Wandelroute: Delfzijl - Appingedam (27,5 km)

Wandelpad over de dijk langs de Eems in Delfzijl, Groningen Waddenlandschap in de Eems in Delfzijl, Groningen Pittoreske dorpje Uitwierde bij Delfzijl, Groningen Landmerk, kerk en toren van Uitwierde bij Delfzijl, Groningen Bunkers in Nansum bij Delfzijl, Groningen B&B Oldenbosch en de Stefanuskerk in Holwierde vanuit Nansum, Groningen Wandelpad in Uiteinde bij Bierum in Groningen Bruggetje over het Bierumermaar in Groningen Parkje in het dorp Bierum in Groningen Middeleeuwse Kerk van Bierum in Groningen Banketbakker en warme bakker van Bierum in Groningen Middeleeuwse kerk van Spijk in Groningen Korenmolen Ceres en het Wapen van Spijk in Groningen Boerderij, molen en kerk in Spijk, Groningen Bij de Johanneskerk in Losdorp, Groningen De Johanneskerk in Losdorp, Groningen Wandelpad langs de akkers tussen Losdorp en Godlinze, Groningen Straat op de wierde van Godlinze, Groningen Pancratiuskerk en bruggetje in Godlinze, Groningen Bruggetje en boerderij in Godlinze, Groningen Fietspaadje tussen Godlinze en Arwerd, Groningen Monumentale boerderij of heerd in Nijenklooster, Groningen Dominee Christophoripad in Jukwerd, Groningen Fivelkade in Appingedam, Groningen Hangende Keukens in Appingedam, Groningen

Verslag van de route | vrijdag 5 maart 2021

Het kleine groene dorpje Uitwierde bij Delfzijl

Dit is een wandelroute van 28 kilometer door het noordoostelijke deel van Groningen. Ik kan me voorstellen dat deze wandeling wat aan de lange kant voor je is. Bekijk in dat geval het tweede tabblad waar twee kortere alternatieven worden uitgelicht. Beginpunt is het havenstadje Delfzijl en het eindpunt het historische stadje Appingedam. Tussendoor wandel je over de zeedijk, over uitgestrekt platteland en door meerdere dorpjes met prachtige middeleeuwse kerken. Delfzijl en Appingedam hebben beiden een treinstation en liggen aan hetzelfde spoor.

Update zomer 2021: een klein aantal maanden na dit verslag was het nieuwe strandgedeelte van Delfzijl grotendeels klaar. Dat betekent dat je nu op een veel overzichtelijker manier vanuit het centrum naar het strand en de dijk kunt wandelen. De trappen leiden naar een voet -en fietsbrug en die sluit weer aan op de dijk, boulevard en daarachter het strand.


Startpunt is dus het havenstadje Delfzijl, qua inwoneraantal de tweede plaats van de provincie Groningen. Helaas is tijdens de Tweede Wereldoorlog het oude centrum verwoest en is het niet opnieuw in oude staat hersteld. Het huidige centrum is dus van recentere tijden en heeft geen toeristische waarde. Je vindt er wel de nodige winkels. Loop naar de dijk via het MuzeeAquarium, dat is het natuurhistorische -en cultuurhistorische museum van Delfzijl en anderzijds de locatie van een zee-aquarium. Dat kun je nog bezichtigen als je wilt. Pal achter het museum staat de dijk langs de Eems. Vanaf hier loop je over de dijk in noordelijke richting over het lange fiets/wandelpad. Het voelt alsof je langs de zee loopt maar het is de brede monding van de Eems, die uiteraard wel direct in contact staat met de Waddenzee. Ter hoogte van de flatgebouwen ga je van de dijk af en wandel je in oostelijke richting. Je volgt dan trottoirs en een wandelpad. Dat is geen interessante passage maar dat wordt goedgemaakt als je in Uitwierde bent aanbeland. Uitwierde is een heel klein wierdedorpje met een beschermd dorpsgezicht. Het heeft enkele leuke paadjes en midden op die wierde staat de kerk met de nog oudere toren daarnaast. Die toren is een zogenaamd landmerk en die toren kun je tevens beklimmen wanneer deze open is. In Uitwierde volg je achtereenvolgens het Torenpad, het Bakkerspad en het Pastoriepad. Vanuit het dorpje ga je weer terug naar de dijk. Onderweg ga je een tunneltje onder de weg door en snel daarna de dijk weer op. Nu volgt nog een mooie passage met weids uitzicht op zee, Duitsland (oost) en de Eemshaven (noord). Ter hoogte van Nansum kom je enkele betonnen bunkers tegen. Die staan net onder dijk. Deze gevaarten zijn er neergezet door de Duitsters omdat Delfzijl en omgeving onderdeel was van de Duitse verdedingsmuur ter zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de verte zie je ook de oude Stefanuskerk in Holwierde met daarvoor een boerderij, tevens B&B Oldenbosch (zie het vierde tabblad).

Blijf nog even doorlopen over de dijk totdat je de Dijkweg beneden richting Bierum kunt nemen. De Dijkweg is een onverhard weggetje dat langs een boerderij komt. Het is niet persé een goed fietspad maar je kunt er nog wel fietsen als je wilt. De weg eindigt bij de boerderij maar je blijft rechtdoor lopen over de Uiteinderweg. Op den duur kom je in Uiteinde, een gehucht dat bestaat uit enkele boerderijen. Aan het einde van de weg zie je schuin rechts voor je de ingang tot een leuk en smal wandelpaadje. Je steekt onderweg dan ook nog een bruggetje over, die over het Bierumermaar. Aan het einde van het pad steek je over en volg je het fietspad (rechtsaf) naar Bierum. Bierum is een vrij klein dorpje maar telt verschillende interessante en ook pittoreske locaties. Als je het dorpje binnenkomt ga gelijk links en volg het wandelpad door het mooie kleine parkje. Loop vervolgens langs het hertenkamp en je komt bij de prachtige rode bakstenen Sebastiaankerk met haar opvallende steunbeer. De kerk stamt uit de 13e eeuw, de ondersteuning van een paar eeuwen later. Ga rechts en je wandelt door een leuk straatje die geflankeerd wordt door de fruitboomgaard van de Luingahof. Daar vind je een boerderijwinkel en tevens een theeschenkerij. In de warmere maanden kun je ook plaatsnemen op het terras van Banketbakkerij Olinga. De Bierumerschool aan de Hereweg - de voormalige school van het dorp - doet nu dienst als museum voor hedendaagse kunst. Bekijk de interactieve kaart en je ziet de meeste locaties wel staan.

Wandel Bierum in noordelijke richting uit en je komt na een paar kilometer al in het volgende dorp en dat is Spijk. Ook Spijk is de moeite waard want dat heeft enkele fraaie monumentale gebouwen én een beschermd dorpsgezicht. Het dorp is in een cirkel op en rondom de wierde gebouwd waar precies in het midden de middeleeuwse Andreaskerk staat. Aan de eerste ring staan meer historische gebouwen waaronder korenmolen Ceres. Volg zeker het traject zoals dat is aangegeven op de kaart, namelijk via de Spaarbankweg naar beneden en dan linksaf de Zwarteweg in want dan zie je het landelijke deel van het beschermde dorpsgezicht. Voor je zie je een fraaie boerderij met een fruitboomgaard en daarachter in volle glorie de molen en de kerk. Prachtig uitzicht. Na lang in noordwaartse richting gelopen te hebben buigen we nu af in zuidelijke richting. Dat traject leidt ons naar het dorpje Losdorp. Onderweg ga je een tunnel door onder de provinciale weg. Losdorp is ook een mooi plaatsje en dan vooral rondom de oude Johanneskerk aan de Fraeilemaweg. Bij de prachtige kerk staam wat mooie huizen en een leuk bruggetje. Vanuit Losdorp kun je een leuk onverhard pad richting Godlinze bewandelen. Dat wandelpad bevindt zich tussen de akker en het water van het Losdorpstermaar. Aan het einde van het pad neem je het trappetje omhoog en ga je rechtsaf over het fietspad naar het net al genoemde Godlinze, een pittoresk wierdedorpje. Midden op de wierde tref je de middeleeuwse Pancratiuskerk met al direct daaromheen de huizen en zelfs een fraaie boerderij. Rondom de kerk bevindt zich ook een stroompje die overgestoken kan worden door twee leuke kleine bruggetje.

Vanuit het mooie Godlinze gaat de route zuidwaarts over de Maarhuizerweg. Dat is een zeer rustig tracé met weids uitzicht over weiland en akkerland. Je steekt bij een boerderij een brug over de Godlinzermaar over en neemt al snel daarna het zeer smalle paadje naar rechts. Toen ik er liep stond er een bord met de mededeling dat je bij de nabijgelegen boerderij terecht kunt voor koffie en ijs. Het bord staat bij de splitsing. Het paadje is niet alleen smal maar je steekt ook nog drie smalle ijzeren bruggetjes over, of beter gezegd: ijzeren loopplanken met enkele reling. Het pad eindigt in het gehucht Arwerd. Na de boerderij sla je linksaf en direct daarna rechtsaf de Kloosterweg in. Dat traject gaat naar het gehucht Nijenklooster waar je op de hoek een zeer mooie boerderij ziet staan met de naam Nieuwenklooster. Daar ga je linksaf en je blijft de gewone weg volgen. Je komt eerst terecht in Jukwerd, een gehucht met een klein kerkje. Kies daar de eerste weg rechts en aan het einde daarvan het pad links. Dat is een onverharde veldweg genaamd het Dominee Christophoripad. Die veldweg gaat helemaal door naar het gehucht Tjamsweer aan de westelijke rand van Appingedam maar dat pad kies je niet. Je wandelt rondom het dorpje en kiest op de veldweg de afslag links terug naar de weg. Bij de weg ga je rechts en koers je in een rechte lijn naar eindpunt Appingedam. Appingedam is een oud stadje met een zeer pittoresk beschermd stadsgezicht. Ik kan me voorstellen dat je na deze wandeling van 28 km vermoeid bent maar als je Appingedam nog niet eerder gezien hebt dan is het zeker aan te raden om niet direct naar het treinstation te lopen maar wel even het centrum in te gaan. Met name de bruggetjes over het Damsterdiep met daartussen de prachtige Hangende Keukens zijn zeer de moeite waard om te bekijken.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is per fiets af te leggen als je twee aanpassingen doet. Zie daarvoor het tweede tabblad.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Delfzijl - Appingedam (28 kilometer)

kaart wandelroute van Delfzijl naar Appingedam in Groningen, Nederland

Deze wandelroute tussen de kleine steden Delfzijl en Appingedam telt ongeveer 28 kilometer via Uitwierde, de zeedijk, Bierum, Spijk, Losdorp, Godlinze, Arwerd en Jukwerd. Als je wilt gaan fietsen, volg dan de groene stippellijnen. Bij de zeedijk fietst je landinwaarts ter hoogte van NAM locatie Bierum. Vanuit Losdorp vermijd je het onverharde pad door het weiland en kies je gewoon de weg naar Godlinze. Lang hoef je niet om te fietsen. Opmerking nog over het tweede deel van het traject van Godlinze naar Arwerd: dat gaat over een zeer smal fietspad en je passeert onderweg drie zeer smalle bruggetjes (één kant een reling, de andere kant open). Als je dat niet ziet zitten omdat je minder mobiel bent, dan dien je een flink stuk om te rijden via Leermens en Oosterwijtwerd.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route


Ik kan mij voorstellen dat je dit een wel erg lange wandeling vindt. Je kunt ipv daarvan ook een korter traject volgen. De eerste hieronder beperkt zich tot het zuidelijke deel van de route, namelijk van Delfzijl naar Appingedam via Uitwierde. De tweede route hieronder wandel je in het noordelijke, puur landelijke gebied. Dan loop je een rondje van 18 km vanuit Bierum maar uiteraard kun je net zo goed in één van de andere dorpen langs de route beginnen, namelijk Spijk, Losdorp, Godlinze, Krewerd en Holwierde.

Delfzijl - Appingedam (9 km) | Rondje Bierum (18 km)

Met het openbaar vervoer naar Delfzijl en Appingedam

Trein: de steden Appingedam en Delfzijl zijn prima per trein te bereiken. Ze liggen aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Delfzijl en Appingedam:

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen