Musea in Noord Groningen

Museum Mohlmann in de stad Appingedam, Groningen De Groninger Zilverkamer in de stad Appingedam, Groningen Het museum van stad Appingedam, Groningen Muzee Aquarium in de havenstad Delfzijl, Groningen Museum Helmantel in Fivelingo, Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum, Groningen Museum Wierdenland in Ezinge, Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Theefabriek in Houwerzijl, Groningen De historische Menkemaborg en het Schathoes in Uithuizen, Groningen Museum en bibliotheek het Kinderboekenhuis in Winsum, Groningen Het Groninger Museum in de stad Groningen Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen

Kunst en geschiedenis op het Groninger platteland en in de grote stad

In Noord Groningen zijn de nodige musea om te bezichtigen. Een behoorlijk aantal vindt u terug hierboven bij de foto's en uiteraard hieronder op de interactieve kaart. Vanzelfsprekend zijn er ook de nodige musea in de grote stad gesitueerd. Denk aan het iconische Groninger Museum waar moderne kunst is te zien maar bijvoorbeeld ook een collectie van De Ploeg, het Groningse kunstenaarscollectief dat haar oorsprong vond in 1918. De schilders van De Ploeg vervaardigden expressionistische en impressionistische werken, ook van het Groninger landschap. Als u meer wilt weten over de stadse geschiedenis, ga dan naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum dat in de nabije toekomst zal worden getransformeerd tot het Museum aan de A, het historische museum van stad en provincie. Verder vindt u in Groningen het Universiteitsmuseum, het Grafisch Museum (GRID) en in het schitterende nieuwe Forum Storyworld, hét Nederlandse museum voor strips, animatie en games.

Op het platteland van Noord Groningen is ook van alles te om te bezichtigen. Zo zijn er middeleeuwse kerken die zijn te bekijken maar die vindt u terug op de pagina over kerken. Dat zijn er namelijk heel veel in de provincie. Op de kaart hieronder worden echter wel een drietal kerken uitgelicht omdat die onderdeel uitmaken van het 'Grootste Museum van Nederland'. Dat zijn kerken die uitblinken vanwege hun interieur. U kunt ze bezoeken in de dorpen Pieterburen, Middelstum en Krewerd. Groningen staat ook bekend om haar borgen, mooie stenen huizen met gracht. In het noorden van de provincie zijn er twee die opengesteld worden voor bezoekers. Dat zijn de Menkemaborg in Uithuizen en Landgoed Verhildersum in Leens. U kunt er ook genieten van de mooie tuinen, inclusief rozentunnel. In de borgen kunt u zien hoe de beter gesitueerden vroeger leefden. In Openluchtmuseum het Hoogeland te Warffum kunt u bekijken hoe de gewone man in de 19e en 20e eeuw leefde. Bekijk daar oa. oude cottages, huisjes van middenstanders en een oud schoollokaal. In Museum Wierdenland te Ezinge leert u meer over de geschiedenis van het Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van West Europa. In Aduard kunt u naar het Kloostermuseum gaan dat vertelt over de geschiedenis van de cisterciënzer Sint Bernardusabdij. Zes van de net genoemde locaties behoren overigens tot de Groninger Waddenmusea. In Museum Stad Appingedam kunt u terecht om meer te weten te komen over het schilderachtige middeleeuwse stadje. Daar vindt u vlakbij ook de Groninger Zilverkamer. Historische informatie is ook te vinden in het MuzeeAquarium te Delfzijl en in het Visserijmuseum van Zoutkamp. In het kleine dorpje Rottum op het Hogeland kunt u ook nog een minimuseum bezichtigen. Dat is het 't Hoeske van Thais Joaptje, een heel klein huisje dat is ingericht zoals het er in 1835 uitgezien moet hebben. Het staat vlakbij de kerk.

Bent u meer van de kunst? Ook dan zijn er locaties op het platteland waar u terecht kunt. Denk aan Museum Møhlmann in Appingedam. In de monumentale Muzeheerd bevindt zich het woonhuis, atelier, museum en beeldentuin van de kunstenaar Rob Møhlmann. Er is ook een museumtuin aanwezig. Museum Helmantel staat in Westeremden en dat is het museum van de beroemde fijnschilder Henk Helmantel. Het is gevestigd in de pastorieboerderij (de Weem) op de dorpswierde. Museum de Eenhoorn in Ulrum exposeert werk van de 20e eeuwse schilder/tekenaar Johfra. Op de wierde van Obergum in het dorp Winsum staat het Kinderboekenhuis, een bibliotheek en museum met een unieke verzameling kinderboeken. Dan zijn er ook nog twee musea in dit deel van de provincie die gewijd zijn aan producten, namelijk de Theefabriek in Houwerzijl en Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum. De eerste is ook een bekende theeschenkerij en de tweede een café-restaurant. Het Raadhuis van Usquert dat ontworpen is door de beroemde bouwmeester Berlage is al wat jaartjes niet meer geopend voor bezoekers. Wie weet of dat in de toekomst (na renovaties) nog zal veranderen.


Interactieve kaart met musea in Noord Groningen


In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Bestemmingen in Noord Groningen

Hieronder vindt u de pagina's over een aantal plaatsen die op het vorige tabblad de revue zijn gepasseerd, plaatsen waar aparte bestemmingspagina's van zijn gemaakt. Daar zijn één of meerdere van de genoemde musea te bezoeken. Te beginnen met de stad Groningen. Daarna volgen de cultuurlandschappen het Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied, De Marne, Het Hogeland en Fivelingo.

Stad Groningen

groen vlak Vakantiebestemming Stad Groningen groen vlak


Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Aduard in Groningen


De Marne

Vakantiebestemming Leens in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen


Het Hogeland

Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Usquert in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen


Fivelingo

Vakantiebestemming Appringedam in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Delfzijl in Groningen

Filmpjes

Filmpje 1 is gemaakt bij de Menkemaborg in Uithuizen, filmpje 2 bij Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum, filmpje 3 bij Kloostermuseum St Bernardushof in Aduard en filmpje 4 bij 't Hoeske van Thais Joaptje, één van de kleinste huisje in Groningen. Het is ingericht zoals het in 1835 eruit moet hebben gezien en is dus in feite een minimuseum, gratis te bekijken. Filmpje 5 is gemaakt bij Museum Møhlmann. Filmpje 6 is gemaakt bij de Theefabriek in Houwerzijl: theemuseum maar bovenal theeschenkerij en theewinkel. De filmpjes zijn gemaakt in de zomer van 2021 behalve die van Museum Møhlmann en de Theefabriek, die zijn in oktober gemaakt.


Terug naar:

→ Historische gebouwen in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (tal van thema's)


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen