Wandelroutes op de Ballastplaat - NP Lauwersmeer

Lauwersnest in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Fietspad door het Ballastplaatbos in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Ballastplaat in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen

Wandelen vanuit het Lauwersnest - NP Lauwersmeer

Wegwijzers bij Lauwersnest in het Lauwersmeergebied, Groningen

In tegenstelling tot bijna alle andere wandelpagina's op deze website volgt hier geen verslag van een specifieke wandelroute maar een opsomming van meerdere trajecten. Vanuit het Activiteitencentrum Lauwersnest in Nationaal Park Lauwersmeer zijn namelijk meerdere routes te bewandelen. In het centrum vind je informatie over de omgeving, is een toilet en parkeergelegenheid aanwezig en worden er excursies georganiseerd. Staatsbosheer heeft hier op de Ballastplaat vier verschillende bewegwijzerde routes vanuit het Lauwersnest bewegwijzerd. De langste is de route door het Ballastplaatbos via de Observatietoren waar je vrij uitzicht hebt op het meer. Dat is één van de vogelkijkpunten in het nationale park. Onderweg kom je ook langs een oeverzwaluwwand. Volgens de website van Staatsbosheer duurt de route 5,2 kilometer, op de wegwijzer zag ik 6,5 staan.

De tweede route is het 3,2 kilometer lange Konijnenpad door het zuidelijke deel van het Ballastplaatbos. Onderweg kom je mogelijk ook nog koninkpaarden tegen want grote grazers zijn in het gebied ook te vinden. Tip: als je vanuit het Lauwersnest zuidwaarts over de weg rijdt of loopt dan kom je ook langs velden (links) waar vaak Schotse hooglanders grazen. Daar in de buurt vind je tevens uitkijktoren (vogelkijkpunt) de Vlinderbalg waar vrij uitzicht is op het Lauwersmeer. Terug naar het wandelen: De derde route is het Natuurpad. Dat traject telt slechts 1,5 kilometer en is vooral geschikt voor gezinnen omdat je onderweg vragen en opdrachten kunt maken/doen. Alle voorgaande routes gaan voornamelijk over onverhard terrein. De vierde route gaat echter alleen over verharde paden en dat is het 3,1 kilometer lange Rolstoelpad. Dat traject gaat noordwaarts langs de weg en langs het Lauwersmeer. Vervolgens steek je de provinciale weg over en keer je terug via het Marnebos.

Tip: kijk hieronder op de website van Staatsbosheer en klik vervolgens op het kaartje van de route die je krijgt te zien. Je ziet dan een kaart verschijnen waarop alle net beschreven wandelroutes staan uitgetekend.

Wandelroutes vanuit het Lauwersnest - Staatsbosheer


Locatie van het Lauwersnest en NP Lauwersmeer


Overnachten in de omgeving

Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Nationaal Park Lauwersmeer


© 2020-2023 — Ontdek Noord Groningen