Fietsroute: Zuidelijk Fivelingo (39km)

Winkelstraat van Loppersum, Groningen Brug over het Damsterdiep in Wirdumerdraai, Groningen Landgoed Ekenstein aan het Damsterdiep in Groningen Museum Møhlmann in de Muzeheerd in Appingedam, Groningen Fietspad langs het Damsterdiep in Appingedam, Groningen Fietspad door de middeleeuwse stad Appingedam, Groningen Hangende Keukens boven het Damsterdiep Appingedam in Groningen MuzeeAquarium in Delfzijl, Groningen Fietspad over de dijk bij Delfzijl, Groningen Fietspad langs de Eems tussen Delfzijl en NAM locatie Bierum, Groningen Weg tussen NAM locatie Bierum en Holwierde, Groningen De restauratie van de Kerk van Holwierde, Groningen Theehuisje het Pronkje in het dorpje Krewerd, Groningen Boerderij in Nijenklooster bij Krewerd, Groningen Weg en huizen in Oosterwijtwerd, Groningen Eetcafé de Boerderij in Oosterwijtwerd, Groningen Fietspad langs het water van Oosterwijtwerd naar Wirdum, Groningen Restaurant 't Regthuys in het dorpje Wirdum, Groningen Uitzicht op de kerken van Loppersum en Zeerijp vanuit Wirdum, Groningen Voormalige café van Loppersum, Groningen

De fietstocht Loppersum - Loppersum | vrijdag 31 juli 2020

Pittoreske straat in de oude stad Appingedam, Groningen

Dit is een fietsroute van 39 kilometer door het zuidelijk deel van cultuurlandschap Fivelingo in noordoost Groningen. Het startpunt is het dorp Loppersum maar het spreekt voor zich dat je de tocht op elke plek langs de route kunt beginnen, namelijk in Garrelsweer, Wirdumerdraai, Appingedam, Delfzijl, Holwierde, Krewerd, Oosterwijtwerd en Wirdum. Het is een gevarieerde route omdat je zowel over rustig platteland fietst maar ook door de kleine steden Appingedam en Delfzijl én een stuk over de zeedijk langs de Eems. Startpunt Loppersum is een mooi wierdedorp met onder andere een oude middeleeuwse kerk en een winkelstraat. Eten en drinken kan bijvoorbeeld bij hotel-restaurant Spoorzicht en bij Brasserie Meer.

De route: rijd vanuit de kerk gezien de wierde af door de winkelstraat. Bij de grote weg sla je linksaf en volg je het fietspad helemaal totdat je bij een tunneltje komt. Als je die door bent dan zie je recht voor je de brug van het dorpje Garrelsweer waar Café de Brug bij het water van het Damsterdiep staat. Steek de brug over en sla linksaf. Vanaf dit punt is het een kwestie van oostwaarts rijden, helemaal tot aan Delfzijl aan de kust. Dat betekent overigens niet dat je niet hoeft te navigeren want bochten komen er zeker wel. Na Garrelsweer volgen er twee momenten dat je een brug kunt oversteken, namelijk bij Wirdumerdraai en Eekwerderdraai. Ik koos voor de eerste brug maar de tweede kan net zo goed. Na het oversteken van één van de twee ga je gelijk weer rechts en krijg je het water aan je rechter zijde. Onderweg naar Appingedam kom je langs enkele mooie gebouwen. De eerste is het prachtige pand van Landgoed Ekenstein (hotel, restaurant, café met terras) en de tweede is een boerderij de Muzeheerd dat dienst doet als Museum Møhlmann, de plek waar het werk en de collecties van kunstenaar Rob Møhlmann te zien zijn. Het heeft ook een beeldentuin.

Het museum markeert het begin van het traject door Appingedam, een stadje met een prachtig middeleeuws stadshart. Beroemd zijn de hangende keukens, te zien vanaf één van de pittoreske bruggetjes. Er zijn ook enkele musea, een prachtig raadhuis en daarachter een fraaie kerk. Niet lang na het net genoemde Museum Møhlmann vind je vanzelf aan je rechter hand de ingang naar een fietspad. Dat leidt langs woonboten en een leuk traject over een bruggetje langs het Damsterdiep. Als je uitgegekeken bent in het centrum, zorg dan dat je in oostelijke richting naar de grote weg rijdt (Woldweg). Steek die over en volg het fietspad rechtdoor. Blijf net zo lang rechtdoor fietsen totdat je bij een kleine rotonde bent en ga daar links en gelijk weer rechts. Je fietst nu links van de Woldweg. Al vrij snel kun je linksaf een brug over en dat doe je dan ook. Aan de andere kant van die brug over het Damsterdiep ga je direct rechts. Vervolgens gaat de route weer een stuk rechtdoor en daarna een bocht naar links langs een sportpark en begraafplaats in Delfzijl. Die weg leidt je naar het treinstation en daar bij de rotonde ga je rechts. Uiteindelijk kun je rechtsaf het centrum van Delfzijl in of links naar de dijk en dus de zee. Deze fietstocht volgt het tweede traject. Het pad de dijk op ligt naast het MuzeeAquarium, het museum, aquarium en VVV punt van de havenstad. Eenmaal op de dijk kom je bij het Eemshotel en ga je direct links. Nu volgt een mooi traject over een fietspad dat op de dijk ligt en waarbij je mooi uitzicht hebt op de zee (de Eems) en later links over het platteland.

Blijf het dijkpad volgen totdat je niet meer verder kunt. Het fietspad gaat dan vanzelf naar beneden, de dijk weer af. Dat is bij de NAM locatie Bierum. Als je beneden bent dan zie je links een fietspad liggen dat over het bruggetje naar de boortoren leidt. Kies dat pad en daarna rijd je rechts om het complex heen totdat je niet meer verder kunt en dan ga je linksaf. Daarna al snel weer rechts en vervolgens is het een kwestie van de weg volgen naar Holwierde, een traject over een mooi stukje platteland. In Holwierde vind je één van de oudste kerken van Groningen. Het bouwwerk stamt uit de 11e eeuw en werd ten tijde van deze fietstocht gerestaureerd. De weg gaat dus richting het kleine dorpje Krewerd maar gaat er niet door want je kiest het fietspad dat bij het witte huis (links) begint. Echter: het dorpje ligt zo dichtbij de route dat je het wel kunt bezoeken. Daar staat namelijk ook een prachtige middeleeuwse kerk met het op één na oudste nog te bespelen orgel van Nederland. In Krewerd kun je op vrijdag, zaterdag en zondag tevens wat eten en drinken bij Het Pronkje, een mooi theehuisje met theetuin.

De route brengt ons over het smalle fietspad naar Nijenklooster, de naam van een wierde waar een fraaie boerderij te zien is. Het is vanaf dit punt zaak gewoon rechtdoor te blijven rijden totdat je geen keus hebt en een bocht naar links maakt, onderweg het smalle water van de Kleine Heekt overstekend. Onderweg kom je langs enkele boerderijen en een fraai weids uitzicht over de akkers en velden. Op den duur leidt het fietspad je het terrein van een boerderij op dan arriveer je weer bij een gewone weg. Daar ga je direct rechtsaf, de weg naar het mooie dorpje Oosterwijtwerd. Maak nog even een klein rondje door het dorpje (zie de kaart). Dan kom je ook langs een mooie b&b. Als je Oosterwijtwerd in westelijke richting uitrijdt dan kom je eerst nog langs Eetcafé de Boerderij, weer een moment om een pitstop te kunnen houden. Volg de weg langs die boerderij, steek de brug over de Oosterwijtwerdermaar over en kies het fietspad links. Dat ligt wat verscholen tussen de bomen. Dat mooie pad leidt je in zuidelijke richting langs het net genoemde water. Dit dorpje heeft overigens ook een middeleeuwse kerk maar dat staat niet aan de route. Je kunt het uiteraard wel even bekijken.

Het fietspad gaat nog even onder een spoorbruggetje door. Daarna buigt het om een huis heen en daarna is het zaak rechtsaf te slaan. Als je rechtdoor rijdt dan kom je terecht bij het eerder al genoemde Landgoed Ekenstein. De rechter afslag voert je naar Wirdum, ook weer een mooi wierdedorpje. De kerk daar stamt uit een latere periode. Er pal tegenover staat restaurant 't Regthuys (bestaat inmiddels niet meer). Kies vervolgens het weggetje in westelijke richting langs het restaurant. Dat gaat een wierde op en daarna weer naar beneden waar je gelijk rechtsaf gaat. Vanaf dat moment kun je de weg volgen totdat je weer in Loppersum bent. Langs deze weg kun je goed zien waar Groningen oa. bekend om staat, namelijk de grote hoeveelheid middeleeuwse kerken. Bijna nergens ter wereld zijn er zoveel opeengepakt als in deze provincie. Je komt ze echt overal tegen. Links voor je zie die van Loppersum, bijna recht voor je die van Zeerijp en rechts die van Eenum.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Loppersum - Loppersum (39 kilometer)

kaart fietsroute van Loppersum naar Loppersum via Appingedam in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Loppersum maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en de nodige fietspaden. Het pad over de dijk vanuit Delfzijl is ook een fietspad.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen