatie met aangrenzende woonbebouwing en heerden. Het besluit om Huizinge aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht is met name gericht op de ruimtelijke structuur van het dorp, in samenhang met de historische bebouwing, de beplanting, en de ligging in het open agrarische landschap. Bekijk hier het hele document:

Toelichting beschermd dorpsgezicht Huizinge


Locatie van Huizinge

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Filmpje

Het filmpje is gemaakt in Huizinge (half juni 2021).


groen vlak
Terug naar:

→ Beschermde dorpsgezichten in Noord Groningen


→ Het Hogeland


© 2020-2022 — Ontdek Noord Groningen