Fietsroute: Lauwersmeer en Marnewaard (19 km)

Vogelkijkpunt Vlinderbalg in het Lauwersmeergebied, Groningen Lauwersmeer bij de Zuidelijke Ballastplaat Groningen Ballastplaat in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Schotse Hooglanders in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Fietspad door het Ballastplaatbos in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Strandpaviljoen aan het Lauwersmeer, Groningen Museumhaven het Boze Wijf aan het Lauwersmeer, Groningen Uitzicht vanaf de dijk bij Lauwersoog, Groningen Fietspad door de Marnewaard, Groningen Uitkijktoren in de Marnewaard, Groningen Vijver in de Marnewaard, Groningen Lauwersnest in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen

De fietstocht Lauwersmeergebied | zaterdag 18 juli 2020

Fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied in Groningen

Let op: (in ieder geval) deze zomer zal een deel van de kustweg bij Lauwersoog en een flink deel van de route door de Marnewaard afgesloten zijn waardoor deze route niet meer te volgen zal zijn. Hoe lang het precies duurt is niet bekend. Dat kun je het beste bekijken op de volgende pagina met de fietsnetwerkkaart van Groningen. Als de lijnen zwart zijn is het pad afgesloten, als die rood is, is die open voor gebruik: Netwerk van Groningen.


Deze fietstocht van 19 kilometer start en eindigt bij de uitkijktoren en vogelkijkpunt de Vlinderbalg bij het Lauwersmeer maar u kunt de route net zo goed beginnen bij Activiteitencentrum Lauwersnest of het dorp Lauwersoog. De route gaat deels door Nationaal Park Lauwersmeer en deels door de Marnewaard, het oostelijke deel van het Lauwersmeergebied dat niet tot het nationale park behoort. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en fietspaden. Het fietspad in de Marnewaard bestaat deels uit een egaal, uitgesleten schelpenpaadje. Dat pad gaat door de natuur maar kruist ook onverharde, zanderige wegen die door Defensie wordt gebruikt. Daarom is dat traject niet geschikt als het flink geregend heeft. Let er ook op dat de Marnewaard gebruikt wordt als miltair oefenterrein. Je wordt met borden en stoplichten geïnformeerd of er oefeningen gaande zijn.

De Vlinderbalg is één van de vogelijkpunten in het nationale park en kijkt mooi uit op het Lauwersmeer en de Zuidelijke Ballastplaat. In de verte kun je Oostmahorn zien, een plaatsje aan de westelijke oever, tevens in de provincie Friesland. De paden die je vandaag zult rijden bevinden zich alleen in Groningen. Vanaf de uitkijktoren fiets je noordwaarts naar het Ballastplaatbos. De toegang tot het betonnen fietspad vindt je even vóór Activiteitencentrum Lauwersnest. Tijdens het ritje daar naartoe kun je rechts in de velden misschien Schotse hooglanders zien die hier met hun gegraas de open stukken land open houden. De route door het Ballastplaatbos is een traject van slechts een kilometer of drie. Volg het fietspad en kies nooit een afslag rechtsaf, blijf gewoon het pad volgen. Zodoende rijd je vanzelf een rondje door het bos en kom je via een pad langs het vakantiepark bij de uitgang. Vanaf het fietspad zijn er ook een aantal wandelpaden te volgen, zo ook naar de Observatietoren Ballastplaatbos. Daar zou je te voet nog heen kunnen gaan want ver is het niet. Bekijk de interactieve kaart.

Uiteindelijk verlaat je het bospad dus en kom je uit bij een grote weg. Daar ga je rechts en vervolgens gelijk de eerste links. Je ziet dan links van je het Nieuwe Robbengat, het water waar de recreatiestranden te vinden zijn. Dat begint zo ongeveer bij het Strandpaviljoen Meerzicht dat je al snel in het vizier krijgt. De route komt daar langs, over de toepasselijk genaamde Strandweg. Of beter gezegd: over het fietspad naast die weg. Al snel daarna kom je bij het dorpje Lauwersoog dat zelf voornamelijk bestaat uit gewone huizen. Aan de andere kant van de weg bij het water vind je echter café-restaurant het Boze Wijf en daar bij het water de museumhaven. Dat is een haven met mooie oude boten, geen bezoekersattractie in die zien dat je ze van binnen kunt bekijken. Blijf de Strandweg volgen totdat je bij de dijk komt. Links kun je naar de haven van Lauwersoog (veerboot naar Schiermonnikoog) en rechts de Kustweg langs de dijk. Hier begint het traject dat bij militaire oefeningen is verboden te betreden. Dat wordt aangegeven met borden en ook met een stoplicht. Het zal duidelijk zijn. Ik was hier op een zaterdag dus ik ging er vanuit dat je dan goed zit. En dat was ook zo.

De Kustweg is een brede weg en loopt een flink stuk langs de dijk. Onderweg kun je die dijk nog op om van uitzicht over het land en de Waddenzee te genieten. Het eiland Schiermonnikoog ligt recht voor je. Vlak na dit punt moet je de weg af (kan gelijk de eerste of de tweede afslag) en volgt een smal fietspad door de natuur van de Marnewaard. Dat is eerst een betonnen pad en daarna een smal schelpenpaadje. Het pad was wel goed uitgesleten dus dat paadje was wel mooi egaal. De route komt door een landschap met bomen, open stukken met wilde bloemen en ook verschillende vijvers. Tussendoor kruist het pad telkens onverharde zanderige wegen die gebruikt worden voor militaire voertuigen. Daardoor is dit traject niet geschikt als het flink geregent heeft. Ga hier fietsen als het droog is. Onderweg kom je ook nog langs een niet te missen observatietoren waar je van het uitzicht kunt genieten. Uiteindelijk wordt het schelpenpad weer ingewisseld voor een betonnen pad en keer je weer terug in de drukkere wereld, bij de provinciale Marneweg. Die steek je over en dan ben je al bijna weer bij het eerder al genoemde Lauwersnest. Daarna is het een kwestie weer de weg volgen tot aan de Vlinderbalg.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Rondje Lauwersoog (19 kilometer)

kaart fietsroute van Lauwersoog naar Lauwersoog langs het Lauwersmeer, Ballastplaat en Marnewaard in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt bij een uitkijktoren bij het Lauwersmeer maar u kunt de route net zo goed in en bij het dorp Lauwersoog starten. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en fietspaden. Het fietspad in de Marnewaard bestaat deels uit een egaal, uigesleten schelpenpaadje. Dat pad gaat door de natuur maar kruist ook overharde, zanderige wegen die door Defensie wordt gebruikt. Daarom is dat traject niet geschikt als het flink geregend heeft. Let er ook op de Marnewaard gebruikt wordt als miltair oefenterrein. Je wordt met borden en stoplichten geïnformeerd of er oefeningen gaande zijn.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Nationaal Park Lauwersmeer


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen