Natuurgebieden in Noord Groningen

Uitkijktoren en fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied Ballastplaat in het Nationaal Park Lauwersmeer, Nederland Noordpolderzijl aan de kust van Groningen De Noordkaap op de dijk van het Hogeland in Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Natuur van Kardinge en het Beijmerbos in Groningen Natuur van de Onlanden in Eelderwolde bij Groningen Muzee Aquarium in de havenstad Delfzijl, Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen Enne Jans Heerd in Maarhuizen, Groningen

Geniet van de natuur in Noord Nederland

In Noord Groningen is veel moois te zien qua landschap maar het grootste deel daarvan is in cultuur gebracht. Er zijn grote oppervlakten aan weilanden en akkers. Hoe noordelijker je komt, hoe meer akkerland je aantreft. Er is echter ook natuur om van te genieten. Het meest in het oog springend is wat dat betreft het noordwesten van de provincie waar het Nationaal Park Lauwersmeer is gesitueerd. Dat ligt overigens ook deels in Friesland. In dat waterrijke gebied kan de vogelaar aan zijn of haar trekken komen. U vindt u er verschillende vogelkijkpunten, soms torens. Rondom het Lauwersmeer kunt u daarnaast ook Schotse hooglanders en koninkpaarden zien. Vlakbij het nationale park treft u ook de Marnewaard. Dat is deels een militair oefenterrein en deels een natuurgebied bestaande uit bos en grasland. Aan en bij de noordelijke kustgebieden van Groningen zijn nog meer locaties waar u vogels kunt spotten. Denk aan Ruidhorn op het Hogeland, gesitueerd bij het kweldergebied genaamd het Uithuizerwad. Dat is ook in de buurt van Noordpolderzijl, een prachtig plekje bij de dijk waar ook kwelders te vinden zijn. Op de kaart hieronder ziet u ook de Noordkaap staan. Dat is geen natuurgebied maar een punt om van het uitzicht te genieten over het wad en over de landinwaarts gelegen polders. Op de kaart staan ook natuurgerelateerde bezoekersattracties, namelijk Zeehondencentrum Pieterburen, het MuzeeAquarium in Delfzijl en Doe Zoo Insektenwereld in Leens. De Enne Jans Heerd is een monumentale boerderij op de wierde van het gehucht Maarhuizen, vlakbij Winsum. Er wordt momenteel door de bewoners samen met staatsbosheer aan een nieuwe bestemming voor het pand gezocht. U kunt er wandelen over het natuurlijke landgoed. Als u van bloemen, planten en bomen houdt, kijk dan ook eens op de pagina over tuinen en parken in Noord Groningen.

Bezoekerscentra

Op de kaart vindt u ook locaties van bezoekerscentra die gewijd zijn aan natuur -en cultuurlandschappen. Twee daarvan zijn van de organisatie het Groninger Landschap. In Pieterburen staat Bezoekerscentrum Waddenkust dat vertelt over het Waddengebied en in Noorderhoogebrug vlakbij de stad Groningen bevindt zich het Bezoekerscentrum Reitdiep. Het Reitdiepgebied is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. U ziet er wierden, oude akkers en kronkelende sloten en velden waar weidevogels leven. U vindt die velden onder andere vlakbij Garnwerd, in de streken Koningslaagte en Paddepoel vlakbij Adorp, Schilligeham vlakbij Winsum en de Medenertilsterpolder. Het Activiteitencentrum Lauwersnest bevindt zich op de Ballastplaat in Nationaal Park Lauwersmeer en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Vlakbij de stad Groningen zijn ook twee natuurgebieden die beschermd worden door Natuurmonumenten. Dat zijn Kardinge (ook een recreatiegebied) en de Onlanden. De Onlanden liggen bij het dorpje Eelderwolde en bestaat uit ruige hooilanden, moerasbos, en waterrijke stukken land die als waterberging dienen en waar vogels leven. U zult er ook grazende exmoorpony's in de wei zien staan. U kunt er ook naar de Onlanderij gaan, een plek die het startpunt vormt voor excursies door het natuurgebied en waar u kunt eten en drinken in het café. Ook interessant:

Natuurgebieden van het Groninger Landschap | Natuurmonumenten in Groningen


Interactieve kaart met natuur in Noord Groningen


In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Cultuurlandschappen in Noord Groningen

Niet alleen de natuur is mooi qua landschap maar het boerenland in Groningen - of het nu gaat of weilanden of akkerland - is ook prachtig. Aanschouw de de uitgestrekte polders, de maren (waterlopen) en wierden (terpen) en dat alles in combinatie met oude dorpjes en middeleeuwse kerken. Hieronder vindt u meer informatie en bestemmingen per cultuurlandschap, inclusief de stad Groningen. Het Middag-Humsterland heeft tevens de status van Nationaal Landschap en het Lauwersmeer dat van Nationaal Park.


Wierdelandschap en kerk in het Middag Humsterland, Groningen
Molen op het Hogeland van GroningenEen boerderij in het Centrale Woldgebied, Groningen
Wierderdorp in Fivelingo, GroningenKerk en akkers in De Marne, Groningen
fotoNatuur en weg in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen en Friesland
Kerk en rivier in de stad Groningen

Filmpjes

Zie hier filmpjes van enkele natuurgebieden. Filmpje één is van het Uithuizerwad (buitendijks) en Ruidhorn (binnendijks) aan de noordkust, filmpje twee van de Klutenplas, eveneens bij de zeedijk, in de Noordpolder. Filmpje drie laat de landelijke schoonheid van Maarhuizen bij de Enne Jans Heerd zien, filmpje vier in natuurgebied Kardinge vlakbij de stad Groningen en filmpje vijf in de Kollumerwaard binnen Nationaal Park Lauwersmeer. Filmpje zes is niet van een natuurgebied maar van een kleine idylle, namelijk een berm in Westerwijtwerd met wilde bloemen van de Vlinderstichting. Alle filmpjes zijn gemaakt in juni en juli 2021.


Terug naar:

→ Landschappen en natuurlijke locaties in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (tal van thema's)


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen