Fietsroute: Rondje Lauwersmeer (46 km)

Haven van Zoutkamp in Groningen Strandweg langs het Lauwersmeer in Groningen Natuur rondom het Lauwersmeer in Groningen Strandpaviljoen aan het Lauwersmeer, Groningen Haven van Lauwersoog in Groningen Fietspad naar Anjum in Friesland Pittoresk straatje in Anjum, Friesland Restaurant en Lauwersmeer bij Oostmahorn in Friesland Dijk, fietspad en Esonstad in Oostmahorn, Friesland Weg in het Nationaal Park Lauwersmeer, Friesland Dokkumer Nieuwe Zijlen bij het Lauwersmeer in Friesland Dokkumer Diep in het Nationaal Park Lauwersmeer, Friesland Fietspad in het Nationaal Park Lauwersmeer, Friesland Water en haven bij Zoutkamp in Groningen

De fietstocht Zoutkamp - Zoutkamp | woensdag 8 juli 2020

Mooie weg in het Lauwersmeergebied op de grens van Groningen met Friesland

Let op: (in ieder geval) deze zomer zal een deel van de kustweg bij Lauwersoog afgesloten zijn waardoor je een iets andere route moet rijden bij de haven. Dat kun je het beste bekijken op de volgende pagina met de fietsnetwerkkaart van Groningen (zwarte lijnen zijn afgesloten): Netwerk van Groningen.


Dit is een fietsroute van 46 kilometer door het Nationaal Park Lauwersmeer, een natuurgebied met zoals de naam al aangeeft water maar ook wandel -en fietspaden. Het startpunt is het vissersdorp Zoutkamp dat gesitueerd is aan de monding van het Reitdiep. Aan de andere kant van de sluis ligt het Zoutkamperril dat naar het Lauwersmeer vloeit. U kunt er ook het Visserijmuseum bezoeken en een terrasje pakken. Het nationale park ligt op het grensgebied van de provincies Groningen en Friesland en ik schat dat deze fietstocht voor ongeveer 40% door 'Grunn' komt en voor 60% door 'Fryslân'.

De route gaat eerst een klein stukje noordwaarts en wanneer je ter hoogte bent van Heiploeg (garnalenverwerkingsbedrijf) sla je linksaf een dijk op. Wanneer je van die dijk af fietst rijd je het Nationaal Park Lauwersmeer voor het eerst binnen. De fietspaden en wegen die je zult volgen deze dag bevinden zich net binnen of net buiten de grenzen van het nationale park. Links zie je vaak de natuur, rechts de landerijen van het omliggende platteland. Ook dat is fraai in deze contreien. De weg vanaf de dijk bij Zoutkamp is de Strandweg en die loopt helemaal door tot het dorp (en ook de haven) van Lauwersoog. Het is dus eenvoudig te volgen, eerst over de weg en daarna gaat het over in een fietspad langs die weg. Zeker de eerste helft van de Strandweg biedt links prachtig uitzicht op het meer. Onderweg zul je ook nog verschillende vogelkijkpunten (torens) kunnen bezoeken. Eén die je al vrij snel tijdens deze route langs de weg vindt is de vrij grote Vlinderbalg. Even verderop staat naast het Activiteitencentrum Lauwersnest nog een uitkijkpunt.

Nadat je de weg hebt ingewisseld voor het fietspad buigt de route linksaf en heb je mooi uitzicht op het water, het Nieuwe Robbengat on precies te zijn. Hier aan de noordoever van het Nieuwe Robbengat vind je enkele opeenvolgende strandjes waar je kunt liggen en zwemmen. Bij het tweede strandje staat Strandpaviljoen Meerzicht. Op dit punt blijf je de Strandweg gewoon volgen en kom je bij het dorp Lauwersoog en kort daarna de haven. In zowel het dorp als de haven zijn horecagelegenheden. In de haven vertekt tevens de veerboot naar Schiermonnikoog. Je blijft echter doorfietsen en steekt de grote brug over, het spuisluizencomplex Cleveringsluizen. Dat is het moment dat je Friesland binnenfietst. Nu volgt een fietspad tussen de provinciale weg en de zeedijk. Op den duur ga je van dat pad af en moet je kort een tunneltje door. Vanaf dat moment ben je in een mooi landelijk gebied en koers je af op het fraaie dorpje Anjum. Daar is ook horeca aanwezig in het geval je een pitstop wilt maken. De blikvangers in Anjum zijn toch wel de 12e eeuwse Michaëlkerk en de 19e eeuwse molen genaamd De Eendracht. De straatjes rondom de terp en kerk van het dorpje zijn ook fraai.

Anjum ligt van alle locaties tijdens deze route het verst van de contouren van het nationale park af. Vanuit het dorp kies je het fietspad in oostelijke richting naar Oostmahorn, een plaatsje aan het Lauwersmeer met mooie dijkpaden, een vakantiedorp genaamd Esonstad en golfbanen. Zoals je op de kaart kunt zien reed ik zelf eerst in zuidwaartse richting. Op den duur zie je rechts een bruggetje bij de golfbanen. Dat pad leidt naar een weg langs de lokale NAM locatie. Daarna volgt een rustige weg naar Ezumazijl en de brug die daar bij de dijk en sluis staat. Dat buurtschap wordt niet aangegeven op de bewegwijzering. Volg tot aan Ezumazijl vooral de route naar Engwierum. Niet lang nadat je het plaatsje uit bent moet je links afslaan waar je eerst een stukje een dijk moet opfietsen. Daarna volgt een prachtig uitzicht en een wildrooster. Volg die mooie weg en later fietspad in zuidelijke richting. Als je bij de provinciale weg bent aanbeland, ga dan linksaf naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dat is een buurtschap met als centrale punt de brug over het Dokkumerdiep en de daarnaast gesitueerde sluis. Op de brug vindt u een herberg.

Vlak na Dokkumer Nieuwe Zijlen ga je linksaf. Volg het bordje naar Zoutkamp. De komende kilometers rijd je over het fietspad langs de provinciale weg waarbij het pad twee keer van die weg afbuigt en vervolgens terugbuigt. Eén keer is dat langs het Dokkumerdiep en Kollumeroord. Daar vlakbij vind je ook de wandelpaden door de natuur van de Kollumerwaard, ook onderdeel van het nationale park. Daar kun je Schotse hooglanders en konikpaarden zien. Je kunt er voor kiezen dit pad helemaal te volgen tot aan Zoutkamp maar je kunt ook - en dat is de route die je hier op de kaart ziet - op den duur linksaf slaan. Volg het groene bordje naar Zoutkamp. Je zult zien wat ik bedoel. Dat is een prachtig en prima onderhouden fietspad van een kilometer of 6 door de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer. Op je pad vind je een paar wildroosters. Het fietsen of bewandelen van dit pad is overigens op eigen risico. Schotse Hooglanders blijken deze streek ook te begrazen. Blijf het fietspad volgen en uiteindelijk kom je bij een weg uit. Daar ga je rechts en vervolgens zie je dat je het nationale park achter je laat want voor je bij de dijk zie je een boerderij en daaromheen akkerland. Dat is overigens Proefboerderij Kollumerwaard, één van de twee locaties van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) waar praktijkonderzoek gedaan wordt naar de akkerbouw in de noordelijke kleigebieden. Hier in de Kollumerwaard gaat het vooral om pootaardappelen al worden er ook andere gewassen verbouwd. Op de dijk ga je links naar beneden, steek je de weg over naar het fietspad en rijd je naar Zoutkamp, het eindpunt. Dat is het moment dat je Friesland verlaat en Groningen weer binnenrijdt.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Zoutkamp - Zoutkamp (46 kilometer)

kaart fietsroute van Zoutkamp naar Zoutkamp langs het Lauwersmeer in Groningen en Friesland, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Zoutkamp maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en fietspaden. Ondanks de natuurlijke omgeving zijn er ook tal van locaties waar je kunt stoppen om te eten en te drinken. Dat geldt voor Zoutkamp, het strandpaviljoen bij het Lauwersmeer, het dorp Lauwersoog, de haven van Lauwersoog, Anjum, Oostmahorn en Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Nationaal Park Lauwersmeer


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen