Zomer in Noord Groningen

Bloemrijke akkerranden bij Zuurdijk in Noord Groningen Langelandstermolen, bloemen en boerderij in Groningen Huizen aan het Winsumerdiep in Onderdendam, Groningen Pad langs de Westernielandstermaar richting Pieterburen, Groningen Boerderij en akkers tussen Nijenklooster en Eenrum in Groningen Kerk van Zeerijp in Groningen Fietspad naar Oosterwijterd in Fivelingo, Groningen Menkemaborg en tuinen in Uithuizen, Groningen Boerderij in Westerdijkshorn, Groningen Mooi straatje, huis en tuin in het dorpje Saaxumhuizen, Groningen Akkerland en boerderij bij Den Ham in het Middag-Humsterland, Groningen Kerk, molen, weg en wolken in Eenrum, Groningen Noordkaap aan de kust van Groningen Velden met paarden bij Oldörp in Groningen Fietspad langs het Damsterdiep in Appingedam, Groningen

Bezoek Noord Groningen tijdens de zomer

Noord Groningen is een landelijk gebied dat prachtig in bloei komt gedurende de lente en de zomer. Dan moet u echter niet direct denken aan puur natuur want een zeer groot deel van het Groninger land is in cultuur gebracht met in het zuidelijke deel (meer richting de stad) veel weiland en in het noordelijke deel - aan en richting de kust - veel akkerland. Ruigere graslanden en bos is er wel in National Park Lauwersmeer. De tuinen komen uiteraard ook in bloei. Denk bijvoorbeeld aan de rozentunnels van de Menkemaborg, Landgoed Verhildersum en de Prinsentuin (stad Groningen) die in juni en juli gaan bloeien. Er zijn ook een aantal fruitboomgaarden waarvan de appels, peren en soms kersen laat in de zomer plukklaar zijn. Zo zijn ze te zien op de landgoederen van de Menkemaborg (Uithuizen) Verhildersum (Leens), Ewsum (Middelstum) en bijvoorbeeld ook in Bos Abelstok bij Mensingeweer en Warfhuizen waar een verwilderde boomgaard te zien is.

Zoals gezegd is een akker met groeiende gewassen een prachtig gezicht (een braakliggende akker ook overigens - zie het overzicht 'herfst en winter'). Het meeste akkerland is te vinden in de noordelijke cultuurlandschappen het Hogeland (noord), de Marne (noordwest) en Fivelingo (noordoost). In deze streken tref je ook wel weiland en dus melkveebedrijven aan maar het is vooral het domein van de akkerbouwer. Zo zijn hier veel gespecialiseerde en relatief grote akkerbouwbedrijven te vinden. Sterker: in de Marne en het Hogeland zijn de meest intensieve akkerbouwbedrijven van Nederland gevestigd. Denk aan de landerijen rondom dorpen als Kloosterburen, Pieterburen, Uithuizen en 't Zandt. Tuinbouw komt hier zeer weinig voor. In het noorden van Noord Groningen verbouwd men veel pootaardappelen en wintertarwe, groente beduidend minder. Pal ten zuiden van dit intensieve akkerbouwgebied is sprake van intensieve veeteelt en dan met name het westelijke deel van Noord Groningen rondom dorpen als Winsum, Bedum en Zuidhorn. Daar is veel grasland te vinden en daar zult u zeker in de warmere maanden schapen en vooral koeien in de wei aantreffen.

Dan nog aandacht voor natuur in de landbouwgebieden. Om de natuur beter te bedienen en ook te zorgen voor een betere natuurlijke bestuiving van de gewassen zijn er in de provincie tegenwoordig bloemenrijke akkerranden te zien langs de akkers. Niet overal, maar u zult ze tijdens uw verkenning van dit gebied ongetwijfeld ergens tegenkomen. Agrariërs zaaien dan de akkerranden in met bijvoorbeeld zonnebloemen, mosterdzaad, klaver, andere soorten bloemen en/of granen. Deze kruiden -en bloemstroken zijn een goede manier van natuurlijke plaagbeheersing, vergroten de biodiversiteit en verbeteren de waterkwaliteit. De belangrijkste reden vanuit economisch opzicht is voor de boer uiteraard de gewasbestuiving. De bloemen trekken immers bijen en andere insecten aan. Het is tegelijk een manier om de algemene biodiversiteit op en rondom het bedrijf te vergroten want de insecten trekken op hun beurt bijvoorbeeld weer vogels aan. Op de eerste en laatste foto ziet u een voorbeeld van zo'n bloemstrook. Alhoewel: de laatste bevindt zich langs de velden in het Centrale Woldgebied, dus langs de bermen en weilanden. Dergelijke ingezaaide akkerranden zijn namelijk ook te zien in melkveegebied. U kunt dergelijke intiatieven vinden op de de interactieve kaart van Biotoopprojecten op de kaart. Er zijn tal van wandelroutes en fietsroutes op de website te vinden die u door het net beschreven Noord Groninger land zullen leiden. Misschien dat u na het lezen geïnteresseerd bent in de volgende onderwerpen:

Vakantiebestemming in Noord Groningen
B&B in Noord Groningen


Wandelroute in Groningen
Fietsroute in Noord Groningen
Ander jaargetijde:

→ Lente in Noord Groningen

→ Herfst in Noord Groningen

→ Winter in Noord Groningen


Terug naar:

→ De vier seizoenen in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen