Borgen in Noord Groningen

De historische Menkemaborg en het Schathoes in Uithuizen, Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Theeschenkerij op het Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Allersmaborg in Middag-Humsterland, Groningen Rensumaborg in het dorp Uithuizermeeden, Groningen Landgoed Ekenstein vlakbij Appingedam in Groningen

De woningen van de Groninger Jonkers

Groningen staat bekend om haar vele monumentale, vaak middeleeuwse kerken maar ook om haar borgen. Dat is een typisch Groningse benaming voor een versterkt kasteel of burcht. Daar zijn er in het verleden vrij veel van geweest maar ze zijn lang niet allemaal meer te zien. De oorspronkelijke bouwwerken uit de late middeleeuwen bestaan niet meer, wel van enkele eeuwen later toen de functie tot verdedigen plaats maakte voor stijl, aanzien en comfort. De Menkemaborg in Uithuizen - de mooiste borg in Noord Groningen - bestond al in 1400 maar is gerestaureerd en verbouwd tot haar huidige uiterlijk in 1614. Borgen werden bewoond door de Ommelander Jonkers (provinciale adel) en hebben allemaal een gracht. Twee borgen kunnen worden bezocht omdat ze dienst doen als historische attractie en museum en dat zijn de net al genoemde Menkemaborg en Landgoed Verhildersum in Leens. Op beide landgoederen kunt u ook de mooie tuinen bekijken.

De meeste gebouwen die op deze pagina genoemd worden kunt u niet van binnen bezichtigen omdat ze een andere functie hebben gekregen. De Allersmaborg vlakbij Ezinge en de Breedenborg in Breede (vlakbij Warffum) worden verhuurd om oa. bijeenkomsten in te houden. De Rensumaborg in Uithuizermeeden was vroeger een restaurant maar wordt tegenwoordig gewoon bewoond. Landgoed Ewsum in Middelstum had een borg maar die bestaat niet meer. Dat geldt wel voor het koetshuis waar thee geschonken wordt. Het Landgoed Ewsum en dat geldt ook voor het landgoed rondom de Allersmaborg en de Rensumaborg kunt u wel vrij bewandelen. Landgoed Ewsum heeft ook nog een tuin om te bekijken. Vlakbij het stadje Appingedam vindt u het Landgoed Ekenstein en daar kunt u ook wandelen op paden door het bosrijke terrein. Dat terrein loopt over in Borg Rusthoven, dat recent verbouwd is zodat het de aardbevingen in deze regio goed kan weerstaan. Deze streek vormt immers het aardbevingsgebied. De fraaie borg op Landgoed Ekenstein is overigens een hotel. De Piloersmaborg in Den Ham wordt ook wel de Hamsterborg genoemd, de enig overgebleven boerderijborg in Groningen.


Interactieve kaart met borgen in Noord Groningen


In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Overnachten in een borg?

De prachtige borg van Landgoed Ekenstein vlakbij Appingedam en Loppersum is een hotel. Daar kunt u dus overnachten op het Groninger platteland. Kijk hier verder:

Hotel
foto

Bestemmingen in Noord Groningen

Hieronder vindt u de pagina's over een aantal plaatsen die op het vorige tabblad de revue zijn gepasseerd, plaatsen waar aparte bestemmingspagina's van zijn gemaakt. Daar zijn de borgen te bezoeken en/of het landgoed rondom die borgen te bewandelen. De Allersmaborg ligt vlakbij Ezinge, Landgoed Verhildersum in Leens, Landgoed Ewsum in Middelstum, de Menkemaborg in Uithuizen, de Rensumaborg vlakbij Uithuizen en Landgoed Ekenstein plus Borg Rusthoven op enkele kilometers van Appingedam.

Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Appringedam in Groningen

Filmpjes

Filmpje 1 is van de Menkemaborg (begin juli 2021), filmpje 2 is van Landgoed Ekenstein (begin juni 2021), filmpje 3 van Landgoed Ewsum (eind augustus 2021), filmpje 4 van de Allersmaborg (eind juli 2021) en filmpje 5 van de borg op Landgoed Verhildersum te Leens (begin september 2021).


groen vlak
Terug naar:

→ Historische gebouwen in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (tal van thema's)


© 2020-2022 — Ontdek Noord Groningen