Fietsroute: De Marne en het Hogeland (37km)

Mooi straatje en kerk in Warfhuizen, Groningen Boerderij bij Roodehaan aan het Reitdiep, Groningen Historische kerk in het dorp Saaksum, Groningen Kerk en molens in het dorp Oldehove, Groningen Het Reitdiep in Electra, Groningen Gemaal de Waterwolf in Electra, Groningen Weg en dijk tussen Electra en Houwerzijl, Groningen De Theefabriek in Houwerzijl, Groningen Fietspad in de plaats 't Stort, Groningen De Borg op Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Boerderij en schapen in Wehe-den Hoorn, Groningen De onder water gezette akker in Kleine Huisjes, Groningen De weg tussen Broek en Wierhuizen in Groningen Straat in het dorp Pieterburen, Groningen Wandel -en fietspad vanuit Pieterburen, Groningen Kerk, molen, weg en wolken in Eenrum, Groningen Straat en café in Eenrum, Groningen Fietspad langs de Kromme Raken naar Warfhuizen, Groningen Luchtwachttoren 701 bij Warfhuizen, Groningen

De fietstocht Warfhuizen - Warhuizen | zaterdag 11 juli 2020

Boerderij in Wierhuizen bij Pieterburen, Groningen

Dit is een fietsroute van 37 kilometer door verschillende landschapsgebieden van Groningen, namelijk De Marne, Het Hogeland en ook nog kleine stukjes door Middag-Humsterland (alleen bij Saaksum en Oldehove) en Lauwersland (rondom het Reitdiep bij Roodehaan en Electra). Onderweg bestaat het landschap vooral uit fraai akkerland al fiets je ook over en langs water. Het startpunt is Warfhuizen maar het spreekt voor zich dat je de tocht op elke plek langs de route kunt beginnen, namelijk in Roodehaan, Saaksum, Oldehove, Electra, Zuurdijk, Leens, Wehe-den Hoorn, Molenrij, Kleine Huisjes, Broek, Pieterburen en Eenrum. Daarnaast liggen Houwerzijl en Mensingeweer op een haar na aan de route.

De route begint dus in Warfhuizen, een klein dorpje in De Marne. Het meest in het oog springende gebouw hier is de fraaie 19e eeuwse kerk die in 2001 tot kluiskerk is omgebouwd en daardoor een katholiek bedevaartsoord is geworden. De locatie heet voluit Kluizenarij Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin. Ik heb er de verschillende keren dat ik er heb rondgefietst overigens geen drommen mensen gezien dus verwacht geen Lourdes. Een ander opvallend gebouw staat even buiten het dorpje maar ligt niet aan de route. Je kunt er wel zo even heen fietsen want het is slechts een paar honderd meter. Ik heb het over Luchtwachttoren 701, een overblijfsel uit de Koude Oorlog. Het Korps Luchtwachtdienst speurde op deze militaire uitkijktoren het luchtruim af naar vijandige Russische vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De toren werd gebouwd in 1955 en heeft een jaar of 12 dienst gedaan.

De route: vanuit Warfhuizen fiets je in zuidelijke richting en rijd je al snel met de bocht mee links en kiest daarna de eerste afslag rechts. Die weg voert je naar Roodehaan, een gehucht aan het Reitdiep. Dat is ook de plek waar je de Marne verlaat en het Lauwersland binnenfiets. Vroeger had je in het westen de Lauwerszee (nu het Lauwersmeer) en rondom het huidige Reitdiep de eilanden Marne, Middag en Humsterland. Dit stukje grondgebied - inclusief de Saaksumerpolder waar je hierna doorheen fietst - was in de middeleeuwen nog geen land. Roodehaan is overigens vernoemd naar het gelijknamige veerhuis (en boerderij - zie foto). Als je de Saaksumerpolder uit bent dan ga je een stukje omhoog de polderdijk op en daarna koers je af op het fraaie dorpje Saaksum. Dat heeft een beschermd dorpsgezicht waar ook de 19e eeuwse kerk onderdeel vanuit maakt. De kerk is zowat het eerste wat je ziet. Dit is ook het moment dat je kortstondig Middag-Humsterland binnenfietst, een zeer oud cultuurlandschap met oude kerken en wierden.

In Saaksum ga je direct rechts en fiets je langs de dijk naar het grotere dorp Oldehove. Onderweg zie je de fraaie 13e eeuwse Ludgeruskerk en de twee molens van het dorp al snel opdoemen. In Oldehove ga je gelijk rechts en volg je het fietspad in noordwestelijke richting naar Electra. Onderweg kom je ook langs de Natuurboerderij Lammerburen, de oudst bekende broedplaats van steenuilen in Groningen. Kort daarna fiets je Electra binnen, een gehucht dat zijn naam te danken heeft aan het waterschap dat het gemaal hier beheerde. Het plaatsje ligt bij de brug over het Reitdiep dat hier behoorlijk breed is en daar staat bij het water een flink boezemgemaal. De Waterwolf is één van de grootste gemalen van Nederland, gebouwd om het binnenwater af te kunnen voeren en zo het land droog te kunnen houden. Zoals ik al eerder meldde is Electra onderdeel van het landschap Lauwersland en dat kun je zien door de omliggende polderdijken, te zien langs het traject naar en vanaf Oldehove en ook na de brug richting Houwerzijl.

Steek de brug over het Reitdiep over en fiets langs de dijk richting Houwerzijl. Dan verlaat je het Lauwersland en keer je terug in de Marne. Dat dorpje ligt niet precies langs de route want je kiest al snel een fietspad door de landerijen richting Zuurdijk maar je zou in Houwerzijl een pitstop kunnen inlasten bij de Theefabriek. Dat is een theemuseum maar ook theewinkel en theeschenkerij. Terug naar de route: vóór Houwerzijl kies je het fietspad langs de boerderij en langs een veld met koeien. Aan het einde daarvan ga je rechtsaf richting Zuurdijk. Je komt niet door dat dorpje want daarvóór sla je linksaf richting Leens. Onderweg kom je ook langs 't Stort, een klein buurtschap langs de Hoornse Vaart. Volg die weg en volg het fietspad daarlangs. Op den duur kom je bij een bruggetje in het dorp Leens. Als je daar rechts gaat dan kom je bij één van de ingangen van Landgoed Verhildersum, een prominente historische trekpleister in dit noordwestelijke deel van Groningen. Zeker een aanrader om eens een keer te bezoeken.

Ga bij het net genoemde bruggetje rechtsaf - langs het landgoed - en fiets in oostelijke richting naar het dorpje Wehe-den Hoorn. Onderweg steek je nog een provinciale weg over. Rijd door het dorpje totdat je naar links kunt. Die weg leidt je over een brede weg naar Molenrij. Dat is een klein plaatsje aan de rand van het wat grotere Kloosterburen. Vanuit Molenrij ga je rechtsaf naar Kleine Huisjes en kom je langzamerhand in de buurt van de noordelijke polders. Op het moment dat ik er fietste zag ik opeens een meer verschijnen die ik nog nooit eerder had waargenomen. Dat bleek na enig speurwerk ook geen meer maar een door de boer onderwater gezette akker te zijn. Dit is een methode om aaltjes uit de grond te krijgen zodat het pootgoed geteeld kan worden. Een natuurvriendelijke methode in tegenstelling tot het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Een mooi schouwspel al kan de grond een jaar lang niet gebruikt worden. Na Kleine Huisjes volg je de wegen via de eveneens kleine plaatsjes Broek en Wierhuizen naar het grotere en veel bekendere Pieterburen. Onderweg is er fraai uitzicht over weidse akkers. Tijdens dit traject wissel je de Marne in voor het Hogeland, een ander cultuurlandschap in Noord Groningen. Pieterburen heeft verschillende attracties waaronder een prachtige middeleeuwse kerk, de botanische Domies Toen, een bezoekerscentrum van het Groninger Landschap en uiteraard het Zeehondencentrum. Daardoor zul je hier ook verschillende horecagelegenheden vinden.

Oorspronkelijk was mijn plan om de Oosterweg van Pieterburen naar Eenrum te nemen maar die was afgesloten. Ik heb toen het Pieterpad gekozen, de bekende meerdaagse wandelroute waar je ook kunt fietsen. Volg het weggetje langs de kerk en de camping en dan kom je op een schelpenpaadje uit. Ga linksaf en al snel zie je aan je rechter hand een fiets/wandelpad van beton liggen. Volg dat pad langs de Pieterbuurstermaar. Onderweg zie je ook een hoogholtje (houten bruggetje) maar die pak je niet. Dat is onderdeel van de wandelroute het Pieterpad. Blijf het pad volgen totdat je bij de weg uitkomt. Daar ga je links en dan krijg je vanzelf het mooie dorp Eenrum in het vizier. Eenrum heeft een beschermd dorpsgezicht, de kerk en molen zie je al van verre voor je. Het dorpje heeft ook een arboretum (Notoarestoen), een tuin (bij de kwekerij de Kleine Plantage) en Abraham's Mosterdmakerij. Ook hier de nodige horecagelegenheden. Vanuit Eenrum ga je zuidwaarts richting het dorpje Mensingeweer maar sla je bij de rotonde rechtsaf. Volg de brede weg naast de provinciale weg totdat je bij gemaal Abelstok komt. Daar vind je een fietspad dat onder de brug door gaat. Dat fietspad gaat door het niet al te grote Bos Abelstok en komt dan in het open veld uit, steeds langs het water van de Kromme Raken. Blijf het pad volgen totdat je weer terug bent in Warfhuizen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Warfhuizen - Warfhuizen (37 kilometer)

kaart fietsroute van Warfhuizen via Saaksum, Wehe-den Hoorn, Pieterburen en Eenrum naar Warfhuizen in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorpje Warfhuizen maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Onderweg zijn er ook verschillende attracties om te bezoeken. Denk aan het Zeehondencentrum Pieterburen, Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum en Landgoed Verhildersum in Leens. In de eerste twee plaatsen zijn nog overigens meer bezienswaardigheden. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en fietspaden.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar De Marne


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen