9 daagse reis langs stad, platteland en Schiermonnikoog

Strandpaviljoen op het Waddeneiland Schiermonnikoog Duinen en strand op het Waddeneiland Schiermonnikoog Eilander huisjes in het dorp Schiermonnikoog Fietsers op het Waddeneiland Schiermonnikoog Lutje Hoeske in Lutjerijp, Groningen Pittoreske dorpje Uitwierde bij Delfzijl, Groningen Menkemaborg en tuinen in Uithuizen, Groningen Hangende Keukens van Appingedam in Groningen Martinitoren vanaf het Martinikerkhof in de stad Groningen Oude Boteringestraat in de stad Groningen Noorderplantsoen in de herfst, de stad Groningen Winter en sneeuw aan het Hoge der A in de stad Groningen Hotel boeken via Ontdek Noord Groningen

Strand, stad, landelijk schoon en natuur

Deze rondreis langs drie locaties in respectievelijk landelijk Noord Groningen, de stad Groningen en het Waddeneiland Schiermonnikoog is gebaseerd op verplaatsingen per openbaar vervoer (trein, bus en veerboot) OF per auto. Ik zal per bestemming vermelden wat dan wijs is. U kunt de auto overigens niet mee het eiland opnemen.

Te beginnen met de reis vanuit uw woonplaats in Nederland of België: eerst zorgt u ervoor dat u per trein naar de stad Groningen reist. Er is bijvoorbeeld een directe treinverbinding met de Randstad. Zo kunt u zonder overstappen vanuit oa. Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en later ook Zwolle naar de stad reizen. Als u uit het zuiden of oosten komt dan zal er moeten worden overgestapt. Deze rondreis laat ik om praktische redenen beginnen met het verblijf op het platteland, een mooi landgoed waar u per bus kunt komen en waar u een fiets en ook e-bike kunt huren om van het landschap te genieten en leuke dorpjes, oude kerken en historische attracties in de omtrek te bezichtigen. Ook kunt u er uitgebreid gaan wandelen.

Na het verblijf op het Noord Groninger platteland volgt een bezoek aan de stad Groningen waar u vanuit uw hotel deze historische, doch levende universiteitsstad kunt verkennen. Er is een mooie mix van oude gebouwen en straatjes met leuke winkelstraten, tal van horeca en ook enkele landelijk bekende moderne blikvangers. Bestemming nummer drie is dan het autoloze eiland Schiermonnikoog dat relatief rustig is omdat het maar één klein dorpje telt, natuur herbergt en een onmogelijk breed (18 km) strand heeft. Ook op Schiermonnikoog kunt u wandelen en op meerdere plekken fietsen huren.

Kaart van de rondreis langs stad, ommeland en eiland in Noord Groningen

U zou deze vakantie zo kunnen indelen: 4 nachten platteland, 2 nachten stad en 3 nachten eiland. Maar hoeveel nachten u in totaal vakantie wilt vieren in dit uiterst noordelijke deel van Nederland is uiteraard aan u. Bepaal vooral zelf waar u de nadruk op legt of misschien wilt u zich wel concentreren op twee van de drie bestemmingen en/of juist wat langer in de stad verbijven. Lees toch vooral eerst de volgende tabbladen door waar de bestemmingen en hotels nader worden belicht en daarna hieronder verder.


1. Hotel Landgoed Ekenstein - (bij) AppingedamEkenstein is een historisch landgoed in het noordoosten van Groningen, gesitueerd bij het Damsterdiep en op slechts enkele kilometers van het fraaie middeleeuwse stadje Appingedam. Overnachten kan in het hotel op Landgoed Ekenstein waar ook een café-restaurant met terras aanwezig is. Het landgoed loopt overigens over in het terrein rond de gerestaureerde Borg Rusthoven. Dat is geen bezoekersattractie maar je kunt er wel langs wandelen. Op het water -en bosrijke terrein kunt u een leuke wandeling maken. Fietsen huren kan hier ook: een unisex fiets of een e-bike. Wijs is om vooraf de fietsen te reserveren om zeker te zijn dat ze beschikbaar zijn. Met een gewone fiets kunt u stukjes fietsen in de directe omgeving, een electrische fiets maakt dat u ook langere tochten kunt ondernemen. Fiets bijvoorbeeld naar het fraaie Appingedam, een klein stadje met een laat middeleeuws stadshart. De Hangende Keukens zijn zeer bekend. In het stadje bevindt zich het historische museum en aan de rand het Museum Möhlman waar je realistische en figuratieve kunst kunt bekijken. Dat museum ligt aan dezelfde weg als Ekenstein en staat slechts 1,5 a 2 km verderop.

In de directe omgeving zijn ook kleine dorpjes met oude middeleeuwse kerken te vinden. Denk aan Wirdum, Oosterwijtwerd, Eenum, Zeerijp en Westeremden. Ook het grotere en nabij gelegen dorp Loppersum heeft een fraai exemplaar. Als u per e-bike een langere tocht wilt maken - denk bijvoorbeeld aan een km of 40 - dan zou u bijvoorbeeld naar Uithuizen kunnen fietsen waar de prachtige Menkemaborg staat, een historische bezoekersattractie op het Hogeland van Groningen. Op het Landgoed Ekenstein kunt u een relatief kort stukje wandelen maar ook veel langere routes ondernemen over het omliggende platteland.

Meer info: Appingedam | Fivelingo (cultuurlandschap) | Uithuizen | Hogeland


Bekijk hier de interactieve kaart van Landgoed Ekenstein maar ook de hele weide omgeving (uitzoomen):

Landgoed Ekenstein en omgevingDe reis met het OV: als u met het openbaar vervoer reist dan dient u eerst per trein naar de stad Groningen te reizen. Wandel vervolgens naar het aangrenzende busstation en stap dan op de bus naar Delfzijl. Dat is lijn 6. Die dienst wordt verzorgd door Qbuzz en rijdt 4 keer per uur dus de aansluiting is altijd goed. Landgoed Ekenstein ligt vlakbij halte Eekwerd. Daar moet u uitstappen, dat is bij een rotonde. Vandaar is het nog één km lopen. Dat kan over de weg of over het bospaadje via Borg Rusthoven. Eekwerd staat niet in de dienstregeling maar er is wel een halte. Het is de halte na Wirdum. De busrit van het Hoofdstation in Groningen naar Eekwerd duurt ongeveer 40 minuten.

Bus: Reisplanner van Qbuzz


De reis met de auto: hier hoeft niet veel over gezegd te worden, behalve dat er bij het hotel/landgoed ruimschoots parkeergelegenheid is.


Wandelroutes vanuit Ekenstein

Hieronder staan enkele voorbeelden van wandelroutes. De eerste twee zijn rondwandelingen waarbij de tweede niet direct via Ekenstein gaat maar dat is wel heel goed mogelijk met een simpele aanpassing. Bekijk de route en het wordt uitgelegd. Route 3 gaat van treinstation naar treinstation. Wandel dus eerst het traject naar Loppersum, stap daar op de trein naar Appingedam (richting Delfzijl) en loop dan het tweede deel terug naar Landgoed Ekenstein. Het is natuurlijk ook mogelijk om de bus te pakken naar een dorp of stadje langs buslijn 6 en daar een leuke route wandelen. Sommige van onderstaande routes gaan deels over onverhard terrein, met name de tweede route. Een korte wandeling over het bosrijke landgoed Ekenstein is natuurlijk ten alle tijde mogelijk tijdens uw verblijf.

Wandelen icm het openbaar vervoer


Wandelen op Ekenstein Wandelen bij Eenum Wandelen op EkensteinFietsroute vanuit Ekenstein

Hieronder staan een lange fietsroute die kan worden gestart bij Landgoed Ekenstein. Er zijn echter tal van routes mogelijk, ook veel kortere uiteraard. De wandelroutes hierboven zijn bijvoorbeeld ook (uitzonderingen daargelaten - het staat er wel bij) als fietsroute te gebruiken. Het netwerk van fietspaden en rustige wegen is in Noord Groningen zeer uitgebreid waardoor er tal van routes mogelijk zijn. Zoals al eerder in de tekst vermeldt zou u eventueel ook naar de Menkemaborg in Uithuizen kunnen fietsen om die prachtige historische setting te bekijken. Dat zal een route worden tegen de 40 km, natuurlijk vooral interessant als u een e-bike huurt.

groen vlak Fietsen in Appingedam groen vlak

2. Hotel Corps de Garde - Groningen


Hotel Corps de Garde is gesitueerd in de stad Groningen en wel in een monumentaal pand aan het water. U zit hier op de hoek van de fraaie Oude Boteringestraat met de Noorderhaven en pal aan de rand van het centrum. Aan de andere kant van het water bevindt zich de Ossenmarkt en daar weer vlakbij het Noorderplantsoen. De fraaie historische universiteitsgebouwen staan ook vlakbij het hotel, evenals het mooie Hoge der A met haar grachtenpanden en oude pakhuizen. Dit aantrekkelijke viersterrenhotel is recent gerenoveerd. U kunt alle tijd gebruiken om de historische stad en haar musea te bezichtigen, te winkelen en te relaxen. Het is een levendige studentenstad met tal van horeca dus er zijn zat plekken om te eten, te drinken en/of een terrasje te pakken als het mooi weer is. U zou bijvoorbeeld het opvallende Groninger Museum of het Noordelijk Scheepvaart Museum kunnen bezichtigen. Als u van een fraai uitzicht wilt genieten dan zou u de Martinitoren kunnen beklimmen of als u geen zin heeft in fysieke inspanning via de roltrappen naar het dakterras van Forum Groningen kunnen gaan. Het Forum is de nieuwe archtitectonische parel van de stad, enigszins verdekt opgesteld vlakbij de Grote Markt.

Als u zou willen dan is het ook nog mogelijk om per trein uitstapjes te maken naar dorpen in de provincie. Denk bijvoorbeeld aan Winsum dat door de ANWB in 2021 als mooiste dorp van het land is betiteld (15 minuten), Warffum (25 minuten) met haar Openluchtmuseum het Hoogeland en Uithuizen (35 minuten) waar de Menkemaborg te bezoeken is. De busdiensten in stad en ommeland worden verzorgd door Qbuzz, de treinen door Arriva. Het hotel bevindt zich op 1,4 kilometer lopen van het Hoofdstation van Groningen en 1,2 kilometer van Station Noord. Beiden stations aan de spoorlijn richting het noorden waar de net genoemde dorpen aan liggen.

Meer info: Groningen | Winsum | Warffum | Uithuizen

Openbaar vervoer: Arriva (trein) | Qbuzz (bus)


Bekijk hier de interactieve kaart van Hotel Corps de Garde maar ook de hele weide omgeving (uitzoomen):

Hotel Corps de Garde en omgevingDe reis met het OV: als u met het openbaar vervoer reist dan dient u eerst per bus (wederom lijn 6) van Eekwerd naar de stad Groningen nemen. Wandel vervolgens naar het aangrenzende busstation en stap daar op een stadsbus als u niet de hele 1,4 km naar het hotel wilt lopen. Vanaf het Hoofdstation kunt u met de stadsbussen 1,2 en 10 naar de Pijpstraat. Vandaar nog wel 600 meter lopen. Wilt u van het hotel met de bus naar het Hoofdstation? Neem dan lijn 10 vanaf de halte aan de Oude Ebbingestraat, 300 meter lopen van het hotel. U zou - zittende in lijn 6 vanuit Eekwerd - ook kunnen uitstappen bij de halte voor de hoofdingang van het UMCG (ziekenhuis) en vandaar 1,2 km naar het hotel kunnen lopen.

Bus: Reisplanner van Qbuzz


De reis met de auto: Hotel Corps de Garde heeft zoals de meeste hotels in stadscentra geen eigen parkeergelegenheid maar het heeft wel als voordeel dat de parkeergarage van de Ossenmarkt hier recht tegenover (ondergronds) zit. Vanuit de garage wandelt u in een minuut naar het hotel.2b. Boutique Hotel de Doelen - Groningen


Er zijn in de stad (waarvan de meeste in het centrum) ook tal van andere hotels te boeken. Sommige iets duurder, de meesten wat goedkoper. Zo zijn er bijvoorbeeld hotels rondom de Grote Markt en het zuiderdiep waar veel bussen langs rijden. Hotel de Doelen is één van die hotels, gesitueerd aan de Grote Markt en ook een slag goedkoper. Wenst u een viersterrenhotel aan de Grote Markt? Dan zou u hier een kamer in het Market Hotel kunnen boeken. Er rijden meerdere stadsbussen via de Grote Markt, namelijk lijnen 1,3,4 en 10. De auto kan worden geparkeerd in parkeergarage Forum hier vlakbij.

Market Hotel aan de Grote Markt

3. Hotel Graaf Bernstorff


Hotel Graaf Bernstorff staat in het dorpje Schiermonnikoog, het enige klein dorpje op het gelijnamige Waddeneiland. Schiermonnikoog is één van de Nederlandse Waddeneilanden die hier voor de noordkust van Groningen en Friesland liggen. Het eiland biedt dus een klein pittoresk dorpje, fraaie natuur en een enorm groot strand aan de noordkust, ook vlakbij het dorpje. Een deel van het eiland is onderdeel van een nationaal park, logisch genaamd Nationaal Park Schiermonnikoog. Het is een gevarieerd landschap met strand, duinen, bossen, kwelders, bloemen en polders die ook door tal van vogelsoorten bezocht worden. U kunt hier niet met de auto komen maar wel gebruik maken van de bus en ook een fiets huren. Daarover later meer.

Meer info: Schiermonnikoog (info) | Schiermonnikoog (kaart)De reis met het OV: als u met het openbaar vervoer reist dan dient u eerst de bus te pakken van de stad Groningen naar Lauwersoog. Dat is lijn 163 van Qbuzz en die doet er een uur over het eindpunt Veerhaven Lauwersoog. Deze bus van Qbuzz rijdt overigens niet elk uur maar een klein aantal keren per dag. Goed plannen dus. Eenmaal aangekomen in de haven kunt u met de boot naar Schiermonnikoog. Er is een veerdienst van 45 minuten en een sneldienst van 20 minuten en die varen behoorlijk vaak op een dag. Bekijk de vaartijden hieronder. Aangekomen op het eiland kunt u altijd gelijk met de bus naar het dorpje of naar locaties in de buurt van het dorpje. Busdiensten op het eiland worden verzorgd door Arriva. Buslijn 2 gaat naar het dorp en stopt ook bij het hotel.

Boot naar Schiermonnikoog | De bus naar Lauwersoog | De bus op Schiermonnikoog


De reis met de auto: Schiermonnikoog is een autoloos eiland, dus u kunt de auto niet meenemen op de veerboot. Deze kunt u parkeren in de haven van Lauwersoog waar een groot parkeerterrein is gesitueerd bij de terminal.Wandelen en fietsen

Het eiland is een kilometer of 18 lang en er zijn ook fietspaden dus behalve wandelen is het ook mogelijk te gaan fietsen. Hieronder ziet u een fietsroute van 21 kilometer staan. Er zijn drie plekken op het eiland waar u een fiets kunt huren, één daarvan is bij de haven (Veerdam) en twee in het dorp. De derde link leidt u naar een wandelroute van 15 km, via oa. het Rif, de Westerplas en ook langs duinen. Misschien dat je nog zeehonden kunt zien. Er zijn meer wandelroutes te volgen, dat moet gezegd.

Fietsroute | Fietsverhuur | Wandelroute3b. Strandhotel om de Noord


Als je nog liever dichter bij het strand overnacht dan is het Strandhotel om de Noord een goede keus. Dat staat niet in het dorp Schiermonnikoog maar 1,5 kilometer verder noordwaarts aan de Badweg én bij het strand. Ook hier kunt u gewoon met de bus komen. Het is het eindpunt van buslijn 3. Er staan altijd bussen te wachten als u van de veerboot komt dus u kunt altijd vrijwel direct naar het hotel reizen.
Terug naar:

→ Vakanties en rondreizen


Ander type vakantie?

→ Autorondreis door Noord Groningen - 7 dagen of minder (of meer)

→ Wandelvakantie door Noord Groningen - 8 dagen of minder

→ Actieve vakantie in Noord Groningen icm het OV

→ Citytrip naar Groningen mét uitstapjes - 6 dagen of minder

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen