Wandelroute: Rondje Mensingeweer (18 km)

Korenmolen Hollands Welvaart in Mensingeweer, Groningen Michaelkerk in Mensingeweer, Groningen Akkers rond Klein Maarslag in Groningen Boerderij in het gehucht Klein Maarslag, Groningen Historische begraafplaats van het dorp Klein Maarslag in Groningen Boomgaard van Bos Abelstok in de winter, Groningen Wandelaars net buiten Bos Abelstok in Groningen Kromme Raken in Warfhuizen, Groningen Kerk en dorp Warfhuizen, Groningen Baron van Asbeckweg in Warfhuizen, Groningen Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin in Warfhuizen, Groningen Zicht op Warfhuizen vanaf de Trekweg, Groningen Het streekje Kattenburg en de molen van Zuurdijk, Groningen Zicht op Douwen en Leens in de verte, de Marne Akkerland en boerderij bij 't Stort in Groningen Winter op Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Schathoes en wandelpad op Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Boerderij in Wehe-den Hoorn, de Marne Weg van Wehe-den Hoorn naar Mensingeweer, de Marne Weg van Wehe-den Hoorn naar Mensingeweer, Groningen Het dorp Mensingeweer op het Hogeland van Groningen

Verslag van de route | vrijdag 22 januari 2021

Pad van Klein Maarslag naar Bos Abelstok in Groningen

Dit is een wandelroute van 18 kilometer en komt door twee Groningse cultuurlandschappen, te weten het Hogeland en de Marne. Deze route gaat over rustige wegen en landelijke fiets/wandelpaden. Er zitten ook korte onverharde stukjes tussen, namelijk van en in Bos Abelstok. Je komt door enkele stukjes bos maar qua landschap is het toch vooral het weidse uitzicht over het platteland en enkele waterlopen dat hier de klok slaat. Het startpunt is het dorpje Mensingeweer maar dat kan natuurlijk net zo goed één van de andere plaatsen langs de route zijn. U kunt per bus naar Mensingeweer, Wehe-den Hoorn en Leens. Als u met de auto bent dan is Landgoed Verhildersum in Leens waarschijnlijk het meest voor de hand liggende startpunt vanwege de parkeergelegenheid. U kunt dan het historische landgoed eventueel ook bezichtigen.

Ik begon mijn route bij de van oorsprong middeleeuwse Michaelkerk van Mensingeweer. Loop zeker even door het gangetje langs het dorpshuis naar het water en dan over het bruggetje naar de fraaie molen genaamd Hollands Welvaart. Dat historische gebouw fungeert ook geregeld op zaterdag als theeschenkerij. Vanuit het dorp loop je vervolgens zuidwaarts richting het gehucht Groot Maarslag dat op een wierde is gesitueerd maar je slaat al eerder rechtsaf naar het gehucht Klein Maarslag. Je zou ook nog even in Groot Maarslag kunnen kijken, een rondje lopen om de wierde en daar het graspad naar Klein Maarslag bewandelen. Toen ik er liep waren de akkers en weilanden echter nogal verzadigd met water dus dat heb ik op deze winterdag niet gedaan. Dat graspad is overigens een lijkenlaantje omdat er in Klein Maarslag een historische begraafplaats is gesitueerd. Vroeger stond daar ook een kerk toen dit plaatsje nog een echt dorp was. De kerk en vele huizen werden in de brand gestoken tijdens een strooptocht door Staatse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de 16e eeuw. Nu staan er enkele boerderijen en huizen. Naast de begraafplaats bevindt zich het pad naar Bos Abelstok. Dat kleipad was door de regenval veranderd in een natte, modderige bedoeling maar gelukkig was het maar een klein stukje. Ook het onverharde pad door de fruitboomgaard van Bos Abelstok was modderig en nat. In andere jaargetijden of wanneer het een tijd droog is geweest zal het ongetwijfeld prima begaanbaar zijn.

Als je Bos Abelstok uitkomt dan ga je linksaf, het smalle fiets/wandelpad naar Warfhuizen. Dat loopt langs akkers en langs het water van de Kromme Raken. Onderweg zie je voor je ook Luchtwachttoren 701 staan, een bouwwerk uit de Koude Oorlog. Aan het einde van het pad steek je rechts de brug over en wandel je het dorp Warfhuizen in. De blikvanger hier is de 19e eeuwse kerk, sinds 2001 een katholieke kluiskerk, namelijk de Kluizenarij Onze Lieve Vrouwe van de Besloten Tuin. Noord Nederland is sinds de onafhankelijkheid die op de Spanjaarden gewonnen is in de 16e eeuw toch vooral een protestantse regio (vroeger althans) dus katholieke kerken kom je niet zo vaak tegen. Deze kerk wordt tegenwoordig gezien als een bedevaartsoord. Zoals je kunt zien op de kaart heb ik eerst nog een rondje gelopen rond de begraafplaats tegenover de kerk. Vanaf dat paadje is er ook weer mooi uitzicht over het land. De route gaat vervolgens oostwaarts over de weg langs het Warfhuister Loopdiep. Uiteindelijk kom je bij de Wehesterburg, een klein bruggetje dat je niet oversteekt. Blijf gewoon rechtdoor lopen over het smalle fiets/wandelpad. Dat is een leuk traject door een puur landelijke streek met uitzicht op landerijen met tussendoor wat bomen langs het pad. Dit is het streekje Kattenburg. Onderweg zie je ook de molen van Zuurdijk in de verte.

Je loopt door Kattenburg en als je bij een weg uitkomt ga je direct over het smalle pad rechtsaf. Daarna loop je noordwaarts naar het gehucht Douwen met pal daar achter het streekje 't Stort aan de Hoornse Vaart. Onderweg zie je links schuin voor je de oude kerk van het dorp Leens. Vanaf het 't Stort volg je het pad langs het water en kom je bij Landgoed Verhildersum in Leens uit, een historische attractie met borg, museumboerderij en formele tuin. Ik liep in coronatijd dus het was logischerwijs niet geopend. Dat gold ook voor het Schathoes, het restaurant op het terrein. Volg vanaf de borg het pad richting de museumboerderij maar blijf rechtdoor lopen over het Ede Staal pad. Dat wandelpad leidt naar een parkeerplaats bij de provinciale weg. Steek die weg over en loop het dorp Wehe-den Hoorn binnen. Ga bij de eerste weg (niet pad) links en daarna het bospaadje rechtsaf. Je wandelt dan langs de Hoornse Vaart, steekt een bruggetje over bij een boerderij en gaat daarna rechtsaf waarbij je uitzicht hebt op de molen en kerk van Eenrum. In Wehe zou je overigens ook nog twee kerken kunnen bekijken. Pas de route daar iets voor aan. Bekijk de kaart voor de locaties.

Aan het einde van het pad ga je rechts, steek je het bruggetje over en ga je linksaf. Zo wandel je Wehe-den Hoorn uit. Dat is geen wandelpad maar een relatief rustige weg. Je passeert twee huizen, een bult waar de weg overheen gaat en vervolgens loopt de weg parralel aan de provinciale weg. Daar wandel je langs Gemaal Abelstok (vlakbij het gelijknamige bos waar je de heenweg liep) en krijg je de molen van Mensingeweer in het vizier. Ga op den duur het tunneltje in dat onder de provinciale weg doorgaat en sla linksaf. Je bent er.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is grotendeels per fiets af te leggen. Echter: dat geldt niet voor het onverharde kleipad van Klein Maarslag naar Bos Abelstok en dat heeft wel consequenties voor de route. Bekijk het volgende tabblad voor advies.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Wandelroute en kaart: Rondje Mensingeweer (18 kilometer)

kaart wandelroute vanuit Mensingeweer door de Marne en het Hogeland in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Mensingeweer (Groningen) via de dorpen Warfhuizen, Leens, Wehe-den Hoorn, de gehuchten Klein Maarslag en Douwen en de streekjes Kattenburg en 't Stort. Het traject telt ongeveer 18 kilometer. De route gaat over fietspaden, wandelpaden en rustige wegen. Je wandelt ook een stukje over het landgoed van Verhildersum dat normaliter uiteraard ook bezocht kan worden.

Op de kaart (groene stippellijntje) zie je ook een alternatieve route die bij goed weer (en droog land) mogelijk is. Je zou namelijk eerst naar en daarna ook rond de wierde van het het gehucht Groot Maarslag kunnen lopen en dan het onverharde graspad naar Klein Maarslag kunnen nemen. Dat is het lijkenlaantje tussen de bomen. De paarse stippellijn loopt via Groot Maarslag en Schouwerzijl naar Warfhuizen. Neem die route als je op de fiets bent want het kleipad van Klein Maarslag naar Bos Abelstok is niet voor fietsers. Mocht het goed weer zijn en dat pad ligt er droog bij dan kun je dat ook met de fiets aan de hand wandelend doen want het is maar een klein stukje.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Mensingeweer

Bus: er rijden bussen (Qbuzz) tussen Mensingeweer en de stad Groningen. De bushalte van Mensingeweer bevindt zich overigens bij de rotonde aan de provinciale weg net buiten het dorp. Die bus stopt ook in Wehe-den Hoorn en bij Landgoed Verhildersum in Leens. Verhildersum heeft ook ruime parkeergelegenheid dus als u met de auto komt dan is dat waarschijnlijk de meest logische plek om deze wandeling te starten.

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn, Leens en Ulrum. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.


Bekijk dienstregelingen: QBuzz

→ Terug naar wandelroutes


→ Terug naar De Marne


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen