Wandelroutes in de Kollumerwaard - NP Lauwersmeer

Wandelpad naar de Kollumerwaard in Nationaal Park Lauwersmeer, Friesland Wandelpad naar de Kollumerwaard in Nationaal Park Lauwersmeer, Friesland Dokkumer Diep in het Nationaal Park Lauwersmeer, Friesland

Wandelen in de Kollumerwaard - NP Lauwersmeer

In tegenstelling tot bijna alle andere wandelpagina's op deze website volgt hier geen verslag van een specifieke wandelroute maar een opsomming van meerdere trajecten. De Kollumerwaard is een natuurgebied in het zuidelijke deel van Nationaal Park Lauwersmeer en ligt net over de grens in de provincie Friesland. Dit gebied bestaat uit een waterrijk rietlandschap, door Schotse hooglanders en konikpaarden begraasd open land en ook wat bos. Hieronder zie je vier wandelroutes in dit gebied staan. Houdt er rekening mee dat de onverharde paden nogal nat en drassig kunnen zijn. Het beste is dus de Kollumerwaard met droog weer te bewandelen. Als u het Boswachterspad Kollumeroord of het Vogelpad gaat lopen dan kunt u bij de Kwelderweg (provinciale weg ) parkeren en van daaruit het natuurgebied intrekken. Zie de locatie hieronder op de interactieve kaart. De Wandelroute Kollumerwaard begint ook bij de Kwelderweg maar dan iets verder oostwaarts. Het startpunt voor de wandelroute door het Diepsterbos ligt volgens Staatsbosbeheer een eindje verder van de weg maar die komt wel vlakbij de Kwelderweg langs dus ook die is vanaf de weg te beginnen.

Het Boswachterspad Kollumeroord telt 10 kilometer en komt door een gevarieerd landschap. Onderweg kom je ook bij het uitzichtplateau in het Zomerhuisbos waar je kunt uitkijken over het omliggende land en water. In het gebied leven ook vele vogels waaronder de zeearand. Otters zijn er in de wateren ook te vinden. De Wandelroute Kollumerwaard is 6 kilometer lang. In dit specifieke deel leven ook weer vogels maar ook grote grazers, namelijk Schotse hooglanders en konikpaarden. Onderweg loop je ook langs twee vogelijkpunten, namelijk de kijkheuvel Rechteind en uitkijktoren De Baak. Het Vogelpad heeft een lengte van 5,6 kilometer en de route door het Diepsterbos 4,9 kilometer. Dit is een relatief ruig gebied maar vlakbij vind je wel Natuurlijk Kollumeroord waar je kunt eten en drinken in Restaurant ´t Roode Hoofd.


Hieronder staan de wandelroutes van Staatsbosbeheer.

Boswachterspad Kollumeroord | Wandelroute Kollumerwaard

Wandelroute Vogelpad | Wandelroute Diepsterbos


Locatie van de Kollumerwaard en NP Lauwersmeer


→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Nationaal Park Lauwersmeer


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen