Fietsroute: Het Hogeland en de kust (44 km)

Molen en huisjes in het Openluchtmuseum Hoogeland in Warffum, Groningen Monumentale boerderij aan de Wadwerderweg in Wadwerd, Groningen Villa Langeheerd in Usquert, Groningen De molen Eva in Usquert, Groningen Monumentale boerderij in 't Lage van de Weg, Groningen In de hoofdstraat van Uithuizen in Groningen Menkemaborg in Uithuizen, Groningen Uitzicht op het kerkje van Oldenzijl in Groningen Bruggetje van Paapstil, vlakbij Oldenzijl in Groningen Mariakerk Uithuizermeeder, Groningen Rensumaborg in Uithuizermeeden, Groningen Het gehucht Hefswal in Groningen De Emmapolder in Groningen Boerderij in de Uithuizerpolder boven Uithuizermeeden, Groningen Noordkaap aan de kust van Groningen Fietspad van de Emmapolder naar de Noordpolder in Groningen Kwelders bij de Noordpolder van Groningen Noordpolderzijl en 't  Zielhoes aan de kust van Groningen Monumentaal huis op de wierde van Warffum, Groningen

De fietstocht Warffum - Warffum | woensdag 10 juni 2020

Fietspad door de Emmapolder op het Hoogeland in Groningen

Dit is een fietsroute van 44 kilometer over het Hogeland van Groningen met als start -en eindpunt het dorp Warffum. Vanzelfsprekend kun je de route ook elders langs de route beginnen zoals bijvoorbeeld in Usquert, Uithuizen en Uithuizermeeden. Deze route is op te splitsen in twee totaal verschillende trajecten. Zo fiets je de eerste 15 kilometer door mooie dorpen, langs monumentale hereboerderijen en villa's, en langs twee borgen waarvan er één te bezichtigen is, namelijk de Menkemaborg in Uithuizen. De laatste grofweg 30 kilometer (vanaf Hefswal) gaat door uitgestrekte polders en een flink stuk langs de zeedijk naar Noordpolderzijl. Onderweg kun je naar de Noordkaap, de meest noordelijke locatie op het vasteland in Nederland. Daar kun je van uitzichten genieten over de Waddenzee en even verderop halt houden bij enkele vogeluitkijkpunten mocht u een vogelaar zijn.

De route begint dus in het wierdedorp Warffum met haar beschermde dorpsgezicht. Op de dorpswierde kun je tevens Openluchtmuseum Het Hoogeland bezichtigen. Dat kan ook bij terugkomst uiteraard. Het museum met haar oude huisjes en dergelijke vormt een zeer schilderachtige locatie in de provincie Groningen. Vanuit het museum rijd je de wierde af in noordelijke richting tot je bij de hoofdweg uitkomt. Daar sla je rechtsaf en volg je de weg naar Usquert. Dat is een relatief rustige weg aan de linkerzijde van de provinciale weg . Het gaat hier om de Wadwerderweg en die hele straat loopt door tot in het dorp Usquert. Die Wadwerderweg heeft de status van beschermd dorpsgezicht en dat komt door de prachtige monumentale gebouwen. Op de plattelandsweg (rondom het gehucht Wadwerd) zijn dat verschillende hereboerderijen en in Usquert zie je vervolgens stijlvolle villa's. In dat dorp staat tevens het bekende Raadhuis Usquert, in de jaren 1930 ontworpen door de bekende architect Berlage. Fiets door het dorp waarbij je op den duur de molen passeert en rechts afbuigt. Bij de splitsing (visrestaurant) sla je linksaf waar je aan je rechterzijde weer een prachtige villa ziet. Uiteindelijk kom je uit bij de provinciale weg . Die steek je over en dan fiets je door buurtschap De Streek en daarna door het kleine dorpje 't Lage van de Weg. Ook hier zie je links van je naast uitgestrekte akkers wederom fraaie boerderijen staan.

Na 't Lage van de Weg ben je vrijwel direct in Uithuizen, het grootste dorp in deze streek. Steek het spoor over en sla meteen linksaf en gelijk weer rechts. Dan fiets je de lange hoofdstraat in waar ook het centrum met haar winkels gesitueerd is. De straat wordt door meerdere kerken geflankeerd dus ook daar kun je een kijkje nemen. Blijf rechtdoor fietsen en uiteindelijk sla je linksaf. Dan ben je vlakbij de Menkemaborg, een van oorsprong 14e eeuws huis met gracht al stamt de huidige vorm van het gebouw uit de 17e eeuw. Het heeft ook een mooie tuin, een doolhof en het Schathoes waar je wat kunt eten en drinken. Het Schathoes kun je ook zonder de borg te bezoeken betreden. De Menkemaborg is wel een aanrader om te bezoeken, één van de mooiste historische attracties in de provincie. Als je het landgoed weer af gaat, sla dan rechtsaf het fietspad op en dan gelijk weer rechts. Je fietst dan via een rustig weggetje en daarna een fietspad langs de akkers en de Meedstermaar naar het gehucht Paapstil. Onderweg fiets je langs het 't Baalkje, de naam van een bruggetje. Eenmaal in Paapstil zie je weer een brug maar ook die steek je niet over. Je gaat linksaf, de weg naar Uithuizermeeden. In het afgelopen voorjaar (april) waren hier prachtige bollenvelden te zien. De skyline van Uithuizermeeden wordt gedomineerd door de prachtige wit-blauwe Mariakerk. Dat bestaat al sinds de 13e eeuw maar haar stijlvolle neoclassicistische uiterlijk stamt uit de 19e eeuw.

Als je de route vanuit Uithuizen iets wilt verkorten dan kun je een kort fietspad naar Uithuizermeeden kiezen. Dat komt uit bij de Mariakerk. Als je bij de kerk bent, fiets dan noordwaarts naar de grote weg en steek daar direct over het door bomen geflankeerde fietspad in. Die Rensumalaan komt uit bij een klein spoorwegovergang en direct daarachter zie je de fraaie witte Rensumaborg staan. Die kun je niet bezichtigen maar mooi om even van buiten gade te slaan. Daarna vervolg je het fietspad in oostwaartse richting en rijd je het centrum van Uithuizermeeden binnen. Volg de hoofdweg en kies op den duur de afslag Hefswal. Dat gehucht bereik je al na een kilometer. Vanaf hier verandert de omgeving danig.

Na Hefswal rijd je namelijk de uitgestrekte polders binnen, helemaal tot aan de kust. Eerst is dat de Uithuizerpolder (kan ook nog net de Oostpolder zijn). Zoals je op de kaart kunt zien is dat niet één rechte lijn maar een zigzagtraject. Op het volgende tabblad zie je ook een alternatieve route waarbij je niet langs de dijk fietst maar (via Valom) door de polder blijft rijden. Het punt waarop je die keuze moet maken is langs de Dwarsweg, bij een mooie boerderij. Daar staat tevens een informatiebord waarop de fietspaden in deze streek worden aangeduid. Daar kun je kiezen noordwaarts door te rijden richting zee en dus de kustroute te volgen of te kiezen voor de parallelle route door de polder, dus in westelijke richting via het buurtschap Valom. De reden waarom je mogelijk de alternatieve route zou willen kiezen is om niet over wildroosters te hoeven fietsen. Met name tijdens de laatste 5 kilometer van de dijkweg (die weg heet Noorderdijk) naar Noordpolderzijl kom je veel wildroosters tegen waardoor je vaak moet afremmen. Snel over wildroosters fietsen is namelijk een goede manier om snel lek te rijden. Zeer rustig er overheen rijden is normaal geen enkel probleem. Tijdens de eerste helft van de dijkweg (rondom de Noordkaap) valt het goed mee met de wildroosters. Let wel op schapen die de dijken begrazen. Die vind je vaak ook op of rond het pad.

In het geval je vast blijft houden aan de originele route: als je bij de dijk en dus de kust komt, dan ben je ook vlakbij de Noordkaap. Dat is het meest noordelijk punt op het vasteland van Groningen en ook Nederland. De Noordkaap vind je bovenop de dijk en wordt gemarkeerd door een kunstwerk genaam De Hemelpoort. Naast de weg langs de dijk zie je een pad rechts omhoog gaan. Volg dat en je bent er al bijna. Langs deze route vind je drie van deze weggetjes omhoog zodat je op verschillende punten vanaf de dijk van het uitzicht kunt genieten op het Uithuizerwad, de Waddenzee en in de verte ook het Duitse eiland Borkum. Als je het fietspad volgt dan rijd je eerst door de Emmapolder en vervolgens door de Noordpolder. Het eindpunt is Noordpolderzijl, een buurtschap aan de dijk met een klein zeehaventje, uitzicht over de wadden en een plek waar wadlooptochten worden georganiseerd. Hier kun je tevens eten en drinken bij het café 't Zielhoes. Tijdens de fietstocht langs de dijk kom je ook drie vogelkijkpunten tegen. Die bevinden zich aan de landzijde van de dijk, onder andere rond de wateren van het Ruidhorn, onderdeel van het Uithuizerwad. Aan de zeekant daarvan vind je een kweldergebied. Vanaf Noordpolderzijl moet je daarna nog enkele langgerekte wegen uitrijden om terug in Warffum te geraken.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Fietsroute en kaart: Warffum - Warffum (44 kilometer)

kaart fietsroute van Warffum naar Warffum in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Warffum (Groningen). Het spreekt voor zich dat je de tocht overal langs de route kunt beginnen. De eerste grofweg 15 kilometer gaat over rustige wegen en een landelijk fietspad. Tijdens dit traject is veel moois zien qua architectuur in de vorm van statige borgen (één van te bezichtigen), prachtige hereboerderijen, een paar oude kerken en uiteraard het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum dat je uiteraard ook na terugkomst kunt bezichtigen.

Het tweede deel van de route gaat door de uitgestrekte polders in het uiterste noorden van Groningen en ook een flink stuk langs de kust. Die fietspaden gaan langs de dijk maar je kunt tussen de Noordkaap en Noordpolderzijl ook enkele keren de dijk op fietsen en genieten van het uitzicht. Borkum was zelfs met dit grijze weer goed te zien. Houdt er wel rekening mee dat met name de laatste 5 kilometer richting Noordpolderzijl je veel wildroosters tegenkomt. Rem daar goed af en fiets er rustig overheen want wildroosters zijn potentiële lekrijders, vooral omdat ze vaak net wat lager liggen dan het fietspad/weg. Hier grazen ook schapen, houd daar ook rekening mee.

Alternatief (groene stippellijn): in het geval je geen zin hebt om langs de dijk te fietsen en wildroosters te trotseren, dan kun je ook de rustige brede wegen door de polders kiezen. Volg de weg vanuit het gehucht Hefswal (even na Uithuizermeeden), fiets daarna nog dieper de polder, totdat je links kunt afslaan naar Valom, een buurtschap in de Uithuizerpolder. De weg gaat een eind rechtdoor en op den duur kun je links afslaan de Lauwersweg in. Na een stuk over de Lauwersweg kies je de eerste weg rechtsaf en fiets je in feite net zo lang rechtdoor totdat je weer ergens rechts kunt afslaan naar Noordpolderzijl. In Noordpolderzijl staat een café en je kunt er genieten van uitzichten op zee en de kwelders.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen