Fietsroute: Middag-Humsterland en Westerkwartier (35km)

Herberg Onder de Linden in Aduard, Groningen Kerkje Harkema in het Middag-Humsterland, Groningen Kerk van Fransum in Groningen Borg Piloersma (Hamsterborg) vlakbij buiten het dorpje Den Ham, Groningen Skyline van dorpje Noordhorn met kerk en molen, Groningen Straat en molen in Noordhorn, Groningen Monumentale gebouwen in straat de Gast in Zuidhorn, Groningen Historisch gebouw en bistro in Zuidhorn, Groningen Hotel en café en Zuidhorn, Groningen Fietspad van Zuidhorn naar Den Horn, Groningen Hoendiep bij de brug van dorpje Enumatil in Groningen Bruggetje en bootje bij het water in Enumatil, Groningen Fietspad langs de Zuidwending van De Poffert naar Den Horn in Groningen Kerk van Den Horn, Groningen Brug over het Aduarderdiep bij Nieuwbrug en Leegkerk, Groningen Straatje bij het Kloostermuseum in Aduard, Groningen

De fietstocht Aduard - Aduard | donderdag 30 juli 2020

Brug over het water vlakbij Den Horn en Leegkerk in Groningen

Dit is een fietsroute van 35 kilometer door het Nationaal Landschap Middag-Humsterland maar ook door het cultuurlandschap Westerkwartier. Het startpunt is het oude dorp Aduard maar het spreekt voor zich dat je de tocht op elke plek langs de route kunt beginnen zoals bijvoorbeeld in Den Ham, Noordhorn, Zuidhorn, Den Horn, Enumatil, Oostwold, De Poffert en Leegkerk. Hoogkerk, dat zowat tegen de stad Groningen aan ligt bevindt zich ook dicht bij deze route dus daar kan ook worden gestart. Het startpunt is dus Aduard waar het Kloostermuseum St Bernardushof te bezichtigen is. Dat bevindt zich in het oudste huisje van het dorp waar vlakbij de fraai abdijkerk staat. Het dorp is onderdeel van het cultuurlandschap 'Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied' en ligt aan het brede Van Starkenborghkanaal. Een groot deel daarvan behoort tot het net genoemde nationale landschap. De zuidgrens van dat gebied is het Van Starkenborghkanaal.

De route: rijd eerst over de hoofdweg in Aduard noordwaarts. Tot een paar jaar terug kon je de brug oversteken richting Den Ham maar die is afgebroken. Nu ga je rechtsaf en steek je de nieuwe, grotere brug bij het Aduardervoorwerk over. Ga daar links en gelijk weer rechts. Via een rustige weg rijd je Nationaal Landschap Middag-Humsterland binnen. Al vrij snel kom je langs Kerkje Harkema, een vrij bijzondere locatie omdat het kerkje pas in de late 20e eeuw gebouwd is. De creator (Albert Harkema) heeft er samen met andere vrijwilligers ook een theehuisje en miniatuur kop-hals-romp boerderij bijgebouwd, en een miniatuurgracht gegraven. Hier zou je dus een pitstop kunnen houden. Het theehuisje is alleen geopend bij goed weer. Fiets vanuit het kerkje in noordelijke richting en de weg gaat over in een fietspad. Vóór je zie je een wierde en ook een middeleeuwse kerk verschijnen. Dat is het kleine Fransum. Onze route gaat daar niet heen want je slaat aan het einde van het fietspad linksaf, maar je kunt er wel even gaan kijken want het is vlakbij.

Onze route voert ons naar het dorpje Den Ham, een plaatsje waar ook een mooie oude kerk staat. Deze tocht gaat er niet langs maar ook daar kun je eventueel nog even gaan kijken. We steken de weg bij Den Ham over en fietsen het landgoed van Borg Piloersma op, ook wel de Hamsterborg genoemd. Dat is een fraaie borgboerderij, tevens b&b en restaurant, omringd door bomen en velden met grazend vee. De laan naar de borg toe is geflankeerd met bomen. Aan het eind kun je links het fietspad langs de borg nemen. Helaas is niet veel van het mooie gebouw te zien omdat er bomen voor staan. Om het goed te kunnen zien moet je gast zijn. Aan het einde van het fietspad ga je linksaf en via nog weer mooie fietspaden rijd je Noordhorn tegemoet. Dat is ook het moment dat je het Middag-Humsterland verlaat en het cultuurlandschap Westerkwartier binnenrijdt. Ook van een afstand zie je al de meest in het oog springende bouwwerken in het dorpje, namelijk de 13e eeuwse kerk en de 19e eeuwse molen genaamd Fortuna. Als je de hoofdweg door het dorpje kiest (Langeweg) dan kom je langs beide gebouwen. In die straat zie je ook nog een huis aan je rechter zijde met het plakaat Gouden Leeuw. Dat was de naam van het kostuummuseum. Rijdt gewoon in een rechte lijn in zuidelijke richting Noordhorn uit en je steekt de grote brug over het Van Starkenborghkanaal over, Zuidhorn in.

Zuidhorn is één van de grotere dorpen in het Groningse Westerkwartier en hier zijn ook de nodige mogelijkheden om een pitstop te houden. Als je na de brug te hebben overgestoken de rechter afslag kiest door de lommerrijke straat dan rijdt je het dorp binnen. Die straat heet de Gast en dat is het beschermde dorpsgezicht van Zuidhorn. Het is een lange weg die aan beide zijden wordt geflankeerd door mooie huizen en monumentale panden. Die weg leidt uiteindelijk naar het winkelcentrum van het dorp en ook de plek waar de horeca te vinden zijn. Een opvallend gebouw daar is het oude Raadhuis dat nu dienst doet als bistro. Zoals je op de kaart kunt zien hoef je nauwelijks te navigeren als je in Zuidhorn bent. Het is een rechte lijn in zuidelijke richting. Op den duur rijd je om de bistro en het daarnaast gelegen hotel heen en fiets je het dorp uit. Daar vlak vóór moet je nog de provinciale weg oversteken. Dan volgt een traject over een rustige weg totdat je links een fietspad kunt inslaan. Dat is een mooi met bloemen geflankeerd pad door het open veld. Deze route leidt je naar het mooie dorpje Den Horn. Zoals je op de kaart kunt zien gaat onze fietstocht er niet doorheen maar je kunt natuurlijk wel even gaan kijken. Aangekomen bij de weg in Den Horn sla je rechtsaf een rustige weg in naar Enumatil. Ook dat is een zeer klein plaatsje maar ook vrij mooi. Je slaat eerst de brug over het Hoendiep over en passeer je een café. Daarna kies je gelijk een afslag links. Daar passeer je nog weer een bruggetje en ga je langs enkele leuke huisjes linksaf.

Het weggetje gaat over in een fietspad langs het water van het Lettelberterdiep. Daarnaast ligt ook de Bergboezem, een plek om overtollig water op te vangen. Het is echter ook een stukje natte natuur waar vogels op af komen. Het fietspad gaat in een rechte lijn in zuidelijke richting en opeens rijd je de drukte tegemoet want daar ligt de provinciale weg . Echter, de rustige weg langs de provinciale weg buigt al snel weer in noordwaartse richting weg van het verkeer naar het dorpje Oostwold. Daar fiets je over de weg langs een eetcafé en kort daarop een begin 20e eeuwse kerk. De weg voert daarna naar het kleine De Poffert. Steek het bruggetje over, ga rechts en neem gelijk het fietspad links dat een beetje verscholen ligt tussen de huizen. Dat is de eerste 20 meter onverhard maar daarna begint het fietspad echt. Dat pad voert je door het open veld en langs het water van de Zuidwending naar het dorpje Den Horn waar we al eerder zijn geweest. Dit is ook zo ongeveer het moment dat je het Westerkwartier uit rijdt en weer richting het Middag-Humsterland fietst. Rechts langs het water zie je de Zuidwendinger staan, een begin 19e eeuwse molen.

Het fietspad gaat bij het streekje Lagemeeden over in een rustige weg en die weg eindigt bij Den Horn, vlakbij het 19e eeuwse kerkje. De route gaat rechtsaf in oostelijke richting. Op den duur vind je langs de weg aan je linker hand een fietspad. Dat pad gaat direct een stukje omhoog een brug op dat over het Aduarderdiep ligt. Schuin rechts voor je ligt het kleine dorpje Leegkerk met daarachter duidelijk het grotere Hoogkerk dat grenst aan de stad Groningen. Het fietspad gaat over in een rustige weg en je blijft rechtdoor rijden. Echter: je kunt de rechter afslag nemen om de middeleeuwse kerk van Leegkerk eerst nog te bekijken. Het staat vlakbij. Onze route gaat in noordoostelijke richting totdat je bij een iets drukkere weg komt en daar sla je linksaf. Je komt dan uit het bij het gehucht Slaperstil aan de provinciale weg . Je kunt het beste daar al vast de provinciale weg oversteken bij het stoplicht. Daarna is het een kwestie van het pad langs die provinciale weg aanhouden totdat je in Aduard terug bent. Onderweg maak je zowaar nog wat hoogtemeters omdat het fietspad deels over het viaduct gaat. Daar heb je nog eens een goed uitzicht over het Aduarderdiep.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Aduard - Aduard (35 kilometer)

kaart fietsroute van Aduard via Zuidhorn en Den Horn naar Aduard in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Aduard maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en fietspaden.

Alternatieven: je kunt aan het wegennet zien dat er mogelijkheden zijn om de route te verkorten. Bij Den Horn kun ke bijvoorbeeld de route in twee stukken opdelen.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen