Wandelroute: Rondje Bedum (18 km)

De middeleeuwse Walfriduskerk in Bedum, Groningen De middeleeuwse Walfriduskerk in Bedum, Groningen Het centrum van het dorp Bedum, Groningen Landschap van Het Reidland en Ellerhuizen, Groningen Paarden in de wei in Ellerhuizen, Groningen Boerderij en b&b in Ellerhuizen, Groningen Boerderij in Ellerhuizen, Groningen Krimstermolen in Zuidwolde, Groningen Zuidwolde aan het Boterdiep, Groningen Oude kerk en pastorie van Zuidwolde aan het Boterdiep, Groningen Middeleeuwse kerk en pastorie van Zuidwolde in Groningen Voetpad van Zuidwolde naar Noordwolde in Groningen Dorp Noordwolde en haar oude kerk in Groningen De middeleeuwse kerk van Noordwolde in Groningen Het plattenburgervoetpad in Noordwolde, Groningen Het plattenburgervoetpad van Noordwolde naar Zuidwolde, Groningen Boerderij en kasseienweg in Plattenburg bij Zuidwolde in Groningen Paarden bij het Boterdiep in Ellerhuizen bij Zuidwolde in Groningen Ellerhuizerkleiweg in Ellerhuizen, Groningen Het Boterdiep en kerken in Bedum, Groningen Bloesem aan de Stationsweg in Bedum, Groningen

Verslag van de route | woensdag 31 maart 2021

Wandelpad tussen Noordwolde en Plattenburg, Groningen

Dit is een wandelroute van ongeveer 18 kilometer door het Centrale Woldgebied in Groningen, een voormalig veenontginningsgebied waar het landschap bepaalt wordt door grasland met veeteeltbedrijven. Tijdens deze route trof ik echter vooral paarden in de wei aan en dan met name in Ellerhuizen. Het startpunt is het relatief grote dorp Bedum waar je ook met de trein (en bus) kunt komen. De wandeling begint dan gemakshalve ook bij het treinstation. Loop eerst zeker naar het dorpshart toe waar niet alleen de winkels zich bevinden maar ook de kerken en dan met name de Walfriduskerk. Deze kerk stamt uit de 11e eeuw en behoort daarmee tot de oudste kerken van Groningen. Het was heel vroeger ook één van de bekendste bedevaartsoorden van Noord Nederland. De toren staat wat scheef. Aan de andere kant van de Grotestraat staat de 19e eeuwse Maria ten Hemelopneming. Wandel zeker even een rondje rondom de Walfriduskerk om het fraaie pand uit elke hoek te kunnen bekijken. Volg de Grote Straat in oostelijke richting, deze gaat automatisch over in de Sint Annerweg. Nu is het zaak gewoon rechtdoor te blijven lopen. Je loopt zodoende Bedum uit. Op den duur kun je in het gehucht St Annerhuisjes (bestaat uit slechts enkele huizen) rechtsaf slaan. Dat is de Thesingerweg naar het Reidland.

Nu volgt een lange passage over de weg door de buurtschappen Reidland en Ellerhuizen. Het is een relatief rustige weg en met name het tweede deel van dit landelijke traject is de moeite waard want dan passeer je een aantal fraaie boerderijen. Eén daarvan is het prachtige Ellerhoes dat dienst doet als bed and breakfast. Als je daar wilt overnachten, bekijk dan vooral het vierde tabblad. Bij verschillende boerderijen zul je ook paarden in de wei zien grazen. Er zijn hier blijkbaar meerdere aan paarden gerelateerde bedrijven gesitueerd. De weg slingert hier licht langs verschillende boerderijen en huizen totdat je vlakbij de provinciale weg uitkomt. Echter: daarvóór sla je al links het fietspad in. Dat leidt langs een mooie Oldambster boerderij met paarden naar het dorp Zuidwolde. Onderweg zie je bij het Boterdiep de Krimstermolen staan. Deze poldermolen stond tot 1977 in het net al genoemde Reidland om bij de Kardingermaar de Oostelijke Bedumerpolder te bemalen maar is dus verplaatst. Vanaf 1979 doet het daar nu dienst als reservegemaal. Volg het fiets/wandelpad langs het Boterdiep en je loopt vanzelf Zuidwolde binnen. Aan weerszijden staan wat mooie gebouwen: een mooie boerderij, verschillende huizen en in het dorpshart de fraaie middeleeuwse kerk. Net als die in Bedum stamt ook deze uit de 11e eeuw en behoort daarmee ook tot de oudsten in de regio. Naast de kerk is de pastorie gesitueerd, gebouwd in de Amsterdamse School stijl (1924).

Steek in het dorp de brug over en recht voor je zie je het authentieke eetcafé (met terras) Moeke Vaatstra. Daar kun je een pitstop houden als je wilt. Daar pal achter vind je de dus de kerk en de pastorie. De route gaat vanaf dit punt noordwaarts langs het Boterdiep. Blijf doorlopen totdat je bij Gemaal de Wolden komt. Daar zie je links het wandelpad naar Noordwolde. Rechts zie je overigens een veerpontje die je zelf kunt bedienen. Die is aangelegd om het Groene Ommetje (een dorpsommetje) mogelijk te maken. We hoeven daar tijdens deze wandeling echter geen gebruik van te maken. Het wandelpad wordt onderbroken door de provinciale weg die je dus moet oversteken. Opletten: het is een relatief drukke weg. Je zult die hierna nog twee keer moeten oversteken. Als je bij de Noordwolderweg komt dan zie je voor je een mooie boerderij met rieten dak. Kijk ook even links aan de voorkant, dat ziet er mooi uit. Ga vervolgens rechtsaf en je loopt het kleine dorpje Noordwolde binnen dat ook weer een fraaie middeleeuwse kerk heeft, dit keer van twee eeuwen later.

Tegenover de kerk ga je rechts de Nieuwstraat in. Dat is een leuk straatje dat uitkomt op de ingang tot het Plattenburgervoetpad, een smal wandelpad dat leidt naar het buurtschap Plattenburg (bij Zuidwolde aan het Boterdiep). Onderweg passeer je twee eenvoudige bruggetjes en zie je de Krimstermolen in de verte. Ook dit traject wordt doorsneden door de provinciale weg. In Plattenburg ga je linksaf over de kasseienweg langs het Boterdiep. Wederom steek je de provinciale weg over, evenals de Ellerhuizerbrug en wandel je Ellerhuizen weer binnen. Bij de eerste afslag ga je links. Dat is de Ellerhuizerkleiweg die in één rechte lijn naar Bedum loopt. De wandelaar kan de onverharde veldweg kiezen, de fietser kiest logischerwijs het fietspad dat er naast ligt. Aan het eind volgt een korte passage door het Bedumerbos en daarna wandel je het dorp binnen. Ik koos er voor om grotendeels het Boterdiep te volgen en dan uiteindelijk via de Stationsweg terug te gaan naar het treinstation.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is grotendeels ook per fiets af te leggen. Dan dien je wel de smalle wandelpaadjes tussen Zuidwolde en Noordwolde te vermijden. Bekijk het volgende tabblad voor het fiets-alternatief.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Bedum - Bedum (18 kilometer)

kaart wandelroute van Bedum naar Bedum in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Bedum (Groningen) via de dorpjes Zuidwolde en Noordwolde en de buurtschappen Reidland, Ellerhuizen en Plattenburg telt ongeveer 18 kilometer. De wandeling gaat over relatief rustige wegen, fietspaden en ook smalle wandelpaadjes. Wel opletten als je de relatief drukke provinciale weg oversteekt. Dat moet drie keer gebeuren. Als je deze route wilt fietsen, volg dan de groene stippellijn. Dan vermijd je de smalle paadjes waar alleen wandelaars kunnen komen.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Bedum

Trein: het dorp Bedum is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: U kunt met de bus (Qbuzz) naar zowel Bedum als Zuidwolde reizen, bijvoorbeeld vanuit de stad Groningen.

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes


→ Terug naar het Centrale Woldgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen