Wandelroute: Baflo - Winsum (11 km)

Straat in Baflo, Groningen Sint Laurentius kerk in Baflo, Groningen Fietspad van Baflo naar Mensingeweer, Groningen Kerk van Eenrum in de verte, Groningen Molen Hollands Welvaart in Mensingeweer, Groningen Pieterpad van Mensingeweer naar Winsum, Groningen Wandelpad door de natuur van Maarhuizen, Groningen Boerderij in Maarhuizen, Groningen Kerk van Obergum in Winsum, Groningen Kinderboekenhuis in Winsum, Groningen Beschermde dorpsgezicht van Winsum, Groningen Havenstraat in Winsum, Groningen

Verslag van de route | woensdag 27 mei 2020

Mensingeweer

Dit is een wandelroute van 11 kilometer op het grensvlak van het Hogeland en het Reitdiepgebied. Het startpunt is het dorp Baflo (treinstation) en het eindpunt het dorp Winsum (treinstation). Onderweg zul je naast landelijke schoonheid ook enkele monumenten tegenkomen. Wandel eerst door Baflo, een goed idee is bijvoorbeeld om het pad te kiezen door de kostersgang zodat je langs de mooie St Laurentiuskerk loopt. Het oude bouwwerk stamt uit de 13e eeuw en heeft als bijzondere karakteristiek dat de toren apart staat van de rest van de kerk. Zorg hierna dat je naar de winkelstraat van het dorp wandelt, dat is de Heerestraat. Daar kun je eventueel nog naar de supermarkt of bakker als je iets wilt eten of drinken. Volg daarna de weg het dorp uit, steek de provinciale weg over en wandel daarna kilometers rechtdoor, eerst langs een aantal huizen, daarna langs enkele boerderijen en landelijke schoonheid. Dit deel van de route gaat grotendeels over een breed fietspad. Achter de landerijen zie je overigens in de verte de kerk en molen van het dorp Eenrum*, ook zo'n wierdendorp.

Uiteindelijk kom je vanzelf bij een rotonde en daar sla je linksaf Mensingeweer in, een klein dorpje aan het Kanaal Baflo-Mensingeweer. De blikvanger daar is toch vooral de fraaie 19e eeuwse molen al heeft het ook een mooie kerk. De molen Hollands Welvaart staat in een fraai straatje en vlakbij het water. Het heeft ook een koffie -en theeschenkerij al is die lang niet altijd geopend. Controleer dus van te voren als je daar een pitstop wilt maken. Vanaf Mensingweer volg je een deel van het Pieterpad, namelijk het traject naar Winsum. Echter, bij het gehucht Maarhuizen sla je linksaf het bruggetje over en loop je rechts van de boerderij het natuurpad op. Dat is de Enne Jans Heerd, een monumentale boerderij die door de bewoners samen met staatsbosbeheer van een nieuwe bestemming wordt voorzien. Activiteiten worden er al georganiseerd en ook kun je dus wandelen door de natuur rondom de boerderij. Alternatieve routes naar eindpunt Winsum zijn er ook dus het is geen ramp als dat pad niet betreden kan worden. Hoe dan ook, volg het pad door de natuur van Maarhuizen en sla aan het eind bij het hek linksaf (aan de andere kant van de sloot). Vervolgens loop je langs de akker naar de weg. Hierna is het nog een paar kilometer naar Winsum.

Het mooiste stuk van de wandeling is nu geweest al is het centrum van Winsum ook zeker de moeite waard. De meest in het oog springende locatie is toch wel het gebied rond de 'De Boog', de stenen brug over het Winsumerdiep in het hart van het dorp die Winsum verbind met het voormalige dorp Obergum. Aan de noordzijde kun je winkelen, aan de zuidzijde kun je eten en drinken bij verschillende zaken waaronder de Gouden Karper, één van de oudste herbergen van Nederland. Je kunt daar niet meer overnachten zoals vroeger, wel eten en drinken. Op één van de foto's zie je ook de Nicolaaskerk (ook wel kerk van Obergum genoemd), een van oorsprong 13e eeuws gebouw, gesitueerd aan het Pieterpad. De kerk staat overigens op een steenworp afstand van het Kinderboekenhuis, een plek waar meer dan 30.000 oude kinderboeken worden bewaard en kunnen worden bekeken. Mocht je de trein willen pakken, wandel dan bijvoorbeeld door de havenstraat naar de beneden richting het station.

* = Je kunt er voor kiezen om de route met een paar kilometer te verlengen en via Eenrum te lopen. Tijdens de wandeling van Baflo naar Mensingeweer kun je op den duur aan je rechter hand een bruggetje oversteken. Dat bruggetje leidt naar een fiets/wandelpad door het bos naar het dorp. Bij binnenkomst kun je tevens de Notoarestoen bezichtigen, het arboretum van Eenrum. Kijk hier voor een mooie wandelroute via Eenrum.


Fietsen? Deze route is ook per fiets af te leggen, behalve dan het korte traject door Maarhuizen. Als je met de fiets gaat, blijf dan gewoon het Pieterpad naar Winsum volgen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Baflo - Winsum (11 kilometer)

kaart wandelroute van Baflo naar Winsum in Groningen, Nederland

Deze wandelroute tussen de dorpen Baflo en Winsum (Groningen) telt ongeveer 10 kilometer. De route gaat grotendeels over brede fietspaden en een stukje van het Pieterpad waar gewandelend en gefietst kan worden. Het traject rond het gehucht Maarhuizen gaat door over een onverhard natuurpad langs de Enne Jans Heerd en langs akkerland. Het traject door Maarhuizen zal niet het hele jaar te bewandelen zijn maar dat is geen probleem want er zijn nog twee alternatieve trajecten om in Winsum te komen. Eén daarvan is het Pieterpad te blijven te volgen.

De stippellijntjes: volg dat pad als je nog graag het dorp Eenrum bezoekt. Daar vind je oa. de Notoarestoen (Arboretum Eenrum), Abraham's Mosterdmakerijen een fraaie middeleeuwse kerk.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Baflo

Trein: het dorp Baflo is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar bijvoorbeeld de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Met het openbaar vervoer naar Winsum

Trein: het dorp Winsum is prima per trein én bus te bereiken. Het ligt aan dezelfde spoorlijn als Baflo.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Winsum:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt een klein aantal keren per dag, één keer per twee uur.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen