Fietsroute langs fraaie boerderijen (2)

Boerderij en b&b in Ellerhuizen, Groningen Mooie boerderij in Ellerhuizen bij Bedum, Groningen Mooie Oldambster boerderij in Ellerhuizen bij het Boterdiep, Groningen Mooie boerderij met rieten dak in Zuidwolde, Groningen Mooie boerderij met rieten dak in Noordwolde, Groningen Albertsmaheert bij Noordwolde in Groningen Mooie boerderij aan de Wolddijk nabij Westerdijkshorn, Groningen Boerderij met koeien op het platteland van het Centrale Woldgebied in Groningen Kop-hals-rompboerderij in Westerdijkshorn, Groningen Weem en kosterij in Groot Wetsinge, Groningen Brug over de Wetsingermaar in het Reitdiepgebied, Groningen Het waarhuis in Aduarderzijl, Groningen Schaphalsterzijl in Groningen Boerderij bij Schaphalsterzijl in Groningen Overnachten in de Batenborg bij Winsum, Groningen Enne Jans Heerd in Maarhuizen, Groningen

43 kilometer door het Reitdiep -en Centrale Woldgebied

Statige boerderij in Groningen

Opmerkingen vooraf: tijdens deze fietsroute maak je gebruik van een veerpont, namelijk de veerpont tussen Aduarderzijl en Schaphalsterzijl. Deze Reitdiepveer vaart van april t/m oktober (in 2021 vanaf 1 mei). Het is een tochtje van 15 minuten en de fiets kan mee. Deze route kun je ook opdelen in twee aparte routes. Bekijk daarvoor het tweede tabblad.

Dit is een route door de graslanden van Noord Groningen, namelijk het Centrale Woldgebied en het Reitdiepgebied. Je zult af en toe wel een akker zien maar het is vooral weiland dat hier qua landschap de klok slaat. Afhankelijk van het seizoen zul je dan ook koeien, schapen en vooral in Ellerhuizen nabij Bedum paarden in de wei kunnen zien staan. Dit is boerderijenroute nummer 2. Op de website staat namelijk ook een boerderijenroute door het Hogeland, een gebied dat qua landgebruik (akkerbouw) en type boerderijen (overwegend statiger) een echt andere streek is. Daarom is het leuk deze route ook eens te rijden als contrast zowel qua landgebruik, vee in de wei en ook het soort boerenplaatsen. Ook hier zijn fraaie boerderijen te zien. In deze streken is de kop-hals-rompboerderij (en variaties daarop) een meer voorkomend type waarbij het huis middels een meestal lager tussenstuk (hals) verbonden is met de schuur (romp). Je zult echter ook andere typen passeren waaronder drie Oldambtsters, de eerste twee gesitueerd aan het Boterdiep. Eén staat in Ellerhuizen (langs het Krimstermolenpad naar Zuidwolde) en de tweede is Boerderij de Haver vlakbij Onderdendam. Die wordt gerestaureerd door het Groninger Landschap. Helaas heb ik daar (nog) geen goede foto van. Vlak voordat je Onderdendam binnenfietst vanaf Winsum kom je ook een fraai exemplaar tegen en dat is Oude Bosch. Die is echter dermate aan het zicht ontrokken dat je daar pas echt wat van kunt zien als er geen blad aan de bomen zit.

Naast de net genoemde exemplaren zijn er nog enkele boerderijen die ik kort zal uitlichten. De Enne Jans Heerd in het kleine Maarhuizen is een monumentale boerderij waar momenteel door de bewoners samen met staatsbosheer gezocht wordt naar een nieuwe bestemming voor het pand. Je fietst daar via een smal fietspaadje over het landgoed en langs de boerderij. In het pittoreske Groot Wetsinge fiets je langs het 't Sael, de middeleeuwse pastorieboerderij (weem) die mooi op de wierde tegenover de kosterij is gesitueerd. Kijk overigens hier als je meer wilt weten over monumentale boerderijen in Noord Groningen. Ook mag vermeldt worden dat je ook in enkele van de boerderijen kunt overnachten. Je ziet ze op de foto's voorbijkomen. Als je daar een kamer wilt boeken, kijk dan op het derde tabblad. Het gaat om het fraaie Ellerhoes in Ellerhuizen, de Albertsmaheert aan de Wolddijk vlakbij Noordwolde, Klein Garnwerd waar je een appartement kunt boeken en de statige Batenborg aan het Winsumerdiep vlakbij Winsum.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt in verschillende seizoenen: een aantal eind maart maar ook eind februari (winters), eind mei en juni. De foto's laten alleen boerderijen zien met uitzondering van de twee plaatsen waar de veerpont vertrekt. Weet echter dat er ook andere locaties de moeite waard zijn langs de route zoals de beschermde dorpsgezichten, oude kerken en molens. Kijk daarvoor vooral op de interactieve kaart of op de pagina's hieronder.


Meer info over deze dorpen

Vakantiebestemming Bedum in Groningen Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen groen vlakInteractieve kaart van de route (en omgeving)

Alle afzonderlijke boerderijen (uitzonderingen daargelaten) staan niet op de kaart, die zul je stuk voor stuk zien passeren als je de route volgt. Tijdens de fietstocht kom je echter ook langs andere interessante locaties waaronder oude kerken, korenmolens en poldermolens.


In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Route en kaart: Bedum - Bedum

kaart boerderijenroute van het Reitdiepgebied en de Centrale Woldgebied in Noord Groningen, Nederland

Deze fietsroute van 43 kilometer start en eindigt in het dorp Bedum maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen, zoals bijvoorbeeld Zuidwolde, Garnwerd, Winsum en Onderdendam.

De blauwe stippen op de kaart geven de locaties aan waar u op het Reitdiepveer kunt stappen, een tochtje van 15 minuten. Maar let op: deze veerpont vaart tussen begin april en eind oktober. Nu in 2021 is de startdatum uitgesteld tot 1 mei. Bekijk vooral hier de website van het Reitdiepveer. Als je de fietstocht wilt inkorten dan zou je de groene stippellijn kunnen volgen. Zodoende kun je er twee kortere routes van maken. De westelijke lus gaat door het Reitdiepgebied en de oostelijke/zuidelijke door het Centrale Woldgebied.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Lees verder:

→ Fietsroutes in Noord Groningen

→ Het Centrale Woldgebied

→ Het Reitdiepgebied

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen