Fietsroute: Het Westelijke Hogeland (41km)

Herberg de Gouden Karper in Winsum, Groningen B&B Batenborg bij het Winsumerdiep in Winsum, Groningen De wierde van Groot Maarslag vlakbij Schouwerzijl in Groningen Molen van Mensingeweer in Groningen Grand Café De Pool en molen De Lelie in Eenrum, Groningen Rododendrons in de Notoarestoen van Eenrum, Groningen Kop-hals-rompboerderij vlakbij Eenrum in Groningen Mooi straatje, huis en tuin in het dorpje Saaxumhuizen, Groningen Het dorpje Saaxumhuizen en haar kerk in Groningen Historisch huis bij de molen in Pieterburen, Groningen Petruskerk en Domies toen in Pieterburen, Groningen Fietspad van Pieterburen naar Westernieland in Groningen Hotel in het dorp Westernieland, Groningen De Andulstermaar in het dorpje Den Andel, Groningen Mooie weg in het dorp Warffum, Groningen Waarmanshuis in het dorp Warffum, Groningen Molen en huisjes in het Openluchtmuseum Hoogeland in Warffum, Groningen Het dorpje Breede op het Hogeland van Groningen Mooi straatje in het dorp Rasquert op het Hogeland van Groningen Mooie straatje en winkel in Baflo op het Hogeland van Groningen Maarhuizerweg tussen Baflo en Winsum op het Hogeland van Groningen Uitzicht vanaf de Boog op het Winsumerdiep in Winsum, Groningen

De fietstocht Winsum - Winsum | dinsdag 16 juni 2020

De Petruskerk in Pieterburen, Groningen

Dit is een fietsroute van 41 kilometer door de westelijke helft van het Groningse Hogeland (landschap). Het startpunt is overigens Winsum dat weliswaar onderdeel uitmaakt van de gemeente het Hogeland maar qua landschap behoort tot Middag Humsterland en het Reitdiepgebied. Voor dat gebied is uiteraard ook een mooie route beschikbaar. Bekijk daarvoor de andere pagina's op deze website. Het spreekt voor zich dat je de tocht op elke plek langs de route kunt beginnen zoals bijvoorbeeld in Schouwerzijl, Mensingeweer, Eenrum, Saaxumhuizen, Pieterburen, Westernieland, Den Andel, Warffum, Rasquert en Baflo.

De route begint dus in Winsum, het grootste dorp in dit deel van de provincie Groningen. Het heeft een mooi centrum dat gecentreerd is rond het bruggetje (Boog) over het Winsumerdiep, onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van de plaats. Aan beide zijden van de Boog (met name de zuidkant) vind je verschillende horecagelegenheden. Winsum is de locatie van het Kinderboekenhuis, een museum/bibliotheek waar meer dan 30.000 oude kinderboeken worden bewaard en kunnen worden bekeken. Daar pal naast staat de middeleeuwse Nicolaaskerk. De fietstocht: rijd het dorp in westelijke richting uit langs de rotonde. Op den duur zie je de camping aan je linker hand (andere kant van het water) en weet je dat je op de weg zit naar Schouwerzijl. Die weg gaat langs het Winsumerdiep totdat je vlakbij het gemaal van Schaphalsterzijl bent aanbeland. Daarvóór sla je rechtsaf en omhoog. Dat deel van de weg naar Schouwerzijl ligt op een binnendijk. In het dorpje ga je direct rechtsaf en koers je af op het fraaie gehucht Groot Maarslag dat op een wierde gesitueerd is. Gedurende de rit tot nu is er mooi uitzicht op de graslanden en akkers. Dat zal tijdens de rest van de fietstocht niet anders zijn. Als je de wierde bent afgereden en met de bochten bent meegegaan, dan is het vervolgens één rechte lijn naar het kleine kanaaldorpje Mensingeweer dat gedomineerd wordt door de 19e eeuwse molen.

Als je Mensingeweer uit rijdt dan passeer je een rotonde maar blijf gewoon het fietspad rechtdoor volgen want dat leidt naar Eenrum. Eenrum heeft verschillende aantrekkelijke aspecten. Het dorpsgezicht met haar middeleeuwse kerk is beschermd en het heeft enkele andere bezienswaardigheden. Zo vind je er Abraham's Mosterdmakerij (ook café-restaurant) en aan de rand van het dorp de gratis toegankelijke Notoarestoen, het Arboretum van Eenrum. Dat is op haar mooist in april en mei (eventueel begin juni) vanwege de bloeiende rododendrons. De Notoarestoen zit aan de oostelijke kant van het dorp, je komt een wegwijzer tegen als je het dorp middels deze route binnenfiets. Vanuit het dorp ga je richting Pieterburen maar niet direct. Het is de bedoeling dat je vóór de molen (en de kaasmakerij) rechts de Oudeweg inslaat en doorfietst tot aan het heel kleine dorpje Saaxumhuizen. Dat betekent dat je tot je daar bent elke wegwijzer naar Pieterburen moet negeren. Als je Eenrum bijna uitfietst dan vind je aan je rechter hand Kwekerij De Kleine Plantage waarvan je de fraaie tuin kunt bezichtigen. Saaxumhuizen heeft een 19e eeuwse kerk met daaromheen enkele straatjes met pittoreske huizen en bij binnenkomst een boerderij. In het dorp sla je vervolgens linksaf (noord). Je fietst dan het platteland weer op en dan ga je wederom linksaf en daarna de eerstvolgende mogelijkheid rechtsaf. Vervolgens is het een vrijwel rechte lijn naar Pieterburen.

Pieterburen is een bekend Gronings dorp en dat komt vooral door de aanwezigheid van het populaire Zeehondencentrum maar het heeft meer te bieden. Je vindt er ook Domies Toen, de botanische tuin van Pieterburen die pal naast de 15e eeuwse Petruskerk gesitueerd is. Naast Domies Toen kun je nog wat gaan eten en drinken bij de theeschenkerij. Het dorp heeft overigens meer horecagelegenheden. Terug naar de route: Als je bent uitgekeken in het dorp, rijd dan terug in oostwaartse richting en als je Hotel Waddenweelde bent gepasseerd, sla dan de eerste de beste weg linksaf. Dat is de Frederiksoordweg. Aan het einde daarvan ga je heel kort rechtsaf en opent het landschap zich voor je. Vanaf nu volg je overwegend smalle fietspaden langs enkele boerderijen en langs uitgestrekte akkers naar het dorpje Westernieland. De blikvangers daar zijn de geel gekleurde 13e eeuwse kerk en de Oude Smidse (hotel en restaurant). Rijd het dorpje uit in oostelijke richting en sla de eerste weg rechtsaf, langs de camping. Via een paar bochten koers je af op het dorpje Den Andel maar bij de hoofdweg sla je toch eerst weer rechtsaf. Bij de volgende splitsing zie je de Bloemenboerderij staan, tevens de locatie van het Maisdoolhof, een attractie voor kinderen en groepen. Daar sla je linksaf Den Andel in. Als je het water van de Andulstermaar rechts van je ziet sla je linksaf het dorp verder in. Je passeert dan de mooie 13e eeuwse kerk. Aan het einde van de weg ga je rechts en fiets je over de hoofdweg van het dorp (Oude Dijk). Je passeert een molen en verschillende pittoreske huisjes.

Je bent nu op de weg van Den Andel naar Warffum waar de aardappelverwerkingsfabriek Rixona staat, de plek waar ooit de welbekende RAS-patat ontstaan is. Volg de weg die wederom omgeven is door akkers en velden en als je vlakbij Warffum bent, kies dan het smalle fietspad aan de linkerkant van de weg. Het dorpscentrum aan de zuidkant is beschermd maar de noordkant van het dorp is ook fraai. Bij de schutsluis ('t verloat) bij het Warfumermaar vind je een pittoreske locatie bestaande uit een leuk bruggetje, geflankeerd door enkele oude huisjes. Deze plek bevindt zich aan het noordelijke uiteinde van het smalle Melkerspad, aan de Oudendijk (naam van straat). Als je daarna het Melkerspad in zuidelijke richting volgt dan kom je bij de grote weg. In de verte zie je de middeleeuwse kerk. Kies het pad daar direct tegenover. Fiets daar recht op af, dat pad gaat langs de begraafplaats. Op den duur gaat de weg wat omhoog en merk je dat je op de wierde bent aanbeland. Daar staat ook het Openluchtmuseum Het Hoogeland, één van de mooiste historische bezienswaardigheden in Groningen. Het café aldaar - het Spijslokaal - is ook los van het museum te bezoeken. Het heeft een eigen ingang, te vinden in een smal pittoresk straatje.

Als je bent uitgekeken rijd je in zuidelijke richting de wierde af en kies je de weg langs de haven. Bij het bruggetje sla je linksaf en daarna vlak vóór de spoorwegovergang rechtsaf. Je volgt dan een smal fietspad door het Warffumerbos dat uiteindelijk via een open stuk het kleine plaatsje Breede binnenkomt. Dat heeft verschillende mooie huizen, een wit middeleeuws kerkje en een in 1992 weer herbouwde statige borg (Breedenborg). Die was vroeger afgebrand. De borg is geen bezoekersattractie. Vanuit Breede volg je de relatief rustige weg (naast de drukkere N363) naar het dorpje Rasquert. Als je daar bent aanbeland, sla linksaf het dorpje in en volg de weg over de wierde, die gaat echt omhoog. Volg de weg langs verschillende mooie huizen naar het iets grotere Baflo. De dorpen zitten aan elkaar vast. Op de wierde van Baflo - in het centrum - kun je de middeleeuwse Sint-Laurentiuskerk nog aanschouwen. Je kunt vanuit Baflo drie verschillende routes kiezen naar het eindpunt Winsum. Wat mij betreft de leukste is de Maarhuizerweg, een rustige weg langs enkele mooie boerderijen. Dat is vanuit het dorp de weg in zuidwestelijke richting, langs de bloemisterij. Volg de Maarhuizerweg en als je die uit bent, sla dan linksaf. Winsum zie je al liggen in de verte. Steek de rotonde over, ga rechts en fiets het dorp op den duur binnen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Winsum - Winsum (41 kilometer)

kaart fietsroute van Winsum via Pieterburen naar Winsum in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Winsum maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en af en toe fietspaden.

Alternatieven: je kunt aan het wegennet zien dat er verschillende mogelijkheden zijn om de route te verkorten of anders in te delen. Er zijn op het platteland van Groningen meestal zeer veel verschillende opties wat dat betreft.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen