Winter in Noord Groningen

Winter en sneeuw aan het Hoge der A in de stad Groningen Schaatsen op natuurijs tijdens de winter in Winsum, Groningen Bruggetje over de Warffumermaar naar molen de Zilvermeeuw in Onderdendam en Menkeweer, Groningen Oude Mariakerk in dorpje 't Zandt, Groningen Schapen in het bevroren Reitdiepgebied, Groningen Schansweg van Eenum naar Leermens, Groningen Alberdapad in 't Zandt, Groningen Weem en kosterij in Groot Wetsinge, Groningen Molen de Wetsinger in Klein Wetsinge, Groningen Weg van Groot Wetsinge naar de Raken in het Reitdiepgebied, Groningen Enne Jans Heerd in het gehucht Maarhuizen, Groningen

Bezoek Noord Groningen tijdens het koude seizoen

Vele mensen gaan logischerwijs in de zomermaanden of de warmere perioden op vakantie maar het Noord Groninger land is ook een fraaie bezienswaardigheid in de winter. Het koudere en vaak nattere weer is wat minder geschikt om in te gaan wandelen en fietsen maar op een mooie winterdag is het goed toeven al wandelend of fietsend over het platteland. Het laatste decennium is er niet veel sprake meer van sneeuwval en temperaturen flink onder nul. Een vakantie plannen in Groningen speciaal om een besneeuwd landschap te zien is dus een lastige taak. Januari en februari zijn wat dat betreft de meest logische maanden om deze condities tegen te komen. Echter: mooie winterdagen komen gelukkig nog wel voor. Afgelopen januari en met name februari (2021) was er sprake van prachtig winterweer. Eerst enkele dagen met matige vorst en een vochtige lucht waardoor 's ochtends het land ontwaakte met een laag rijp over de velden en in de bomen. Daarna volgde wat sneeuwval en bovenal meerdere nachten met flinke vorst waardoor er zowaar enkele dagen geschaatst kon worden hier in Noord Groningen. De winterse foto's hierboven komen ook uit deze periode.

Een voordeel van de winter is niet alleen dat het landschap mogelijk wit kleurt en als je gelukt hebt dat je kunt schaatsen maar ook dat er bijna geen bladeren meer aan de bomen zitten. Normaal is dat uiteraard juist wél mooi maar het zorgt er voor dat een flink aantal fraaie gebouwen die normaal gesproken verscholen zitten achter het gebladerte nu van een afstand beter te zien zijn. Menig middeleeuwse kerk en monumentale boerderij wordt zo niet meer aan het zicht ontrokken en dat zorgt ervoor dat een wandeling in de late herfst, winter of vroege voorjaar samen de rauwere aanblik van het land met haar braakliggende akkers een totaal andere beleving creëert. Op de website staan een behoorlijk aantal wandelroutes (inclusief veel foto's) die in de herfst of winter zijn vastgelegd. Uiteraard kunt u op een mooie dag ook prima gaan fietsen want er zijn tal van fietspaden en rustige wegen in dit deel van Noord Nederland.


Vakantiebestemming in Noord Groningen
B&B in Noord Groningen


Wandelroute in Groningen
Fietsroute in Noord Groningen
Ander jaargetijde:

→ Lente in Noord Groningen

→ Zomer in Noord Groningen

→ Herfst in Noord Groningen


Terug naar:

→ De vier seizoenen in Noord Groningen

© 2020-2022 — Ontdek Noord Groningen