Wandelroute: Delfzijl - Appingedam (14 km)

Treinstation in Delfzijl, Groningen Molen Adam in Delfzijl, Groningen De boulevard van Delfzijl, Groningen Het strand van Delfzijl, Groningen Fietspad over de dijk bij Delfzijl, Groningen De Kerk en toren van Uitwierde in Groningen Wandelpad in Uitwierde in Groningen Kerk en wierde van het dorp Holwierde in Groningen Bunkers langs de Marsumerweg in Groningen Kerk en wierde van het dorpje Marsum in Groningen Mauritiuskerk in Marsum, Groningen Kerk van Solwerd bij Appingedam in Groningen Het middeleeuwse centrum van Appingedam in Groningen Hangende Keukens van Appingedam in Groningen Mooi straatje in Appingedam, Groningen Mooie weg in Appingedam, Groningen Huis Filadelfia in Appingedam, Groningen

Verslag van de route | maandag 23 augustus 2021

Kerk en kerkpaadje van Marsum vlakbij Appingedam in Groningen

Dit is een wandelroute van 14 kilometer tussen de twee kleine steden (stadjes) van Fivelingo in noordoost Groningen. Het startpunt is het havenstadje Delfzijl en het eindpunt het middeleeuwse stadje Appingedam. De route begint en eindigt bij de treinstations van deze plaatsen. Onderweg wandel je over de dijk langs de kust en door twee zeer kleine pittoreske dorpjes.

Vanuit het treinstation van Delfzijl kun je nog even door de binnenstad lopen, bijvoorbeeld zoals op de kaart staat via de grote korenmolen Adam. Daarna wandel je naar het strand dat recent (2021) is vergroot en daarnaast heeft men er een boulevard voor wandelaars en fietsers aangelegd. De entree vanuit het centrum naar de dijk en het strand is nu overzichtelijk. Je kunt er vlakbij ook MuzeeAquarium bezoeken, de bezoekersattractie van Delfzijl. Loop langs het strand in noordelijke richting over de boulevard en langs het Eemshotel het dijkpad op. Dat fietspad ligt dus op de dijk langs de Eems en loopt een heel eind in noordelijke richting door. Na een tijdje ga je van de dijk af, door het natuurgebiedje Voolhok naar de fiets -en voetgangerstunnel naar Uitwierde. Dit zeer kleine dorpje ligt aan de rand van Delfzijl en heeft een beschermd dorpsgezicht. Het is in een rondje gebouwd langs de wierde met als middelpunt de middeleeuwse toren met daarnaast de latere kerk. Je kunt meestal de toren van binnen kijken. Maak een rondje langs de wierde en wandel Uitwierde in noordelijke richting uit. Dat is een traject over een relatief rustige weg.

Blijf de weg volgen totdat je bij een splitsing komt. Rechts ga je naar Nansum en/of Holwierde, links naar Marsum. Kies de tweede optie, de Marsumerweg. Voor je in de verte zie je overigens de middeleeuwse kerk van Holwierde, één van de oudste in de provincie. De Marsumerweg is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars, later gaat de weg namelijk over in een fietspad. Langs deze weg zie je aan weerszijden zeven keer een bunker staan. Die kun je niet van dichtbij bekijken omdat het terrein rondom niet betreden mag worden. Deze bunkers zijn namelijk ten tijde van de Koude Oorlog door de Koninklijke Luchtmacht neergezet als navigatiestation. Op den duur kom je in Marsum terecht, net als Uitwierde een zeer klein dorpje met wierde en middeleeuwse kerk. Deze wierde wordt ook omgeven door een (half) rondje bebouwing maar hier zijn het geen huizen maar boerderijen. Let op het pittoreske paadje naar de Mauritiuskerk. De kerk is vaak open voor bezoekers. Wandel het dorpje uit en ga rechts. Loop onder de tunnel door en ga links, die weg leid zuidwaarts naar Appingedam.

Je wandelt Appingedam via een rotonde binnen. Ga daar niet direct rechtsaf richting het centrum maar eerst nog rechtdoor. Daarna ga je links en al zeer snel daarna nog eens links via een smal paadje naar het kerkje van Solwerd. Dat paadje wordt geflankeeerd door een mooie boerderij. De kerk van Solwerd is ook vaak open voor bezoekers. Loop terug naar de Solwerderweg en ga rechtsaf over het trottoir. Vanaf nu is het alleen nog maar rechtdoor totdat je in het oude centrum van het stadje bent. De Solwerderweg wissel je in voor de Solwerderstraat. Het eerste deel daarvan is mooi maar het tweede deel nog mooier want dat is onderdeel van het beschermde stadsgezicht van Appingedam. Daar staan tal van monumentale gebouwen die hun oorsprong hebben in de middeleeuwen of enkele eeuwen later zijn gebouwd en/of verbouwd. De meeste monumentale gebouwen staan hier in de Solwerderstraat maar ook in de Broerstraat, Gouden Pand en de Wijkstraat staan meerdere monumentale huizen.

De Wijkstraat is ook een absolute blikvanger met het prachtige oude Raadhuis, de Nicolaikerk daarachter en aan de andere kant van de weg Museum Stad Appingedam en de Groninger Zilverkamer. Toen ik er liep werd de kerk gerestaureerd. De meest in het oog springende en beroemde locatie(s) hier zijn de Hangende Keukens. De drie opeenvolgende witte keukens steken uit de gevel en hangen zodoende boven het water van het Damsterdiep. Je kunt ze overigens niet van binnen bekijken want ze worden bewoond. In het centrum staan vlakbij elkaar vier bruggen over het Damsterdiep waaronder twee schilderachtige voetgangersbruggetjes. Struin gewoon zelf wat rond hier in het compacte centrum van Appingedam. Horeca en winkels zijn er vanzelfsprekend ook. Vervolg je weg bijvoorbeeld via de oude Synagoge in de Broerstraat en loop daarna naar het treinstation en dan zit de route er op. Pak vervolgens de trein terug naar Delfzijl.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is ook helemaal per fiets af te leggen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Delfzijl - Appingedam (14 kilometer)

kaart wandelroute van Delfzijl naar Appingedam in Groningen, Nederland

Deze wandelroute tussen de zeer kleine steden Delfzijl en Appingedam telt ongeveer 14 kilometer. Dat is inclusief het wandelen van en naar de treinstations. De route gaat over fiets/wandelpaden en in de stadjes op trottoirs. Een deel van de route is dus verstedelijkt maar je wandelt ook langs de kust, een deel over het platteland en door twee zeer kleine dorpjes met beschermd dorpsgezicht én middeleeuwse kerk.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Delfzijl en Appingedam

Trein: de steden Appingedam en Delfzijl zijn prima per trein te bereiken. Ze liggen aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Delfzijl en Appingedam:

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen