Maarhuizen aan het Pieterpad

Enne Jans Heerd en Maarhuizen in de winter, Groningen Enne Jans Heerd in het gehucht Maarhuizen, Groningen Enne Jans Heerd en Maarhuizen in de zomer, Groningen Enne Jans Heerd in het gehucht Maarhuizen, Groningen Wandelpad door de natuur van Maarhuizen, Groningen Enne Jans Heerd in het gehucht Maarhuizen, Groningen Nieuw bruggetje in Maarhuizen, Groningen Bruggetje van het Pieterpad in Maarhuizen, Groningen

Gehucht, monumentale boerderij en natuur

Maarhuizen is een voormalig wierdedorpje tussen de dorpen Winsum en Mensingeweer. Het is gesitueerd in het Reitdiepgebied, op de grens met cultuurlandschap het Hogeland. Heel vroeger was het dus een klein dorpje, tegenwoordig een gehucht met drie boerderijen. De wierde is deels afgegraven, de kerk bestaat niet meer maar het oude kerkhof ligt er nog wel. Tegenover dat kerkhofje staat de Enne Jans Heerd, het meest in het oog springende gebouw. Het is een fraaie kop-hals-rompboerderij bovenop de wierde, tevens monument waar de bewoners samen met Staatsbosbeheer een functie voor ontwikkelen waarbij men kan genieten van cultuur en natuur. Van de natuur kun je al genieten want de paden rondom de boerderij zijn vrij te betreden.

Je kunt er een kort rondje wandelen door de weilanden en langs het kerkhof maar ook een grotere lus maken die ook deels langs akkerland en het waterloopje de Oude Temmaar gaat. Maarhuizen ligt pal aan het Pieterpad dus als je het bruggetje over het Mensingeweersterloopdiep oversteekt dan ben je er gelijk al. Aanrader voor de Pieterpadloper die er nog een mooi stukje aan vast wil plakken. Zeer recent (late zomer 2021) heeft men een nieuw voetgangersbruggetje geplaatst zodat je als wandelaar nu over het landgoed kunt lopen en via dat bruggetje het Pieterpad weer op kunt. Vanuit Maarhuizen is nog ongeveer 3,5 kilometer over de Trekweg naar Winsum. De alternatieve route over de Winsumerstraatweg naar dat dorp is net zo lang. Op de website staan tal van wandelroutes en fietsroutes. Deze plek komt terug in drie van deze routes. Het zijn allemaal wandelroutes maar ze zijn ook als fietsroutes te gebruiken, soms met een kleine aanpassing.

Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Wildeveld Wandelen over het Pieterpad in Groningen


Locatie van Maarhuizen

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Twee filmpjes van Maarhuizen

Het eerste filmpje is begin juni 2021 gemaakt op het verharde pad bij de boerderij en het kerkhof op de wierde. Het tweede filmpje is begin september 2021 gemaakt bij het nieuwe bruggetje naar Maarhuizen.


Terug naar:

→ Mooie landelijke locaties en paden in Noord Groningen


→ Onverharde wandelpaden in Noord Groningen


→ Het Reitdiepgebied


→ Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen