Wetsinge in het Reitdiepgebied

Weem en kosterij in Groot Wetsinge, Groningen Straatje op de wierde in het dorp Groot Wetsinge in Groningen Molen de Wetsinger in Klein Wetsinge, Groningen Kerk van Klein Wetsinge, Groningen Valgeweg van Klein Wetsinge naar Groot Wetsinge, Groningen Weg van Groot Wetsinge naar de Raken in het Reitdiepgebied, Groningen Straatje op de wierde van Sauwerd in Groningen

De dorpjes Klein -en Groot Wetsinge

Wetsinge is de verzamelnaam van twee kleine dorpjes die middels een smal paadje met elkaar verbonden zijn. Ze zijn beiden zeer klein en gesitueerd in het fraaie Reitdiepgebied, een bijzonder oud cultuurlandschap hier in Noord Groningen. In Klein Wetsinge vind je een mooie, relatief recent gerestaureerde korenmolen genaamd de Wetsinger (heette vroeger Eureka) en het 19e eeuwse kerkje dat nu ook dienst doet als toeristisch informatiepunt. In de kerk kun je tevens van een mooi uitzicht genieten op het Reitdiepdal. Volg het zeer smalle Valgepad in noordelijke richting en je komt in Groot Wetsinge uit, een wierdedorpje dat gek genoeg kleiner is dan haar buur. Dit wierdedorpje bestaat uit één straatje met daaraan de herbouwde kosterij en ook 't Sael, de historische pastorieboerderij die tegenwoordig verhuurd wordt voor intieme concerten en dergelijke. Voor deze weem stond vroeger een kerk, de contouren zijn nog zichtbaar.

Vanuit Groot Wetsinge kun je over de Karspelweg het Reitdiepgebied binnen rijden of wandelen. Die rustige weg gaat naar de Raken en daarna richting Hekkum of de andere kant op naar het dorpje Garnwerd. Als je naar de provinciale weg gaat die vlakbij de dorpjes gesitueerd zijn dan kun je over het fietspad naar Winsum of je slaat halverwege af de Winsumermeeden in om daar aansluiting te vinden op een leuk pad richting het mooie gehucht Westerdijkshorn. Vanuit Klein Wetsing kun je de Valgeweg naar het dorpje Sauwerd volgen. Op de website staan tal van wandelroutes en fietsroutes. Deze plek komt terug in drie van deze routes. De eerste twee zijn wandelroutes maar kunnen grotendeels ook worden gebruikt als fietsroutes:

Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Fietsen in het Middag-Humsterland


Locatie van Wetsinge

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Een filmpje van Wetsinge

U ziet hier de kosterij op de wierde van Groot Wetsinge en daarna ook 't Sael. Het filmpje is gemaakt half augustus 2021.


groen vlak
Terug naar:

→ Mooie landelijke locaties en paden in Noord Groningen


→ Uitzichtpunten in Noord Groningen


→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen