Wandelroute: Loppersum - Uithuizermeeden (19,5 km)

Kerkpad langs de Petrus en Pauluskerk in Loppersum, Groningen Zuiderlopsterweg in Loppersum, Groningen Zuiderlopsterweg van Loppersum naar Eenum, Groningen Zuiderlopsterweg van Loppersum naar Zeerijp, Groningen Ijsbaan met schaatsers in Eenum, Groningen Zeerijpstermaar en en het dorp Eenum, Groningen Schansweg van Eenum naar Leermens, Groningen Dieftilweg en bruggetje in Leermens, Groningen Donatuskerk in Leermens, Groningen Kerkpad rond de Donatuskerk in Leermens, Groningen Noorderweg van Leermens naar Lutjerijp, Groningen Lambertusheerdpad in Lutjerijp, Groningen Boslaan naar 't Zandt in Groningen Alberdapad in 't Zandt, Groningen Middeleeuwse Mariakerk in 't Zandt, Noord Groningen Oude Mariakerk in dorpje 't Zandt, Groningen Het Coralpad in het bos van dorpje 't Zandt, Groningen Oosterhuizerweg van 't Zandt naar Zijldijk, Groningen Het Oude Leyepad in Zijldijk, Groningen Kerk en vakantiehuis in Zijldijk, Groningen Middeleeuwse kerk van Oosternieland in Groningen Meedsterweg van Oosternieland naar Uithuizermeeden, Groningen Het Oude Gemeentehuis in Uithuizermeeden, Groningen Meelfabriek Waddenmolen 't Hoogeland in Uithuizermeeden, Groningen Rensumaborg in de winter in Uithuizermeeden, Groningen

Verslag van de route | vrijdag 12 februari 2021

Kerk van Oosternieland in Noord Groningen

Dit is een wandelroute van ongeveer 19,5 kilometer die begint in cultuurlandschap Fivelingo en eindigt in cultuurlandschap het Hogeland. Het beginpunt is het treinstation van Loppersum en het eindpunt dat van Uithuizermeeden (Meij in het Gronings). Die dorpen liggen niet aan dezelfde spoorlijn. Als je vanuit Uithuizermeeden terug wilt reizen, neem dan eerst de trein naar Sauwerd (lijn naar Groningen) en stap dan over op de trein naar Loppersum (lijn naar Delfzijl). Deze februaridag was zonovergoten maar werkelijk bitterkoud met gevoelstemperaturen van tegen de -15, althans in de ochtend, later werd het iets beter. Ik wilde echter persé deze streek nog even op een fraaie winterdag bewandelen. De route gaat van zuid naar noord (behalve het eerste kwart) omdat je zodoende de zon in de rug hebt en niet voortdurend in het gezicht. Dit is een route met weids uitzicht, enkele van mijn favorieten wierden en verschillende prachtige middeleeuwse kerken. Leuk te vermelden is dat het weer een week later totaal omsloeg en het zo in februari maar liefst 15+ graden werd. Over veranderlijk weer gesproken. Bekijk hier het lenteachtig aandoende Groninger landschap van een week later.

De route begint dus in het dorp Loppersum, bekend als één van de epicentra van de aardbevindingen maar ook een mooi dorp en voor mij persoonlijk een uitstekend startpunt van wandelroutes. Loop vanuit het station langs Hotel Spoorzicht (zie vierde tabblad) naar het centrum waar de fraaie middeleeuwse Petrus en Pauluskerk op de dorpswierde staat. Kies het smalle kerkpad dat langs de kerk loopt en wandel zodoende oostwaarts de Wirdumerweg uit die uiteindelijk bij de ingang tot de Zuiderlopsterweg uitkomt. Dat is een onverhard modder -en graspad, goed te betreden bij droog weer en/of zoals nu als de ondergrond bevroren is. Je wandelt uiteindelijk een spoorwegovergang over en volgt dan het grassige gedeelte van het pad en dan wordt het uitzicht bijzonder want je ziet ten noorden van je de prachtige kerk van Zeerijp en ten oosten de eveneens fraaie kerk van Eenum, duidelijk waarneembaar bovenop de wierde. Als je in Eenum bent aanbeland, kies dan de Pastorieweg naar de kerk toe. Pal voor die kerk zie je de ijsbaan waar tijdens mijn wandeling twee schaatsers het rijk voor hun alleen hadden. Mooi gezicht: ook in het dorpje Leermens dat hierna volgt ligt de ijsbaan pal onder de wierde en kerk.

Loop langs de kerk en Kosters Toen (deels toegankelijke siertuin die gesitueerd is bij de kosterij) Eenum in noordelijke richting uit via de Schansweg. Kijk achter je en zie de kerk achter het water van de Zeerijpstermaar. De Schansweg ligt op de volgende mooie wierde waar enkele huizen op staan. Vanaf de 'top' is er goed uitzicht op het omliggende land. Vergeet nooit: Noord Groningen is niet vlak! De wierden zijn altijd maar enkele tot een klein aantal meters hoog maar toch vaak duidelijk waarneembaar. 'Daal af' en volg het rustige weggetje naar Leermens, nog zo'n leuk klein wierdedorpje, ook op een duidelijke wierde met daarbovenop ook weer een fraaie middeleeuwse kerk. Deze Donatuskerk stamt uit de 11e eeuw en is daarmee één van de oudste in de provincie. Let op de prachtige klokkentoren. Loop in Leermens de wierdeweg af en sla rechts af langs de begraafplaats. Kies dan de eerste links, de Noorderweg die voor auto's en fietsers niet toegankelijk is omdat het weggetje op den duur overgaat in een graspad langs de weilanden. Het is een vrij kort stukje. Sla bij de weg rechtsaf en je komt in het gehucht Lutjerijp dat uit verschillende boerderijen bestaat. Kies vervolgens de eerste links, het Lambertusheerdpad. Tot mijn verdriet was het smalle schelpenpaadje met het kleine houten huisje ernaast verdwenen en vrij kort voor mijn wandeling vervangen door een breder betonnen fietspad. Jammer. Aan het eind ga je rechts en wandel je een klein eindje langs de Godlinzerweg totdat je bij een huis links een onverhard pad ziet, namelijk de Boslaan. Die komt uit bij een weg en een grote sierviskwekerij. Wandel rondom de mooie boerderij over de weg en je komt bij een bruggetje uit die je naar het Alberdapad leidt.

Aan het einde van het Alberdapad kom je in het dorpje 't Zandt terecht. Ga links en je wandelt op de volgende prachtige middeleeuwse kerk uit en dat is de Mariakerk. Deze is qua grootte vergelijkbaar met die in Loppersum, ook weer behoorlijk imposant. Wandel rondom de kerk en ga de Kerklaan in en kort daarna het Coralpad op, het door bomen geflankeerde wandelpad langs de westelijke flank van het dorpje. Aan het einde wandel je terug naar de weg en zie je voor je in de verte de rookpluimen van de Eemshaven. Ga bij de weg links en wandel zodoende een een flink eind in een rechte lijn naar het noorden. De Hoofdstraat gaat over in de Zijldijksterweg en dan in de smalle, rustigere Oosterhuizerweg. Let weer op het weidse uitzicht. Als je bijna aan het einde van de weg bent dan sla je bij het fiets/wandelpad genaamd het Oude Leyepad rechtsaf. Dit leuke plattelandspaadje leidt naar het hart van het dorpje Zijldijk. Het meest in het oog springende gebouw daar is het witte voormalige 19e eeuwse kerkje. Dat heeft inmiddels een andere functie gekregen, je kunt er namelijk overnachten. Als je wilt overnachten in het 'Vakantiekerkje', kijk dan op het vierde tabblad. Wat opvalt in deze streek (Zijldijk, Oosternieland, Uithuizermeeden en omgeving) zijn de landbouwgerelateerde bedrijven wat ook niet gek is aangezien er veel akkerbouw wordt bedreven hier in noordoost Groningen.

Als je Zijldijk uitwandelt dan ga je zowaar onder een viaduct door: boven bevindt zich de Eemshavenweg tussen de stad en de Eemshaven. Aan de andere kant van het viaduct kom je pardoes weer in een klein dorpje terecht en dat is Oosternieland. Het meest bijzonder gebouw daar is de lokale kerk en die staat aan de Oosternielandsterweg. Daarvoor moet je zoals je op de kaart kunt zien op en neer lopen tijdens de route. Maar doe dat wel want dit is een 'hidden gem' zoals de Engelsen dat zeggen. Ga het kerkterrein op en wandel langs het kerkhofje waar je ook een bankje treft. Prachtige idyllische plek. Je kunt langs de Oosternielandsterweg een kort wandelpad door de velden volgen die uitkomt bij de Tilweg. Vanaf dit punt kun je zoals de route aangeeft het traject volgen naar Uithuizermeeden maar eventueel ook naar Roodeschool. Ook dat dorpje heeft een treinstation. Er is wel minder te zien in Roodeschool en ook zijn er niet de winkels en de horeca die 'Meij' wel heeft. Vanaf de Tilweg kun je al snel links afslaan de Meedsterweg in. Die leidt naar een spoorwegovergang en verandert kort daarna in een fietspad die uitkomt in Uithuizermeeden. Enkele van de opvallende gebouwen hier zijn de fraaie witte Mariakerk, het begin 20e eeuwse Oude Gemeentehuis pal in het centrum (nu geopend voor gezelschappen op afspraak) en de skyline bepalende grote meelfabriek Waddenmolen 't Hoogeland (inderdaad, zoals de streek). Dit gebied wordt namelijk wel de graanschuur van Nederland genoemd. Niet in de route opgenomen maar wel te zien is de mooie Rensumaborg. Dat is geen bezoekersattractie maar het bosrijke park rondom is wel vrij te betreden. Vanuit het treinstation wandel je er zo heen. Bij dat treinstation ziet u trouwens ook een museum genaamd Stichting Oudheidkamer waar van alles te zien is. Het heeft geen specifieke openingstijden. Uithuizermeeden herbergt overigens meer van dit soort kleine musea. Kijk hier maar eens op de website genaamd Blik op Uithuizermeeden.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is per fiets af te leggen mits je een aantal aanpassingen doet want delen van deze route zijn onverhard. Bekijk het volgende tabblad en bekijk de groene stippellijnen op dat kaartje.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Loppersum - Uithuizermeeden (19,5 kilometer)

kaart wandelroute van Loppersum naar Uithuizermeeden in Groningen, Nederland

Deze wandelroute begint in het dorp Loppersum (Groningen) en gaat via de dorpjes Eenum, Leermens, Lutjerijp, 't Zandt, Zijldijk en Oosternieland naar Uithuizermeeden. De route gaat over rustige wegen, fietspaden en ook stukjes onverhard. Die zijn leuk als het droog is of als - zoals tijdens dit verslag bevroren - de ondergrond bevroren is. Als het echt nat is dan worden deze paden modderig.

Als je deze route wilt fietsen dan moet je wel enkele aanpassingen doen want niet alle paden zijn geschikt om op te rijden. Dat geldt voor de Zuiderlopsterweg naar Eenum, het laatste stuk van de Noorderweg tussen Leermens en Lutjerijp en het eerste deel van de Boslaan van de Godlinzerweg naar 't Zandt. Volg de groene stippellijn als alternatief wanneer je gaat fietsen.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer reizen

Trein: Het dorp Loppersum is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.

Het dorp Uithuizermeeden is prima per openbaar vervoer te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar bijvoorbeeld de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.

Om van Uithuizermeeden terug te reizen naar Loppersum neem je eerst de trein naar Sauwerd (richting Groningen) en stapt daar over op de trein naar Loppersum (richting Delfzijl). Hetzelfde verhaal geldt als je Roodeschool als eindpunt van de wandelroute kiest ipv Uithuizermeeden. Beide stations zijn ongeveer net zo ver lopen vanaf de Tilweg vanuit Oosternieland.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


→ Terug naar het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen