Lente in Noord Groningen

Tulpenvelden bij Uithuizermeeden op het Hogeland van Groningen Tulpenvelden bij Zeerijp in Fivelingo, Groningen Lente op het Hogeland van Groningen Lente in Noord Groningen Krokussen op het platteland van Noord Groningen Lente in Pieterburen: stinzen in Domies Toen Krokussen op het platteland van Noord Groningen Lente in Eenrum: stinzen en rhododendrone in de Notoarestoen Notoarestoen in Groningen, arboretum van Eenrum Lente in Rottum: paardenbloemen in het veld Bloesem bij de Kloosterkerk van Rottum

Bezoek Noord Groningen tijdens het voorjaar

Noord Groningen is een landelijk gebied dat prachtig in bloei komt gedurende de lente en de zomer. Dan moet u echter niet direct denken aan puur natuur want een zeer groot deel van het Groninger land is in cultuur gebracht met in het zuidelijke deel (meer richting de stad) veel weiland en in het noordelijke deel - aan en richting de kust - veel akkerland. Ruigere graslanden en bos is er wel in National Park Lauwersmeer. De tuinen komen uiteraard ook in bloei waaronder de rododendrons van de Noroarestoen in Eenrum die je in april en mei het beste kunt bezichtigen. De laatste twee foto's zijn uit dat arboretum. De eerste van die twee geschoten eind maart, de tweede begin juni. Meer foto's uit het late voorjaar volgen later.

In maart begint het bloeien met de stinsenplanten. Dat zijn sierplanten die vroeger hierheen zijn gebracht maar hier van nature niet voorkomen. Denk aan sneeuwklokjes, boerenkrokussen, gele anemonen en blauwe druifjes. Die zijn eeuwen geleden hier naartoe gehaald om te groeien in pastorietuinen en in Engelse landschapstuinen van landgoederen en boerenplaatsen. Dat is ook goed te zien op de eerste vier foto's. De eerste is een statige boerderij met een slingertuin, de tweede een villaboerderij met een Engelse landschapstuin, de derde is een de voortuin van een pastorieboerderij en de vierde is Domies Toen. Dat is nu een botanische tuin in Pieterburen, vroeger hoorde het stukje land toe aan de weem. De tuin ligt naast de prachtige oude kerk van het dorp. Afhankelijk van het weer kan één en ander ook al vroeger in bloei schieten. Sneeuwklokjes komen bijvoorbeeld al vaak in februari op, evenals krokussen. Zo gedurende april zult u her en der op het Groninger land ook veel paardenbloemen kunnen zien, bloeiend in de weilanden.

Als het over groeien en bloeien gaat dan moeten uiteraard ook het uitgestrekte akkerland genoemd worden. Een deel daarvan wordt ingeruimd voor tulpen zodat je in het voorjaar, normaal vanaf half april prachtige tulpenvelden kunt zien. Die zijn overwegend te vinden in het noordoostelijke deel van het Hogeland, rondom plaatsen als Uithuizermeeden, Oldenzijl, Zijldijk en Zeerijp. Afgelopen jaar (2021) kwam de lente door de kou wat later los waardoor het tulpenseizoen ook iets opschoof. De foto's van de tulpenvelden hierboven (respectievelijk bij Uithuizermeeden en Zeerijp) zijn van 28 april. Er bestaan ook speciale tulpenroutes voor dit deel van Noord Groningen. Er zijn wandel -en fietsroutes. U kunt ze op de volgende website bekijken:

Naar de Bollen


Er zijn tal van andere wandelroutes en fietsroutes op de website te vinden die u door het net beschreven Noord Groninger land zullen leiden. Misschien dat u na het lezen geïnteresseerd bent in de volgende onderwerpen:


Vakantiebestemming in Noord Groningen
B&B in Noord Groningen


Wandelroute in Groningen
Fietsroute in Noord Groningen
Ander jaargetijde:

→ Zomer in Noord Groningen

→ Herfst in Noord Groningen

→ Winter in Noord Groningen


Terug naar:

→ De vier seizoenen in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen