Wandelroute: Rondje Loppersum 2 (16,5 km)

Hotel Spoorzicht in Loppersum, Groningen Kerkpad langs de Petrus en Pauluskerk in Loppersum, Groningen Zuiderlopsterweg met zicht op Eenum, Groningen Zuiderlopsterweg met zicht op Zeerijp, Groningen De oude Kerk Eenum in Groningen Kösters Toen in het dorpje Eenrum in Groningen Akkerland en boerderijen bij Eenum, Groningen Tuin van de Gerichtshof bij Eenum en Oosterwijtwerd, Groningen De onverharde Gerichtsweg naar de Bolhuislaan bij Wirdum, Groningen De kerk en wierde van Wirdum in Groningen Kerk en dorpshart van Wirdum in Groningen De Stadsweg en het Damsterdiep in Garrelsweer, Groningen Bruggetje in Garrelsweer, Groningen Wandelpad tussen Garrelsweer en Merum, Groningen Boerderij in Merum, Groningen Bruggetje bij het Ockemaheerdpad bij Merum en Loppersum, Groningen Fietspad naar Loppersum, Groningen Centrum van het dorp Loppersum, Groningen

Verslag van de route | zaterdag 17 juli 2021

Wandelpad naar de kerk van Eenum in Noord Groningen

Dit is een wandelroute van ongeveer 16,5 kilometer door het landschap Fivelingo in het noordoosten van Groningen. Het startpunt is het dorp Loppersum maar je kunt ook starten in de kleinere dorpjes Eenum, Wirdum en Garrelsweer, en eventueel ook op het Landgoed Ekenstein. Dit is vooral een wandeling voor droge omstandigheden omdat er vrij lange, onverharde tracten tussen zitten. Dat zijn de Zuiderlopsterweg en het landweggetje na de Gerichtsweg. Bij de Zuiderlopsterweg en de Gerichtsweg bevinden zich spoorwegovergangen die recent zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Wandelaars kunnen hier wel gewoon passeren. Loppersum heeft een treinstation dus je kunt hier ook prima met het openbaar vervoer komen. De wandeling begint op de kaart dan ook bij het treinstation.

Wandel via Hotel Spoorzicht naar de wierde (en centrum) van Loppersum en bekijk de prachtige kerk terwijl je over het kerkpad loopt. Daarna is het zaak rechtdoor te lopen: aan het einde van de woonwijk tref je de ingang tot de Zuiderlopsterweg. Al vrij snel ga je de spoorwegovergang over en dan begint één van de mooiste trajecten. Tijdens het wandelen over dit onverharde pad krijg je namelijk drie kerken van de omliggende dorpen in het vizier. Die van Eenum zie je gelijk al voor je en ook die van Zeerijp zie je links in de verte. Kijk op den duur achter je en die van Loppersum is ook te zien. Tijdens mijn wandeling bloeide het klaver ook mooi roze/paars. Volg de weg in oostelijke richting, op den duur kom je uit bij Eenum. Ga links en gelijk weer rechts zodat je over de Pastorieweg naar de kerk kunt lopen. Die staat heel mooi gesitueerd op de wierde. De kerk is vaak open. Daar vlak na vind je de ingang tot Kösters Toen, een wandelpad dat geflankeerd wordt door enkele leuke huisjes en tuintjes. Heel mooi. Vervolg je weg in zuidoostelijke richting en wel naar de Oosterwijtwerderweg.

Je bent nu op het fietspaadje langs de weg naar het dorp Oosterwijtwerd maar daarvóór sla je al linksaf de Gerichtsweg in. Dat is voor de niet-wandelaar een doodlopende weg. Langs de weg staat een mooie boerderij met fraaie beeldentuin. Dat is de Gerichtshof en die is op bepaalde dagen in het jaar en op afspraak te bezichtigen. Overigens: als je de Oostwerwijtwerderweg iets verder afloopt dan kom je al snel bij Visrestaurant de School en als je het dorpje verder inloopt bij Eetcafé de Boerderij. Terug naar de route: vanaf de Gerichtshof loop je verder zuidwaarts naar de spoorwegovergang en daarna volgt een onverharde veldweg. Die eindigt bij de Bolhuislaan waar je een bankje ziet staan en ook een beeld van twee wandelschoenen. Loop rechtdoor over de weg en ga dan rechtsaf via het gehucht Eekwerd naar het dorpje Wirdum. Je zou echter ook rechtdoor kunnen gaan en via de boomgaard naar Landgoed Ekenstein kunnen lopen. Daar kun je een terrasje pakken, over een bosrijk landgoed wandelen en overnachten. Als je op Ekenstein verblijft (zie tabblad 4) dan is dit dus ook een mogelijke rondwandeling. We gaan dus naar Wirdum, een mooi wierdedorpje met dito kerk. Daar vind je tevens Restaurant 't Regthuys (bestaat inmiddels niet meer), tijdens mijn wandeling tijdelijk gesloten vanwege werkzaamheden.

Wandel het dorpje in zuidelijke richting uit via het Dronkemanspad dat helaas tijdens mijn wandeling was afgesloten. Daarna via de Kerkeweg verder zuidwaarts, de provincale weg oversteken en dan westwaarts naar Garrelsweer. Je loopt nu over de historische Stadsweg en langs het Damsterdiep. Bij het eerste bruggetje van Garrelsweer zie je informatiebord over die Stadsweg. Blijf westwaarts wandelen, je ziet wat leuke huizen passeren en als je bij de kerk komt ga je noordwaarts het houten klapbruggetje over. Wandel het dorp uit door de Rijksweg over te steken je komt op een leuk landelijk paadje dat leidt naar het buurtschap Merum dat uit een paar huizen en boerderijen bestaat. Het weggetje gaat over in het zeer smalle Ockemaheerdpad dat eindigt bij het bruggetje over de Loppersumer Wijmers. Steek daarna de weg over en wandel via het fietspad terug naar Loppersum. Je kunt in één rechte lijn teruglopen maar ook (zoals op de kaart) een groene passage nemen door een stukje bos en langs enkele velden en akkers.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is vanwege de onverharde trajecten niet aan te raden voor fietsers.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Loppersum - Loppersum (16,5 kilometer)

kaart wandelroute van het Rondje Loppersum in Groningen, Nederland

Deze wandelroute begint en eindigt in het mooie dorp Loppersum (Groningen) en gaat via de dorpjes Eenum, Wirdum en Garrelsweer. Dit is in principe een route voor droog weer want er zitten enkele relatief lange onverharde trajecten tussen, namelijk de Zuiderlopsterweg en een groot deel van de Gerichtsweg. Als je wilt kun je ook Landgoed Ekenstein in de route opnemen, bijvoorbeeld omdat je zin hebt om een stukje door een bos te lopen, een terrasje te pakken of simpelweg omdat je er overnacht. Sla op de route dan niet rechtsaf via Eekwerd naar Wirdum maar ga gewoon rechtdoor, het wandelpad door de boomgaard van Ekenstein. Dan via een bruggetje naar de provinciale weg, goed uitkijken, oversteken en je wandelt Landgoed Ekenstein op.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route
Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer reizen

Trein: Het dorp Loppersum is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.

Bus: Er rijdt ook geregeld een bus naar de dorpjes Wirdum en Garrelsweer. Dat is lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur. Er is ook een halte relatief vlakbij Landgoed Ekenstein, namelijk halte Eekwerd bij de rotonde.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen