Fietsroute: Het verre Noordoosten (24km)

Mooi huis in het dorp Roodeschool, Groningen Weg van Roodeschool naar Koningsoord en de Eemshaven, Groningen Buurtschap Koningsoord en de binnendijk bij de Eemshaven, Groningen Het dorpje Oudeschip aan de binnendijk bij de Eemshaven, Groningen Kwekerij en Kijktuin aan de Dijk in het dorpje Oudeschip, Groningen Polder en akkerland tussen Polen en Tweehuizen, Groningen Andreaskerk van het dorp Spijk in Groningen Weg van Spijk naar Losdorp in Groningen Kerk van Losdorp in Groningen De Kerk van Godlinze in Groningen Weg van Godlinze naar Oosteinde in Groningen Bloemen langs akkers bij Tjarietstee en Oosteinde in Groningen Nijkerkje in het dorpje Oosteinde, Groningen

De fietstocht Oosteinde - Oosteinde | zondag 9 augustus 2020

Kerk van Losdorp in Fivelingo, Groningen

Dit is een fietsroute van 24 kilometer door het uiterste noordoosten van de provincie Groningen en zou ook als titel kunnen hebben: Onder de Rook van de Eemshaven. Je fietst er of in de buurt of je hebt er tijdens de tocht (vaak) uitzicht op. Het traject komt door twee verschillende cultuurlandschappen, namelijk het Hogeland en Fivelingo. Het gebied waar je door rijdt is echt landelijk al kom je wel een paar keer provinciale weg en tegen waar je overigens geen enkele last van hebt omdat je ze telkens onderdoor passeert. Dit is geen echt toeristische streek maar biedt fraaie uitzichten en ook de aanblik van verschillende middeleeuwse kerken, een ware Groningse specialiteit. De route begint in het dorpje Oosteinde vanwaar je in een rechte lijn naar het grotere Roodeschool fietst, een zogenaamd lintdorp. Dat is een plaats die zich qua bebouwing ontwikkeld heeft langs - in dit geval - een weg. Daardoor heeft het de vorm van een lint. Vroeger behoorden beide plaatsen tot hetzelfde dorp. In het kleine Oosteinde vind je een hotel en een b&b waar je kunt verblijven en ook een mooie 19e eeuwse kerk. Dat is het Nijkerkje. In Roodeschool kies je de afslag naar rechts, noordwaarts richting de Eemshaven. Dat is een lange weg door de polders en dus met mooi uitzicht over akkers en richting de oude zeedijk.

Als je bij de dijk bent aanbeland rijd je niet verder rechtdoor maar ga je rechtsaf de Dijkweg in. Die weg loopt langs de net genoemde voormalige zeedijk van het buurtschap Koningsoord naar Oudeschip. Aan het begin van het dorp staat een kwekerij langs de weg die gespecialiseerd is in siergrassen maar ook andere vaste planten. Bezoek de kwekerij en/of de fraaie kijktuin, een oase aan de slapersdijk. Het gaat hier om Kwekerij en Kijktuin aan de Dijk. Oudeschip is het meest noordelijk dorpje op het Nederlandse vasteland. In de jaren '70 van de vorige eeuw vreesde men dat het plaatsje wegens de verwachte groei van de Eemshaven niet lang zou overleven. Van die uitbreidingen kwam toen niet veel terecht. Echter: tegenwoordig zit de Eemshaven wel stevig in de lift. Zo vindt u daar het Google datacenter, zijn er windmolenparken gebouwd en zit er nog van alles in het vat. De vrees voor het verdwijnen van het dorp is daardoor opnieuw de kop opgestoken. De bewoners bij monde van het Dorpsbelang Oudeschip gaan echter voor een leefbaar en kansrijk dorp. Oudeschip ligt pal achter de voormalige zeedijk dus je kijkt niet direct uit op de Eemshaven. Het landelijke karakter is daardoor nog niet teloor.

Na Oudeschip blijf je rechtdoor rijden en passeer je het gehucht Nooitgedacht waar je onder de N33 door rijdt. Daarna volgt al snel het gehucht Polen waar je met de weg mee rechtsaf gaat en in zuidelijke richting via het gehucht Tweehuizen naar Spijk fietst. Met name links kun je weer genieten van weidse akkers. Spijk is een plaats met een mooi beschermd dorpsgezicht. Op de wierde zie je de prachtige middeleeuwse Adreaskerk die begrensd is met een gracht en omgeven wordt door een rondje huizen. Er pal tegenover staat ook een molen en vanuit de omgrachte kerk vertrekken verschillende wegen en wandelpaden. Het is duidelijk te zien dat dit het hart van Spijk vormde. Op 2,5 kilometer van de route ligt overigens het dorpje Bierum dat enkele in het oog springende locaties kent. Je zou de route eventueel wat kunnen verlengen door daar ook langs te gaan. In dat geval ga je van Spijk naar Bierum en dan naar Losdorp waar je weer terugkomt op de route. In het geval je dat niet doet: vanuit Spijk gaat de fietstocht nog steeds zuidwaarts. Net buiten het dorp ga je rechtsaf, over het fietspad door de tunnel onder de N33 door. Dan volgt een rustige weg naar het dorpje Losdorp. Ga bij binnenkomst direct rechtsaf richting de kerk. Zodoende kom je via een leuk straatje en een klein bruggetje bij de van oorsprong middeleeuwse kerk terecht. Het pad er langs is een wandelpad dus stap bij het bruggetje even af. Rijdt Losdorp in zuidelijke richting uit en ga rechtsaf naar Godlinze.

Godlinze is mooi dorpje, ook weer opgeluisterd met een middeleeuwse kerk. De 12e eeuwse Pancratiuskerk bevindt zich bovenop de wierde die je bereikt door de leuke Hoofdweg door te fietsen. In het dorpje vindt u overigens ook Ristorante dell 'Arte, het Mediterraanse restaurant van de familie Santanera. Rijd naar de noordelijke uitgang van Godlinze (langs het bushokje). Daarna kom je via een links-rechts bochtencombinatie terecht bij de ingang tot de Barnjeweg. Ga die in, dat is een kilometer of drie alleen rechtdoor fietsen. Kijk rechts en de skyline van de Eemshaven openbaart zich. Aan het einde van de weg ga je rechtsaf en ben je bijna weer terug in Oosteinde. Rechts langs de akkers zag ik iets wat je tegenwoordig vaak ziet op het Groningse platteland, namelijk akkers die geflankeerd worden door rijen bloemen. Dat is niet alleen heel mooi maar uiteraard ook goed voor de levensvatbaarheid van bijen en andere insecten, belangrijk voor de natuur maar ook voor het bestuiven van de gewassen. Sla daar linksaf bij de boerderij (Kinderopvang Tjarietstee) en aan het einde van die weg ben je in Oosteinde. Je kunt de weg oversteken zodat je via de Spijksterweg bij de kerk uitkomt of gewoon het fietspad volgen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Fietsroute en kaart: Oosteinde - Oosteinde (24 kilometer)

kaart fietsroute van Oosteinde naar Oostende in het noordoosten van Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Oosteinde (Groningen). Het spreekt voor zich dat je overal langs de route kunt opstappen. Zoals de naam al aangeeft gaat deze tocht door het uiterste noordoosten van de provincie, onder de rook van de Eemshaven waar je niet doorheen fietst. Dat is overigens wel mogelijk, zie de groene stippellijn. Als dat is wat je wilt, rijd dan vanaf Roodeschool in één rechte lijn noordwaarts totdat je in de haven bent. Je kunt vervolgens het fietspad langs de Kwelderweg in oostelijke richting volgen. Op den duur kom je bij een rotonde waar de weg zuidwaarts afbuigt. Blijf die weg volgen en je sluit vanzelf weer aan op de oorspronkelijke fietsroute. De route via de Eemshaven is 3,5 kilometer langer.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen