Wandelroute: Rondje Leens (13 km)

De borg op Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Rozentuin op Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Fietspad van Leens naar Het Stort, Groningen Huis in Het Stort, Groningen Akkers en bomen in Het Stort, Groningen Brug over het Hunsingokanaal in Leenstertillen, Groningen Boerderij en Akkers tussen Leenstertillen en Houwerzijl, Groningen Wierderkerkhof Olle Weem bij Houwerzijl, Groningen Zicht op het dorp Houwerzijl in Groningen De Theefabriek in Houwerzijl, Groningen De witte middeleeuwse kerk van Niekerk in Groningen Straat in het dorpje Niekerk, Groningen Het jaagpad langs het Hunsingokanaal tussen Ulrum en Leens, Groningen Bos van Leenstertillen in Groningen Boerderij in Leens, Groningen Mooie straat in Leens, Groningen De middeleeuwse Petruskerk van Leens, Groningen

Verslag van de route | vrijdag 3 juli 2020

Jaagpad langs het Hunsingokanaal in De Marne, Groningen

Dit is een wandelroute van 13 kilometer in De Marne, een noordwestelijk landschap in Groningen en heeft als start -en eindpunt het dorp Leens. De route begint bij het fraaie Landgoed Verhildersum, een historische bezoekersattractie waar je oa. een borg, een museumboerderij en prachtige tuinen kunt bezichtigen. Opmerking over de route: die begint bij het landgoed en eindigt in het centrum van het dorp Leens. Dat komt omdat ik per bus naar Leens ben afgereisd: uitgestapt bij halte Verhildersum en na de wandeling weer ingestapt in het centrum van het dorp. Als je de auto op de parkeerplaats bij de borg hebt staan dan moet je nog een extra kilometer tellen voor deze wandelroute.

De wandeling: als je bent uitgekeken op Verhildersum, loop dan via één van de twee uitgangen (de kant van de borg of de kant van de museumboerderij) het landgoed af en wandel naar de zeer dichtbij gesitueerde brug over de Hoornse Vaart. Je ziet aan de oostzijde een fietspad langs het water. Dat leidt naar het streekje genaamd 't Stort. Dat bestaat in feite uit één rij huizen aan het water. Het is de plek waar de Hoornse Vaart en het Hungsingokanaal samenkomen. Het kanaal is hier gegraven in de 19e eeuw en de uitgegraven grond is hier gestort, vandaar de naam. Je kunt in 't Stort nog even op de brug gaan staan om van uitzichten over het water en Leens te genieten maar de route gaat linksaf. Al snel kom je bij een bruggetje. Die steek je over en je gaat gelijk rechts. Dan volgt een traject over een rustige weg langs het water naar Leenstertillen. Vroeger was dit een bedrijvige plek, nu een oase van relatieve rust. Je vindt er een natuurcamping, een bos en een jaagpad langs het water. Dat komt later in de route nog terug.

Als je bij Leenstertillen bent aangekomen ga je linksaf in zuidelijke richting over de weg. Onderweg zie je uitgestrekte velden, een mix van akkers en grasland. Dat geldt eigenlijk voor de gehele wandeling. Aan het einde van die weg loop je recht op een fietspad naar Houwerzijl af. Dat zou ook een optie kunnen zijn voor een wandelroute door deze streek maar de route die jij nu volgt gaat eerst nog rechtsaf langs een vrij mooie boerderij en een brug over de Houwerzijlstervaart. Even daarna kies je het fietspad linksaf richting Houwerzijl. Al snel kom je op een interessante locatie terecht. Langs het pad ligt namelijk de Olle Weem, de begraafplaats van Vliedorp. Dat dorpje had ooit een kerk, pastorie en een aantal huizen maar dat bestaat al lang niet meer. Het wierdekerkhofje is daarna nog een tijd gebruikt om doden uit het nabijgelegen Houwerzijl te begraven maar ook daar is eind 19e eeuw een eind aan gekomen. De locatie wordt geconserveerd door de organisatie Groninger Landschap. Bij het kerkhofje zie je het houten bruggetje over de Houwerzijlstervaart al staan. Vanaf het bruggetje (maar ook daarvoor al) heb je uitzicht op Houwerzijl. De route scheert langs het dorpje maar gaat er niet door. Na het bruggetje op de Zwarteweg sla je noordwaarts af. Je kunt Houwerzijl uiteraard wel bezoeken, helemaal als je een leuke pitstop wilt maken want daar staat de Theefabriek. Dat is een fraaie theeschenkerij, tevens theemuseum en theewinkel.

De route gaat verder over het leuke smalle pad naar Niekerk. Dat is een klein dorpje waar een witte 12e eeuwse kerk te zien is. Het pad komt het dorpje tussen twee gebouwen binnen en als je bij de weg bent sla je rechtsaf. Dat is de weg naar het dorp Ulrum, via twee mooie huizen en een grote boerderij. De route scheert langs Ulrum maar komt er niet door. Ook hier geldt weer: als je het dorpje wilt bezoeken dan kan dat. Daar vind je een fraaie 13e eeuwse kerk en ook Museum Eenhoorn waar werken van schilder/tekenaar Johfra tentoon worden gesteld. De route gaat echter vóór de brug in oostelijke richting rechtsaf en dat is het enige onverharde traject tijdens de wandeling.

Je loopt een kilometer of vier over het voormalige jaagpad langs het Hunsingokanaal naar Leenstertillen. Het gras was ongeveer halverwege behoorlijk hoog maar het pad was nog steeds goed begaanbaar. Bij zeer nat weer is deze route misschien minder handig. Het is een mooi natuurlijk traject langs het water dat uiteindelijk bij Leenstertillen uitkomt, een plek die al eerder tijdens de route is gepasseerd. Als je bijna bij het eind bent dan kun je rechtsaf het bos inslaan. Het is niet groot dus verdwalen is onmogelijk. Er zijn twee afslagen die je moet nemen. De eerste keer ga je rechts (het bruggetje over) en de tweede keer ga je links waardoor je weer bij de grote brug uitkomt. Steek de brug over en wandel over de weg terug naar Leens. Blijf gewoon rechtdoor lopen als je het dorp binnenwandelt. Dat is een leuk straatje dat je tot bij de mooie 12e eeuwse Petruskerk leidt. Op een spreekwoordelijke steenworp afstand van de kerk vind je aan de hoofdweg de bushalte waar bussen tussen Zoutkamp en Groningen (via Winsum) rijden. Als je met de auto bent en hebt geparkeerd bij de borg bij Landgoed Verhildersum, loop dan simpelweg de hoofdweg in oostelijke richting af.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is grotendeels per fiets af te leggen. De uitzondering is het traject over het voormalige jaagpad langs het water. Op het volgende tabblad ziet u welke weg u met de fiets moet nemen (groene stippellijn).


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Leens - Leens (13 kilometer)

kaart wandelroute van Leens naar Leens in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Leens (Groningen) via streekje 't Stort en de dorpen Houwerzijl en Ulrum telt ongeveer 12 kilometer. De route gaat over fietspaden, wegen en ook een kilometer of 4 over een onverhard jaagpad (langs het Hunsingokanaal tussen Ulrum en Leens). Overigens: als je de route ook eindigt bij Landgoed Verhildersum dan telt de wandeling iets meer dan een kilometer langer.

Op de kaart (groene stippellijntje) zie je ook een alternatieve route en die is van belang als je deze route wilt fietsen ipv wandelen. Het pad dat ik nam liep langs het Hungsingokanaal tussen Ulrum en Leens is een onverhard en flink met gras begroeid jaagpad. Met de fiets rijd je eerst Ulrum binnen en slaat daar bij de hoofdweg rechtsaf. Je ziet al snel net buiten het dorp een mooi fietspad liggen dat je linea recta naar Leens leidt. Deze route kan overigens ook op allerlei momenten worden ingekort. Bekijk het wegennet op de kaart, bijvoorbeeld bij 't Stort, Leenstertillen en Ulrum.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Leens

Bus: er rijden bussen (Qbuzz) tussen Leens en de stad Groningen. Landgoed Verhildersum heeft twee haltes waar je kunt uitstappen. De eerste is bij de museumboerderij en de tweede bij de borg. Kaartjes kun je kopen en afhalen in zowel de museumboerderij als in het koetshuis naast de borg.

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn, Leens en Ulrum. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen - Winsum. Tot Hornhuizen via (oa.) Baflo, Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Vanaf Hornhuizen terug via Leens, Wehe-den Hoorn en Mensingeweer. Lijn 68 vertrekt één keer per uur vanuit Winsum maar dat is of via Pieterburen naar Hornhuizen of via Leens. De diensten 's ochtends gaan via Leens en de middagdiensten via Pieterburen. Kijk dus goed naar de dienstregeling. Soms met 15, soms met 8 persoonsbusjes.


Bekijk dienstregelingen: QBuzz

→ Terug naar wandelroutes


→ Terug naar De Marne


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen