8 daagse wandelvakantie in Noord Groningen

Op wandelvakantie in Noord Groningen, Nederland Hotel boeken via Ontdek Noord Groningen Visserbrug en Hoge der A in de stad Groningen Natuurlijke graslanden en de Noordermolen in natuurgebied Kardinge, Groningen Het plattenburgervoetpad in Noordwolde, Groningen Restaurant de Molenaar in Onderdendam, Groningen Abt Emopad in Westeremden, Groningen Zuiderlopsterweg met zicht op Eenum, Groningen Het strand van Delfzijl, Groningen Kerk en wierde van het dorpje Marsum in Groningen Hangende Keukens van Appingedam in Groningen Lutje Hoeske in Lutjerijp, Groningen Bomen en park rond de Menkemaborg in Uithuizen De Oldorpsterweg vlakbij Usquert in Groningen Straatjes en wegwijzers in het Openluchtmuseum Hoogeland in Warffum, Groningen Pad langs de Westernielandstermaar richting Pieterburen, Groningen Eenrumermaar en molen en kerk van Eenrum in Groningen Platteland rondom het dorp Ezinge in Groningen Weem en kosterij in Groot Wetsinge, Groningen

Een ontdekkingstocht door Noord Groningen

Ontdek Noord Groningen is geen reisorganisatie dus u boekt geen pakketreis en ook is er geen sprake van bagagevervoer. U kunt via de volgende tabbladen informatie vinden over de route en zelf een hotel boeken voor het eindpunt van elke etappe. De locaties van de hotels staan ook op de interactieve kaart. Er zijn uiteraard meer accommodaties in deze regio maar deze zijn uitgelicht omdat er meerdere kamers te boeken zijn waardoor de beschikbaarheid niet zo snel een probleem is als bij bijvoorbeeld een b&b. Ook zijn deze locaties handig omdat je er frequent gebruik kunt maken van openbaar vervoer. Het wandelen gebeurt hoofdzakelijk op rustige weggetjes, fiets -en wandelpaden, en af en toe onverharde wandelpaden en veldweggetjes. Voor elke etappe wordt dat aangegeven zodat u bij eventueel zeer nat weer de onverharde passages kunt omzeilen. Bij goed weer zijn ze uiteraard extra leuk.

Wilt u minder etappes wandelen?

U ziet hier 8 etappes maar misschien wilt u enkele dagen korter of zelfs maar een paar dagen lopen. Dat kan ook prima. De hotels zijn namelijk ook goed per openbaar vervoer te bereiken: 6 per trein en 2 per bus. Dus u kunt gerust enkele etappes uitkiezen en daar een hotel voor boeken.

Ook is het mogelijk om voor enkele etappes (niet allemaal) de lengte te verkorten door een iets andere route te nemen of om de wandeling bijvoorbeeld naar een tijdje te onderbreken en het laatste stuk per trein of bus af te werken. Die informatie staat per etappe beschreven.

Interactieve kaart van de gehele routeOm de overzichtelijkheid te behouden hebben de routes drie kleuren meegekregen. Een enkele keer kruist een etappe een andere heel kort. Etappes 1,4 en 7 zijn rood, etappes 2 en 5 blauw en etappes 3 en 6 groen. Het korte lichtblauwe traject is van het Reitdiepveer, de veerpont tussen Schaphalsterzijl en Aduarderzijl. Vele van de kerken op de kaart zijn geopend voor bezoekers. Mocht dat het geval zijn dan staat dat bijna altijd aangegeven met een (vaak rood) bordje 'kerk open'. Als dat zo is, wandel dan gerust binnen.

Niet alle treinstations staan overigens op de kaart, alleen die aan de route liggen. Deze treinen rijden elk half uur, op zondag één keer per uur. Ook de meeste bussen rijden zeer frequent.


Interactieve kaart bekijken op smartphone:

Bekijk hier de interactieve kaart


Misschien handig:

GPX bestand van de route


In het najaar of de winter op pad?

Ik kan me voorstellen dat u niet direct geneigd bent om op een koude najaars of winterdag te gaan wandelen maar dat kan natuurlijk wel. Op een mooie herfst of winterdag is het Groninger land ook prachtig, minder begroeiing, een rauwer landschap en ook vele kerken en monumentale boerderijen die dan vaak een stuk beter zichtbaar zijn van een afstand. Elk seizoen heeft zijn charmes. Zoek eens een mooie herfst of winterdag uit en ga eens flink aan de wandel, ervaar het Groninger land in een andere staat. In het najaar is het misschien handiger om eerst de weerberichten af te wachten en pas relatief kort voor vertrek te boeken. Houd er ook rekening mee dat niet alle bezoekersattracties in de winter open zijn. De websites van de attracties langs de route zijn allemaal te vinden via de interactieve kaart op deze pagina.


Hotel 't Gemeentehuis - Bedum


Eindpunt van etappe 1: Hotel 't Gemeentehuis staat in het centrum van het dorp Bedum, één van de grotere dorpen in de regio. Het bevindt zich bij het Boterdiep en op loopafstand van het treinstation. Bedum heeft een gezellig compact centrum en één van de oudere middeleeuwse kerken in de regio. Er zijn meerdere horecagelegenheden waaronder uiteraard het hotel zelf. Ook kunt u hier naar de supermarkt om eten en drinken voor onderweg te kopen.


Etappe 1: Groningen - Bedum = 22 km

Deze etappe begint in het centrum van Groningen. Ik heb de route laten beginnen bij Hotel de Doelen. Als u namelijk uit een ander deel van Nederland of zelfs België komt dan is een overnachting in de stad Groningen voorafgaand aan de wandelvakantie wel zo praktisch. Het is ook een aanrader want Groningen is een mooie historische stad. U kunt het hotel boeken op het laatste tabblad.

Het eerste deel van de etappe gaat eerst nog een stukje door het oude centrum en langs beroemde monumentale gebouwen en straatjes om dan in noordoostelijke richting naar Sportcentrum Kardinge te bewegen. Dat is waar u via Natuurgebied Kardinge het Groninger platteland op loopt. U kunt het traject naar Kardinge ook eenvoudig omzeilen door een bus te pakken vanuit het centrum. Er gaan vele bussen naar de halte bij het sportcentrum (en park & ride). Dat scheelt al met een al een kilometer of 6. Na het natuurgebied wandelt u noordwaarts via de dorpjes Zuidwolde en Noordwolde naar Bedum.


Wat is er zoal te zien? let oa. op het mooie natuur -en recreatiegebied Kardinge met daarbij het kerkje van Noorddijk en de Noordermolen, het weidse uitzicht op het Centrale Woldgebied vanaf de Noordermolen, het pittoreske karakter van het stukje Zuidwolde aan het Boterdiep, het smalle plattenburgervoetpad tussen Noordwolde en Zuidwolde en de oude kerken in beide plaatsen.

Horeca onderweg: in de stad Groningen kunt u uiteraard op tal van plekken eten en drinken. Ongeveer halverweg in Zuidwolde kan dat ook. Bij het water vindt u daar het eetcafé (met terras) Moeke Vaatstra. Eindpunt Bedum is een relatief groot dorp met meerdere opties waaronder het hotel.

Trein: Bedum ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. Zodoende kunt u per trein naar de stad Groningen maar bijvoorbeeld ook naar Loppersum, Appingedam en Delfzijl. Rijdt elk half uur, op zondag één keer per uur.

Bus: Bedum ligt ook aan buslijn 61 tussen de stad Groningen en Uithuizen. Dat dorp is het eindpunt van etappe 5 en startpunt van etappe 6.

Nat weer? Er zijn onderweg geen onverharde trajecten dus u hoeft geen omleiding te gebruiken als het slecht weer is.


Etappe 1 van de wandelkantie in Noord Groningen

De blauwe stip geeft de locatie van de bushalte bij Sportcentrum Kardinge aan. Er rijden tal van bussen vanuit het centrum van de stad Groningen naar deze plek. Door eerst de bus naar dit punt te nemen kunt u de route naar Bedum met ongeveer 6 kilometer verkorten.

De interactieve kaart van deze etappe - en de andere etappes - vindt u op het eerste tabblad.

Hotel Spoorzicht - Loppersum


Eindpunt van etappe 2: Hotel Spoorzicht is een monumentaal hotel met spafaciliteiten in het dorp Loppersum. Zoals de naam al aangeeft ligt het vlakbij het treinstation (250 meter lopen) maar ook op een spreekwoordelijke steenworp afstand van het centrum en de monumentale Petrus en Pauluskerk. Deze plaats herbergt een beschermd dorpsgezicht. U kunt eten bij het hotel of bij de brasserie en ook is er een supermarkt aanwezig om eten en drinken te kopen voor onderweg.

Etappe 2: Bedum - Loppersum = 21 km

Deze etappe begint in het dorp Bedum. Bewandel eerst even de paadjes rondom de oude Walfriduskerk als u dat nog niet gedaan heeft. Daarna is het relatief recht toe recht aan naar het dorpje Onderdendam, parallel aan het Boterdiep. Tussen Onderdendam en Middelstum verlaat u het Centrale Woldgebied en wandelt u het Hogeland op. Dat is pas het best te merken zo rond Huizinge wanneer de graslanden niet meer de boventoon voeren maar de akkers. Weids uitzicht in overvloed en ook de nodige fraaie dorpjes. Bij Westeremden verlaat u het Hogeland weer en stapt u Fivelingo binnen. (Het cultuurlandschap het Hogeland komt uitgebreider aan bod tijdens etappes 5,6 en 7.)


Wat is er zoal te zien? let oa. op de vijf opeenvolgende beschermde dorpsgezichten van Onderdendam, Middelstum, Huizinge, Westeremden en eindpunt Loppersum. Ook op de oude kerken aldaar. Vooral de Sint-Hippolytuskerk in Middelstum is van binnen een bezienswaardigheid. Let ook op de schilderachtige setting aan het water in Onderdendam, het fraaie historische Landgoed Ewsum in Middelstum, Museum Helmantel in Westeremden (open in zomer en vroege herfst), het onverharde pad langs de akkers en weilanden richting Huizinge en het leuke landelijke traject tussen Westeremden en Loppersum.

Horeca onderweg: in Onderdendam bevindt zich restaurant de Molenaar, in Middelstum vindt u in het dorp Herberg in de Valk (niet altijd geopend), een supermarkt en op Landgoed Ewsum een theeschenkerij met terras. Op startpunt Bedum is ook een supermarkt aanwezig.

Trein: Loppersum ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. Delfzijl is het startpunt van etappe 4.

Nat weer? Er is onderweg één vrij lang onverhard traject en dat ligt tussen Middelstum en Huizinge. Mocht het dus heel nat zijn of recent heel nat zijn geweest, sla dat over en blijf gewoon de weg volgen. Dat is de Colpende die automatisch overgaat in de Huizingerweg.


Etappe 2 van de wandelkantie in Noord Groningen

Het traject tussen de groene stippen geven het onverharde traject weer. De groene stippellijn is de route die u neemt als u het onverharde traject wilt vermijden.

De interactieve kaart van deze etappe - en de andere etappes - vindt u op het eerste tabblad.


Eemshotel - Delfzijl


Eindpunt van etappe 3: Het Eemshotel is gesitueerd in het havenstadje Delfzijl. Het bevindt zich bij de dijk en staat op palen boven het water van de Eems. Vanuit het hotel wandelt u zo het strand op waar men recent een nieuwe boulevard gebouwd heeft waarvandaan u zo het centrum in loopt. Het MuzeeAquarium (historisch museum en aquarium) staat ook vlakbij. Delfzijl is de grootste plaats in de noordoostelijke hoek van Groningen en geniet vooral bekendheid omdat hier het grote evenement Delfsail wordt georganiseerd (eens in de zoveel jaar).

Etappe 3: Loppersum - Delfzijl = 21 km

Deze etappe begint in het dorp Loppersum en gaat in zijn volledigheid door het cultuurlandschap Fivelingo. Onderweg treft u qua landschap een mix van akkerland en graslanden die voor de veeteelt bestemd zijn. Het eerste traject naar Eenum is gelijk een leuk stukje want dat is de onverharde Zuiderlopsterweg. De route is voor het grootste deel landelijk waarbij u vier keer door een klein dorpje wandelt. Uiteindelijk wisselt u het platteland in voor het pad op de zeedijk. Vanaf dat punt wandelt u met de zon in uw gezicht (als die schijnt uiteraard) langs de Eems naar Delfzijl. U hoeft niet te zoeken naar het Eemshotel als u daar verblijft want dat bevindt zich aan de dijk.


Wat is er zoal te zien? let oa. op de onverharde Zuiderlopsterweg met op een bepaald punt uitzicht op de kerktorens van Eenum, Zeerijp en Loppersum. Let ook op de pittoreske passage naar en over de wierde van Eenum met haar middeleeuwse kerk en Kösters Toen, het leuke straatje (en kerkje) in Oosterwijtwerd, het fraaie interieur van de Mariakerk in Krewerd, de kerk van Holwierde (één van de oudste in de provincie) en het dijkpad langs de Eems, genietend van de zee.

Horeca onderweg: langs de route vindt u één horecagelegenheid en die bevindt zich in Oosterwijtwerd. Eetcafé de Boerderij is mei t/m september geopend van dinsdag t/m zondag (vanaf 12 uur). Oktober t/m april: vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12 uur. Op startpunt Loppersum is ook een supermarkt aanwezig.

Trein: Delfzijl is het eindpunt van een spoorlijn vanuit de stad Groningen. Die trein stopt oa. ook in Loppersum, het startpunt van etappe 3.

Nat weer? Er is onderweg één vrij lang onverhard traject en dat bevindt zich gelijk aan het begin. Deze Zuiderlopsterweg is een graspad dus zal het bij een beetje nattigheid wel goed houden. Als u deze sectie toch wil vermijden, neem dan de Bosweg naar Eenum. Vanuit het hotel gelijk rechtsaf en aan één stuk doorlopen.


Etappe 3 van de wandelkantie in Noord Groningen

Het traject tussen de groene stippen geven het onverharde traject weer. De groene stippellijn is de route die u neemt als u het onverharde traject wilt vermijden. Het eindpunt van de route is de rode stip in Delfzijl. Het groene lijntje wordt overschaduwd door het rode lijntje (het begin van de volgende etappe).

De interactieve kaart van deze etappe - en de andere etappes - vindt u op het eerste tabblad.


Hotel Landgoed Ekenstein - (bij) Appingedam


Eindpunt van etappe 4: Ekenstein is een historisch landgoed in het noordoosten van Groningen, gesitueerd bij het Damsterdiep en op een klein aantal kilometers van het fraaie middeleeuwse stadje Appingedam. Overnachten kan in het hotel op Landgoed Ekenstein waar ook een café-restaurant met terras aanwezig is. Het landgoed loopt overigens over in het terrein rond de gerestaureerde Borg Rusthoven. Dat is geen bezoekersattractie maar je kunt er wel langs wandelen. Op het water -en bosrijke terrein kunt u vrij wandelen.

Etappe 4: Delfzijl - Ekenstein = 16,5 km

Deze etappe begint in havenstadje Delfzijl en gaat in zijn volledigheid door het cultuurlandschap Fivelingo maar ook door het fraaie stadje Appingedam. Het eerste stukje gaat over de dijk en dus langs de kust. Daarna buigt de route af naar het binnenland en wandel je Delfzijl weer binnen. Delfzijl wordt snel ingewisseld voor het kleine Uitwierde en daarna volgt een landelijk traject door graslanden met grazend vee. Via het miniscule maar fraaie Marsum wandelt u Appingedam binnen. Daarna is het in westelijke richting langs het Damsterdiep naar het bosrijke Landgoed Ekenstein.


Wat is er zoal te zien? let oa. op het uitzicht vanaf de zeedijk (Eems), de zeer kleine maar pittoreske wierdedorpjes Uitwierde en Marsum, het historische stadshart van Appingedam met haar Hangende Keukens boven het Damsterdiep en de passages langs Borg Rusthoven en het monumentale hotel dat uw eindpunt vormt.

Horeca onderweg: langs de route vindt u de nodige horecagelegenheden in Appingedam. U kunt zelfs op een fraai terras plaatsnemen beneden bij het water, pal tegenover de Hangende Keukens.

Bus: Landgoed Ekenstein ligt niet aan het spoor maar niet ver van het hotel stopt een bus van lijn 6. Buslijn 6 verbindt de stad Groningen met oa. Appingedam en Delfzijl. De halte Eekwerd bevindt zich op een kilometer lopen van het hotel.

Nat weer? Er zijn onderweg geen onverharde trajecten dus u hoeft geen omleiding te gebruiken als het slecht weer is.


Etappe 4 van de wandelkantie in Noord Groningen

Zie hier het traject van de route. De interactieve kaart van deze etappe - en de andere etappes - vindt u op het eerste tabblad.

Hotel het Gemeentehuis - Uithuizen


Eindpunt van etappe 5: Hotel het Gemeentehuis is een hotel pal in het centrum van Uithuizen, één van de grotere dorpen op het Groninger Hogeland. Dit is tevens een plaats met een prominente historische trekpleister want de Menkemaborg is hier ook gesitueerd. U kunt de borg + tuin bezichtigen of alleen de tuin. Ook kunt u eten en drinken in het Schathoes dat naast de borg staat. Die is ook zonder bezoek aan de borg te bezoeken. U zou de Menkemaborg aan het einde van uw lange wandeling kunnen bezichtigen, of eventueel de volgende ochtend voordat u de volgende wandelroute start. Het is namelijk één van de parels op het Hogeland. In Uithuizen zijn meerdere horeca, uiteraard ook het hotel zelf en ook kunt u er naar de supermarkt.

Etappe 5: Ekenstein - Uithuizen = 23 km

Deze etappe begint op Landgoed Ekenstein en gaat vanaf deze plek voornamelijk in noordelijke richting waarbij u cultuurlandschap Fivelingo onderweg inwisselt voor het Hogeland. De route begint met verschillende korte onverharde trajecten. U loopt over het bosrijke landgoed van Ekenstein, daarna de weg over, de boomgaard door en dan opent zich het weidse landschap met haar akkers maar ook weer tussendoor enkele pittoreske dorpjes en oude kerken.


Wat is er zoal te zien? let oa. op het bosrijke parklandschap van Ekenstein, de leuke onverharde trajecten aan het begin van de route, het wierdedorpje Leermens met haar fraaie oude kerk, de onverharde en later omzoomde Boslaan naar 't Zandt, de vrij imposante kerk van 't Zandt (ook van binnen), het pittoreske weggestoken kerkje van Oosternieland (ga aan de achterkant kijken), het leuke Baalkjepad tussen Oldenzijl en Uithuizen en uiteraard helemaal aan het einde van de route de statige Menkemaborg.

Horeca onderweg: langs de route vindt u geen horecagelegenheden en ook geen supermarkten. Vergeet dus niet dat vóórdat u een dag eerder naar Landgoed Ekenstein wandelt u onderweg in Delfzijl of Appingedam bij de supermarkt eten en drinken hebt gekocht voor onderweg.

Trein: Uithuizen ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool (enkele keren per dag Eemshaven). Die trein rijdt ook naar Winsum (startpunt etappe 8).

Nat weer? Er zijn onderweg verschillende onverharde trajecten, alhoewel niet erg lang. Ze zitten allemaal in de eerste helft van de wandelroute: over het landgoed Ekenstein, de weg over en dan (1) door de boomgaard, vervolgens volgt een klein stukje weg (Bolhuislaan) en dan (2) een onverhard pad langs de akker. Na de spoorwegovergang verandert deze Gerichtsweg in een verharde weg. Als alternatief kunt u bij de naastgelegen camping Ekenstein (ten oosten van het hotel) het fietspad (Meelenbrij) nemen in noordwaartse richting. Dat pad gaat langs het water en komt uit bij Oosterwijtwerd. Ga daar links om weer op de route te komen.

Vanuit Leermens naar Lutjerijp komt u ook over een stukje onverhard pad. Dat is (3) de Noorderweg. Het alternatief daarvoor is noordwaarts te lopen over de Leermensterweg. Na Lutjerijp volgt nog één: dat is (4) de Boslaan naar 't Zandt. Die weg komt uit bij een sierviskwekerij en verandert dan in een verharde weg.


Etappe 5 van de wandelkantie in Noord Groningen

Het traject tussen de groene stippen geven het onverharde traject weer. De groene stippellijn is de route die u neemt als u de onverharde trajecten bij slecht weer wilt vermijden.

De interactieve kaart van deze etappe - en de andere etappes - vindt u op het eerste tabblad.


Hotel Waddengenot - Pieterburen


Eindpunt van etappe 6: Hotel Waddengenot is een hotel in het hart van Pieterburen, gesitueerd op het Groninger Hogeland. U kunt hier niet alleen tweepersoonskamers en familiekamers boeken maar ook een paar vakantiehuizen voor 10+ personen. Dit dorp is om meerdere redenen interessant voor toeristen. U vindt hier het Zeehondencentrum Pieterburen, de fraaie middeleeuwse Petruskerk, de botanische Domies Toen en een bezoekerscentrum van Waddenkust. Wadlopen is hier een populaire activiteit maar dat geldt ook voor gewoon wandelen want het bekende Pieterpad start (of eindigt) hier. Er is geen supermarkt in Pieterburen.

Etappe 6: Uithuizen - Pieterburen = 23 km

Deze etappe begint in het dorp Uithuizen en gaat in westelijke richting naar het dorp Pieterburen. Dit is de meest noordelijke route van de acht, één op het Hogeland van Groningen, een gebied met weidse uitzichten en veel akkerland. Onderweg tref je ook beschermde dorpsgezichten, monumentale boerderijen, oude kerken en ook nog eens een compact openluchtmuseum. De route is eenvoudig in te korten door de trein te pakken naar Usquert of Warffum en daar de rest van de wandeling te starten.


Wat is er zoal te zien? let oa. op het beschermde dorpsgezicht van Usquert dat enerzijds bestaat uit fraaie villa's en arbeidershuisjes en anderzijds uit een landelijke weg (Wadwerderweg) met daaraan monumentale boerderijen met flinke percelen daarachter. Let ook op het beschermde dorpsgezicht van Warffum en Openluchtmuseum het Hoogeland dat u daar kunt bezoeken. Het is compact dus je kunt daar zo even een uurtje rondkijken en daarna nog even halt houden in het café. Let ook op het natuurlijke traject rondom de aardappelmeelfabriek bij Den Andel en het fraaie gele kerkje van Westernieland.

Horeca onderweg: langs de route vindt u een cafetaria in Usquert en het Spijslokaal in Warffum. Het Spijslokaal is tevens het museum(eet)café maar u kunt het ook via de eigen ingang aan het Oosterkerkpad betreden, dus zonder het museum te bezoeken.

Bus: Pieterburen ligt niet aan een spoorlijn maar u kunt er wel met de bus reizen. De bus (lijn 68) rijdt via oa. Leens naar Winsum. Winsum ligt aan de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool/Eemshaven.

Nat weer? Er zijn onderweg onverharde paden maar dan alleen tussen Warffum en Den Andel. Het gaat om het traject rondom de aardappelmeelfabriek, dat is oa. een klein natuurgebied voor vogels. U kunt dat traject eenvoudig vermijden door gewoon rechtdoor over de Westervalge Den Andel binnen te lopen.

Juist mooi (droog) weer? tussen Den Andel en Westernieland kunt u ook een pad kiezen dat langs de akkers loopt. Dat traject begint vlakbij (links van) de korenmolen en wordt met een informatiebord gemarkeerd. Loop daar rechtdoor, op den duur komt u bij een splitsing uit. Rechtdoor loop u naar de voormalige zeedijk, linksaf gaat u naar Westernieland (daar moet u heen). Vanaf de splitsing loopt u een stukje om de boerderij en gaat u al snel linksaf, in één rechte lijn naar Westernieland. Het pad bevindt zich rechts van de sloot, dus links van de akker.


Etappe 6 van de wandelkantie in Noord Groningen

Het traject tussen de groene stippen geven het onverharde traject weer. De groene stippellijn is de route die u neemt als u het onverharde traject bij slecht weer wilt vermijden. Als u de wandelroute wilt verkorten dan is dat ook mogelijk door vanuit Uithuizen de trein te pakken naar Usquert of Warffum en daar de wandeling te starten. Dat scheelt respectievelijk ongeveer 5 en 10 km. U kunt ook de lus door Den Andel (langs het kerkje) schrappen. Dat scheelt een paar kilometer.

De interactieve kaart van deze etappe - en de andere etappes - vindt u op het eerste tabblad.


Hotel Marenland - Winsum


Eindpunt van etappe 7: Hotel Marenland staat in het dorp Winsum, de plaats die in 2020 door de ANWB is uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Het bevindt zich op 950 meter lopen van het treinstation. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht met twee oude kerken en twee eveneens historische korenmolens. Het hotel biedt tevens kamers waar vier personen kunnen overnachten en bevindt zich aan het Winsumerdiep waar u mooi kunt varen. Op het terrein treft u ook een restaurant met terras, een camping, een jachthaven, passantenhaven en u kunt er bootjes en kano's huren. In Winsum zijn meerdere horecagelegenheden en ook supermarkten. Hotel Marenland heeft niet veel kamers dus er is kans dat u geen beschikbaarheid vindt voor uw data. Mocht dat het geval zijn, klik toch de 'boek hier uw plek' knop aan en dan ziet u in de lijst die volgt hopelijk een beschikbare b&b. In het centrum van het dorp zijn namelijk ook enkele b&b's te boeken.

Etappe 7: Pieterburen - Winsum = 22 km

Deze etappe begint in het dorp Pieterburen op het Hogeland en eindigt in Winsum, gesitueerd in het Reitdiepgebied. De route gaat in zuidelijke richting via mooi dorpjes en gehuchtjes. Onderweg treft u qua landschap een mix van akkerland en vooral later grasland. Pieterburen is tevens het startpunt van het Pieterpad, de meest bekende meerdaagse wandelroute van Nederland. De eerste etappe gaat naar Winsum dus u zou in plaats van deze route ook dat traject kunnen lopen, dat is 8 kilometer korter. De hier aangewezen route is wat mij betreft leuker en komt ook deels over het Pieterpad. Maar wilt u korter, dan kan dat uiteraard. Bekijk in dat geval:

Etappe 1 van het Pieterpad: Pieterburen - Winsum


Wat is er zoal te zien? let oa. op het hoge houten bruggetje niet lang na het vertrek uit Pieterburen, de daarop volgende passage langs een fraaie boerderij, het beschermde dorpsgezicht van Eenrum met daarvoor het mooie uitzicht daarop vanuit de Eenrumerstreek. TIP: de route maakt ook een korte lus door de Notoarestoen, dat is het arboretum van Eenrum (gratis te betreden). Die is vooral mooi gedurende de loop van april, mei en eventueel juni. Dan bloeien de rhododendrons namelijk. Leuk zijn ook de onverharde paadjes vanuit Bos Abelstok naar Klein Maarslag en rondom het zeer kleine wierdedorpje Groot Maarslag. Pittoresk is het houten bruggetje bij de molen van Mensingeweer en ook mooi is het landgoed rondom de Enne Jans Heerd te Maarhuizen. Daar is recent een bruggetje geplaatst dat aansluit op het Pieterpad.

Horeca onderweg: in Eenrum zijn meerdere horecagelegenheden, onder andere Abraham's Mosterdmakerij en Grand Café de Pool. Op het eindpunt Winsum zijn meerdere horecagelegenheden.

Trein: Winsum ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool/Eemshaven.

Bus: Winsum ligt ook aan enkele buslijnen. Wat betreft deze wandelvakantie is relevant dat in Winsum buslijn 68 (oa. naar Pieterburen) vertrekt.

Nat weer? Er zijn onderweg enkele onverharde paden. Als het land te nat is dan zijn er enkele trajecten om rekening mee te houden. De eerste is een stukje vanaf het al genoemde hoge houten bruggetje. Om dat te omzijlen moet u vanuit Pieterburen een andere weg nemen, namelijk de Oosterweg. Het tweede onverharde traject is het bospaadje door Bos Abelstok met aansluitend een veldweg naar Klein Maarslag (waar een historische begraafplaats gesitueerd is). Hier is geen alternatief voor dus als het echt kletsnat is na langdurige regenval dat zit er niets anders op dan vanuit Eenrum direct naar Mensingeweer te lopen zoals dat ook bij het Pieterpad het geval is. Het derde traject is vanuit Klein Maarslag naar het miniscule wierdedorpje Groot Maarslag. Dat grassige paadje is het lijkenlaantje. Ook de halve cirkel rondom Groot Maarslag is onverhard.


Etappe 7 van de wandelkantie in Noord Groningen

Het traject tussen de groene stippen geven de onverharde trajecten weer. Het bovenstaande traject is een grotendeels onverhard stukje van het Pieterpad. Dat is niet te lang dus moet te doen zijn. Het alternatief is via de weg ten oosten van deze passage, zie de stippellijn. Het tweede onverharde traject dat u tegenkomt, namelijk de passage door Bos Abelstok en daaropvolgend de veldweg naar Klein Maarslag heeft het grootste risico modderig te worden in een natte periode. Als u daar kunt lopen dan zijn de andere stukjes naar en rondom Groot Maarslag ook wel te doen. Die staan daarom niet ingetekend op deze kaart.

De blauwe stippen op de kaart geven de locaties van Eenrum en Mensingeweer aan en dat zijn plekken waar u op de bus kunt stappen naar Winsum. Dat is lijn 65 naar Winsum. Dus mocht u om wat voor reden dan ook uw route willen verkorten dan kan dat. Het scheelt respectievelijk ongeveer 8 en 5 kilometer. De interactieve kaart van deze etappe - en de andere etappes - vindt u op het eerste tabblad.


Boutique Hotel de Doelen - Groningen


Eindpunt van etappe 8 is Sauwerd: vandaar 10 minuten met de trein naar Groningen.

De Doelen is een hotel aan de bekende Grote Markt van Groningen en is het oudste hotel van de stad. Dit is pal in het centrum en dus ook vlakbij de Martinitoren en het nieuwe Forum. In het centrum vindt u een bruisend stadsleven met tal van horeca, winkels en bezoekersattracties. Behalve de beroemde toren zijn dat oa. het iconische Groninger Museum en het nieuwe moderne Forum Groningen, een gebouw dat oa. ruimte biedt aan de bibliotheek, een bioscoop, horeca en Storyworld: het Nederlandse museum voor strips, animatie en games. Mocht u er voor dit hotel geen beschikbaarheid zijn of wilt u even verder kijken naar andere alternatieven in de stad, klik hierboven de 'boek hier uw plek' knop aan en dan ziet u in de lijst die volgt meerdere beschikbare hotels in de stad Groningen.

Etappe 8: Winsum - Sauwerd = 22,5 km

Deze etappe begint in het dorp Winsum en eindigt in het kleinere Sauwerd dat ook een treinstation heeft. Deze wandeling gaat langs een aantal fraaie plekken in het Reitdiepgebied en een stukje Middag-Humsterland. Dit is een landschap met grasland, een beetje akkerbouw, dijken en bredere waterwegen. Uiteraard ook weer met kleine dorpjes en oude kerken. Het Reitdiep zult u niet alleen aanschouwen vanaf land maar ook vanaf het Reitdiepveer, de veerpont die vaart tussen Schaphalsterzijl en Aduaerderzijl. U wandelt eerst 5 kilometer van Winsum naar Schaphalsterzijl en in Aduarderzijl vervolgt u de wandeling.

Let op! Deze route kun je alleen volgen tussen mei en oktober want alleen dan vaart het Reitdiepveer, de veerpont tussen Schaphalsterzijl en Aduarderzijl. Kijk hier voor meer info over het Reitdiepveer. Als alternatief kunt u vanuit Winsum direct naar Garnwerd wandelen en dan direct noordwaarts naar Aduarderzijl. Vervolgens, om te zorgen dat de route niet te lang wordt, wandelt u later vanuit Feerwerd over de Torensmaweg naar Garnwerd.

Het eindpunt van deze route is niet de stad Groningen maar het dorp Sauwerd. Vanaf eindpunt Sauwerd kunt u vervolgens frequent in 10 minuten per trein naar het hoofdstation van Groningen reizen. Het is eventueel ook mogelijk om vanaf Winsum etappe 2 van het Pieterpad te lopen want die gaat van Winsum naar Groningen, een route van 20 kilometer. Als u dat wat lijkt kijk dan hieronder verder.

Etappe 2 van het Pieterpad: Winsum - Groningen


Wat is er zoal te zien? let oa. op de historische sluis van Aduarderzijl, de voormalige sluiswachterswoning en het uitzicht vanaf de dijk op het Reitdiep en het Aduarderdiep. Let ook op de prachtige Allersmaborg die u niet in kunt maar waar u wel vrij mag wandelen over de bospaadjes op het terrein. Dat stukje zit ook in de route. De wierde van Ezinge met bovenop de oude kerk is mooi, ook het uitzicht rondom. In Ezinge zou u ook nog Museum Wierdenland kunnen bezichtigen dat het verhaal verteld over deze streek. Feerwerd met haar kerkje is behoorlijk pittoresk en dat geldt ook voor Garnwerd met haar smalle straatjes, oude kerk en mooie positie aan het Reitdiep, evenals het kleine Wetsinge.

Horeca onderweg: in Ezinge vindt u café de brug waar u kunt zitten. in Garnwerd treft u drie horecagelegenheden waarvan twee aan het water. Eén daarvan is het historische Café Hammingh (tegenwoordig Bij Hammingh). Eindpunt Sauwerd heeft een buurtwinkel.

Trein: eindpunt Sauwerd ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool/Eemshaven.

Nat weer? Er is onderweg maar één onverhard traject en dat is vanaf Schifpot (bij het water) naar Garnwerd. Als dat grasland te nat is dan kunt u gewoon de Torensmaweg volgen. Die komt ook bij Garnwerd uit.


Etappe 8 van de wandelkantie in Noord Groningen

Het traject tussen de groene stippen geeft het onverharde traject weer. De omweg bij slecht weer is eenvoudig, zie de groene stippellijn. De lichtblauwe stippen op de kaart geven de locaties van de aanlegplaatsen van het Reitdiepveer aan en dat zijn Schaphalsterzijl (noord) en Aduarderzijl (zuid). De langere (noordelijke) groene stippellijn is het deel van het Pieterpad tussen Winsum en Garnwerd, een traject dat je moet volgen als het Reitdiepveer niet vaart.

Terug naar:

→ Vakanties en rondreizen


Ander type vakantie?

→ Actieve vakantie in Noord Groningen icm het OV

→ Autorondreis door Noord Groningen - 7 dagen of minder (of meer)

→ Rondreis (ov of auto) langs stad, ommeland en eiland - 9 dagen

→ Citytrip naar Groningen mét uitstapjes - 6 dagen of minder

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen