Dwarsweg in de Uithuizerpolder

Boerderij in de Emmapolder boven Uithuizermeeden, Groningen Noordkaap aan de kust van Groningen Het gehucht Hefswal in Groningen Fietspad van de Emmapolder naar de Noordpolder in Groningen

In het verre noorden van Groningen

De Dwarsweg is een weg in de Uithuizerpolder, een uitgestrekt akkerbouwgebied boven de dorpen Uithuizen en Uithuizermeeden. Aan de net genoemde weg kun je genieten van weidse uitzicht maar je vindt er ook Valom, het meest noordelijk gelegen plaatsje in de Groningen. Ik zeg plaatsje omdat het niet de status heeft van dorp. Het is een rij huizen. Het punt op de kaart is de plek waar je van de Dwarsweg af kunt en noordwaarts naar de dijk kunt fietsen of rijden. Daar kun je ook de dijk op, naar de Noordkaap, het meest noordelijke punt op het vasteland van Nederland. Bij het punt ziet u een mooie boerderij staan en een routekaart (bord met knooppunten) voor fietsers. Het is een kruispunt waar de Dwarsweg overgaat in de Meneersweg en waar je noordwaarts over de Eemspolderweg door het gat in de dijk de Eemspolder en daarna de Emmapolder inrijdt. Als je de langgerekte Meneersweg zuidwaarts afrijdt dan kom je bij de Hefswalsterweg uit waar je vervolgens naar het gehucht Hefswal of het dorp Uithuizermeeden kunt rijden. Zo rond half april (bij langdurig koud weer iets later) zijn er bij Valom ook fraaie bollenvelden (tulpen) te zien. Op de website staan tal van wandelroutes en fietsroutes. Deze plek komt terug in één van deze routes:

groen vlak Fietsen bij de Noordkaap groen vlak


Kruising Dwarsweg, Meneersweg en Eemspolderweg

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Filmpjes vlakbij de Dwarsweg

De filmpjes hieronder zijn hier niet ver vandaan gemaakt. De eerst op de zeedijk die de natuurgebieden het Uithuizerwad en Ruidhorn scheidt en de tweede even verderop bij de Noordkaap, het meest noordelijke punt op het vasteland van Nederland (half juli 2021).


Terug naar:

→ Mooie landelijke locaties en paden in Noord Groningen


→ Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen