Leuke bruggetjes in Noord Groningen

Mensingweersterbalkje in het dorpje, Groningen Hoogholtje over de Pieterbuurstermaar richting Pieterburen, Groningen Bruggetje over de Warffumermaar naar molen de Zilvermeeuw in Onderdendam en Menkeweer, Groningen Bruggetje over de Uilenestermaar bij Kloosterburen in Groningen Zicht op het dorp Houwerzijl in Groningen Oude Kerkpad van Middelstum naar Toornwerd, Groningen Bruggetje over de Uithuizermeedstermaar naar Oldenzijl, Groningen De Jeneverbrug vanaf het ijs in Winsum, Groningen Alberdapad in 't Zandt, Groningen Brug over de Rasquerdermaar bij de Molenweg, Groningen Bruggetje en huisje bij schutsluis 't verloat in Warffum, Groningen Brug over het Hunsingokanaal bij Niekerk in Groningen Het dorpje Garrelsweer aan het Damsterdiep, Groningen Beschermde dorpsgezicht van Winsum, Groningen Het middeleeuwse centrum van Appingedam in Groningen

Hoogholtjes, hoogiezertjes en andere voetgangersbruggen

In Noord Groningen zijn tal van waterwegen in de vorm van kanalen, diepen en maren. Dat resulteert logischerwijs in de noodzaak om voor oversteekplaatsen te zorgen en die zijn er in ruime mate. Natuurlijk zijn er tal van gewone stenen bruggen waar auto's en fietsers overheen kunnen maar u zult ook een aantal kleinere voetbruggetjes tegenkomen. Een aantal daarvan zijn zogenaamde hoogholtjes, vaste houten voetbruggetjes die hoog genoeg zijn zodat er bootjes onderdoor kunnen varen. Denk aan het hoge exemplaar over de Pieterbuurstermaar aan het Pieterpad, die over de Houwerzijlstervaart vlakbij Houwerzijl, die over de Uilenestermaar tussen Kloosterburen en Grijssloot, en de pittoreske bruggetjes in Mensingeweer (Mensingeweersterbalkje) en Menkeweer (een vrij nieuwe bij Onderdendam) die uitkomen bij een oude molen.

Het hoogholtje is er ook in de ijzeren variant en die heet onofficieel hoogiezertje. U zult begrijpen dat dit Groningse benamingen zijn. Een zeer in het oog springend exemplaar is de Jeneverbrug in Winsum die ook nog eens fraai uitzicht biedt op het pittoreske deel van het Winsumerdiep en de twee molens. Denk ook aan het kleine bruggetje over het Boterdiep van Middelstum naar Toornwerd, 't Baalkje over de Uithuizermeedstermaar tussen Oldenzijl en Uithuizen, en de meer ronde brug over de Rasquerdermaar vlakbij Tinallinge. In Middelstum vindt u ook nog een hoogholtje dat leidt naar het mooie borgterrein van Ewsum. Dan zijn er ook nog vlakke bruggetjes zoals opklapbruggen. Denk aan de houten klapbrug van Garrelsweer over het Damsterdiep, het smalle bruggetje bij schutsluis 't Verloat in Warffum en Zuidema's Klap over het Hungsingokanaal bij Niekerk.

Hierboven heeft u een aantal leuke voetgangersbruggetjes de revue zien passeren. Die komen terug in tal van wandelroutes en ook wel fietsroutes. Nog even speciale aandacht voor het Winsumerdiep en de waterlopen die daar ook op aansluiten omdat hier de dichtheid aan leuke bruggetjes hoog is. In Winsum zelf vindt u de al beschreven Jeneverbrug maar ook de Boog, het fraaie stenen bruggetje in het hart van het historische centrum. Dat Winsumerdiep stroomt oostwaarts tot in het kleinere Onderdendam en daar bevinden zich wel vier bruggen, als je die in Menkeweer dat tegen het dorp aan ligt meetelt zelfs vijf. Twee daarvan zijn hoogholtjes. Sterker: er zijn nog meer bruggetjes maar die eindigen bij huizen aan de andere kant van Warffumermaar. En dan moet er zeker ook nog aandacht zijn voor het middeleeuwse stadje Appingedam waar meerdere bruggen over het Damsterdiep zijn gespannen. In het oude centrum is het zeer schilderachtig rond het water en dat geldt vooral als u de twee smalle voetgangersbruggetjes bewandeld. Vanaf één daarvan heeft u prachtig zicht op de beroemde Hangende Keukens. Ook verder naar het westen, namelijk bij Eekwerderdraai, Wirdumerdraai en het al genoemde Garrelsweer zijn ophaalbruggen over het Damsterdiep te vinden (ook voor autoverkeer).

Het spreekt voor zich dat niet alle bruggetjes op deze pagina behandeld worden. De net behandelde locaties komen dus allen terug in fiets -en wandelroutes. Hieronder volgen een aantal pagina's over plaatsen of landelijke locaties waar een aantal genoemde bruggen gesitueerd zijn. Ook in/aan de Eenrumerstreek staat een leuk hoogholtje. In streekje 't Stort staat het bruggetje over het Hunsingokanaal dat uitkomt op het fietspad naar Leens. De Zwarteweg is vlakbij het hoogholtje over de Houwerzijlstervaart. Tip: u kunt ook de uitgebreide zoekmachine van deze website gebruiken waar u locaties kunt intypen en zodoende de relevante pagina's kunt vinden waar ze in voor komen. Misschien dat u de volgende pagina over leuke paden en weggetjes en onverharde wandelpaden ook wel interessant vindt.


Voorbeelden van plaatsen en plekken

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Appringedam in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen 't Baalkje in Oldenzijl Eenrumerstreek Grijssloot Hoogholtje bij Pieterburen Molenweg bij Tinallinge 't Stort Niekerkerpad en de Zwarteweg

Filmpjes

Enkele impressies van leuke bruggetjes en/of het uitzicht daar vanaf (late voorjaar en zomer van 2021).


Terug naar:

→ Historische gebouwen in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (thema's)


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen